Můžu při nedostatku času řešit večeře saláty z Lidlu?

Dotazy

Hotove salatyDotaz klientky:

Občas jdu z práce a jsem tak unavená, že nemám náladu si připravovat k večeři zeleninový salát. V Lidlu jsem objevila již hotové saláty, které mi docela chutnají. Můžu jimi řešit večeři? A které si případně vybrat?

 

Odpovědˇ:

Příprava salátu z čerstvých surovin nezabere moc času. Nicméně někdy může být člověk opravdu hodně unavený a přitom nechce své hubnutí pokazit. Hotové saláty tak můžou problém vyřešit. Ale úplně jednoznačné to s nimi není.

 

Co mají tyto saláty společného?

Výrobcem je firma Jihočeská zelenina a.s., která podle svých webových stránek patří mezi přední zpracovatele čerstvé zeleniny v České republice. Jsou ale také sami pěstiteli zeleniny. To je skutečně chvályhodné a spotřebitel může mít dobrý pocit, že podporuje tuzemské zemědělství a zpracování potravin.

 

Jak je to s jejich nutriční hodnotou?

Energetická hodnota

Pokud sníte 1 porci salátu a nedáte si k tomu žádné pečivo, nepřekročíte 1000 kJ. To je samozřejmě pozitivní. Drobnější ženě může taková večeře energeticky stačit, pro vyšší ženu, ženu s vysokou pohybovou aktivitou nebo pro muže je to málo. Pak by bylo nutné přidat minimálně 2 knackebroty, ale třeba i 50 g žitného chleba (muž).

Záleží samozřejmě na tom, jak vypadal jídelníček během dne. Pokud je jasné, že jste oběd energeticky ,,přepálili“, je salát v podobném duchu vhodnou kompenzací. Jestliže jste ale v poledne zhltli jen tak něco studeného a večeři chcete řešit salátem, stačit vám to nebude, sníte v dobrém předsevzetí salát a pak budete hledat ještě něco dalšího na dosycení. To není dobrý nápad.

Množství zeleniny:

V jedné porci salátu sníte necelých 200 g zeleniny. Listová zelenina je sice objemná, ale lehká. Při hubnutí je výhodné sníst minimálně 500 g za den. Pokud by to tedy měla být vaše jediná zelenina za den, je to málo. Listová zelenina, která v těchto salátech převažuje, má navíc méně vlákniny než ostatní druhy.

Ani senzoricky to není žádný zázrak. Chuť zeleniny samotné připomíná něco mezi kartonovou krabicí a igelitovou taškou 🙂 To je však typické v podstatě skoro pro všechny oprané a balené salátové listy.

Bílkoviny:

Narozdíl od salátu, který si připravujete doma nebo dáváte v restauraci, je u těchto hotových salátů bílkovin relativně málo. Je to dáno samozřejmě tlakem na cenu. Pochopitelné, ale mějte to na paměti. Konkrétní hodnoty najdete v tabulkách dále v článku vždy u jednotlivých salátů. Nejlépe je na tom salát s tuňákem.

 

1.Salát s kuřecím masem:

Složení:

Ledový salát, kuřecí maso uzené min. 18%, paprika, sterilovaná kukuřice, dresink, česnekové krutony min. 4%, rukola min. 3%.

 

Salát s kuřecím masem (260g) 100g 1 balení
Energie(kJ) 347 902
Bílkoviny (g) 3,8 9,9
Tuky(g) 4,4 11,4
Sacharidy(g) 7 11,2
Sůl(g) 0,2 0,52

 

Kuřecí maso je bohužel uzené, má tedy klasické ,,neduhy“ všech uzenin (dusitanové soli, zahušťovadla, fosforečnan sodný…). Mám trochu pochybnosti, zda salát může mít skutečně jen 0,2 g soli na 100 g. Ze všech uvedených má nejméně tuku a skoro 10 g bílkovin.

Salát měl po smíchání s dresinkem celkem přijatelnou chuť, ale krutony byly tvrdé jako kámen.

 

 2.Salát s tuňákem

Složení:

Salát ledový, radicchio, frisée a rukola, tuňák 15%, sterilovaná kukuřice min 15%, dresink.

Salát s tuňákem (230g) 100g 1 balení
Energie(kJ) 388 892
Bílkoviny (g) 4,8 11
Tuky(g) 5,9 13,6
Sacharidy(g) 5,2 12
Sůl(g) 0,5 1,15

 

Tento salát měl ze všech tří nejvyšší množství bílkovin. Přestože obsahoval dvě konzervované složky (tuňák, kukuřice), dá se tento salát jako záchranné řešení akceptovat.

Chuťově byl dost fádní, kompozice salátu (tuňák +kukuřičky) se ,,zasekla“ v devadesátých letech a chyběla mu kyselá složka (třeba sušená rajčata).

 

 3. Řecký salát

Složení:

Ledový salát a směs listových salátů, balkánský sýr min. 12%, paprika červená, sterilované olivy, cherry rajčata min. 3%, dresink.

Řecký (230g) 100g 1 balení
Energie(kJ) 379 871
Bílkoviny (g) 2,4 5,5
Tuky(g) 7,8 17,9
Sacharidy(g) 2,9 6,7
Sůl(g) 1 2,3

 

Salát ze tří uvedených s nejnižším množství bílkovin. Na večeři toto množství stačit nemůže. Má i nejméně sacharidů, zato však nejvíc tuku a soli (balkánský sýr v něm je opravdu hodně slaný). Snědením jednoho salátu si ženy vyčerpají skoro polovinu doporučeného denního příjmu soli (u žen je to 5 g za den, u mužů 6g).

Z chuťového hlediska je nepochopitelná zálivka. U řeckého salátu by měla být jen z oleje a octa, případně citronové šťávy, zde ji nahrazuje nehodící se takzvaný jogurtový dresink, který chutná jako naředěná majonéza (podobně jako všechny komerční dresinky).

Ze všech salátů je řecký nutričně i chuťově nejhorší.

Může za to cena?

Pravdou je, že ve srovnání s ostatními balenými saláty se 50 Kč za salát z Lidlu jeví jako nízká cena. Ale nebylo možné za přidaných 10 – 20 Kč  salát posunout do vyššího levelu? Skutečně to takhle zákazníci vyžadují?

Verdikt:

Balené kupované saláty by měly být skutečně jen záchranou v nouzi nejvyšší. Pokud je budete jíst maximálně jednou týdně, nic se nestane. Když už si v Lidlu budete vybírat, zvolte nutričně nejvýhodnější salát s tuňákem.

Pokud se jedná o těhotné ženy, v rámci předběžné opatrnosti bych tyto saláty nedoporučovala jíst vůbec. V těhotenství je riziko mikrobiální nákazy závažnější a bohužel oprané saláty, ať už jsou zapařené v sáčcích nebo krabičkách, jsou k mikrobiální kontaminaci náchylnější.

 

 

 

Facebook

Články, testy a recepty

Banánový koláč s řeckým jogurtem

Máte chuť na něco sladkého, ale nechcete už slyšet o žádných proteinových tyčinkách ani Ovofitech a vůbec… Bubláte vzteky, když si všichni kolem vás si dávají štrůdly nebo bábovky, o kterých víte, že  by vám zbytečně narušily vaše plynulé a zdravé hubnutí. Takže slyším váš požadavek: chtělo by to nějaký ,,pořádný“ koláč, který nedá skoro […]

Ovocné tvarohy bez cukru Ovofit – pozitiva a negativa

Ovofity patří mezi stálice redukčního jídelníčku už desítky let. Proč jsou tak oblíbené? A mají kromě nutričních pozitiv i nějaká omezení? Pokud se rozhlédneme v obchodech po regálech s ochucenými tvarohy, najdeme jich tam nepřeberné množství. Ale po pročtení nutričních hodnot bohužel jeden po druhém zase do regálu vracíme zpátky. Důvodem je nadměrné množství přidaného […]

Test ovocných jogurtů – jak vybírat při hubnutí?

Současný trh je přímo zaplaven ovocnými jogurty, z nichž se ale pro účely hubnutí skoro žádný nehodí. Značka Jogobella nabízí 5 různých typů jogurtů. Bez cukru, bez tuku, s vyšším obsahem bílkovin, polotučný a se sladidlem nebo klasický. Poslouží tedy jako příklad a návod na to, který údaj byste měli na obalu sledovat. Podobně se […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook