Můžu při nedostatku času řešit večeře saláty z Lidlu?

Dotazy

Hotove salatyDotaz klientky:

Občas jdu z práce a jsem tak unavená, že nemám náladu si připravovat k večeři zeleninový salát. V Lidlu jsem objevila již hotové saláty, které mi docela chutnají. Můžu jimi řešit večeři? A které si případně vybrat?

 

Odpovědˇ:

Příprava salátu z čerstvých surovin nezabere moc času. Nicméně někdy může být člověk opravdu hodně unavený a přitom nechce své hubnutí pokazit. Hotové saláty tak můžou problém vyřešit. Ale úplně jednoznačné to s nimi není.

 

Co mají tyto saláty společného?

Výrobcem je firma Jihočeská zelenina a.s., která podle svých webových stránek patří mezi přední zpracovatele čerstvé zeleniny v České republice. Jsou ale také sami pěstiteli zeleniny. To je skutečně chvályhodné a spotřebitel může mít dobrý pocit, že podporuje tuzemské zemědělství a zpracování potravin.

 

Jak je to s jejich nutriční hodnotou?

Energetická hodnota

Pokud sníte 1 porci salátu a nedáte si k tomu žádné pečivo, nepřekročíte 1000 kJ. To je samozřejmě pozitivní. Drobnější ženě může taková večeře energeticky stačit, pro vyšší ženu, ženu s vysokou pohybovou aktivitou nebo pro muže je to málo. Pak by bylo nutné přidat minimálně 2 knackebroty, ale třeba i 50 g žitného chleba (muž).

Záleží samozřejmě na tom, jak vypadal jídelníček během dne. Pokud je jasné, že jste oběd energeticky ,,přepálili“, je salát v podobném duchu vhodnou kompenzací. Jestliže jste ale v poledne zhltli jen tak něco studeného a večeři chcete řešit salátem, stačit vám to nebude, sníte v dobrém předsevzetí salát a pak budete hledat ještě něco dalšího na dosycení. To není dobrý nápad.

Množství zeleniny:

V jedné porci salátu sníte necelých 200 g zeleniny. Listová zelenina je sice objemná, ale lehká. Při hubnutí je výhodné sníst minimálně 500 g za den. Pokud by to tedy měla být vaše jediná zelenina za den, je to málo. Listová zelenina, která v těchto salátech převažuje, má navíc méně vlákniny než ostatní druhy.

Ani senzoricky to není žádný zázrak. Chuť zeleniny samotné připomíná něco mezi kartonovou krabicí a igelitovou taškou 🙂 To je však typické v podstatě skoro pro všechny oprané a balené salátové listy.

Bílkoviny:

Narozdíl od salátu, který si připravujete doma nebo dáváte v restauraci, je u těchto hotových salátů bílkovin relativně málo. Je to dáno samozřejmě tlakem na cenu. Pochopitelné, ale mějte to na paměti. Konkrétní hodnoty najdete v tabulkách dále v článku vždy u jednotlivých salátů. Nejlépe je na tom salát s tuňákem.

 

1.Salát s kuřecím masem:

Složení:

Ledový salát, kuřecí maso uzené min. 18%, paprika, sterilovaná kukuřice, dresink, česnekové krutony min. 4%, rukola min. 3%.

 

Salát s kuřecím masem (260g) 100g 1 balení
Energie(kJ) 347 902
Bílkoviny (g) 3,8 9,9
Tuky(g) 4,4 11,4
Sacharidy(g) 7 11,2
Sůl(g) 0,2 0,52

 

Kuřecí maso je bohužel uzené, má tedy klasické ,,neduhy“ všech uzenin (dusitanové soli, zahušťovadla, fosforečnan sodný…). Mám trochu pochybnosti, zda salát může mít skutečně jen 0,2 g soli na 100 g. Ze všech uvedených má nejméně tuku a skoro 10 g bílkovin.

Salát měl po smíchání s dresinkem celkem přijatelnou chuť, ale krutony byly tvrdé jako kámen.

 

 2.Salát s tuňákem

Složení:

Salát ledový, radicchio, frisée a rukola, tuňák 15%, sterilovaná kukuřice min 15%, dresink.

Salát s tuňákem (230g) 100g 1 balení
Energie(kJ) 388 892
Bílkoviny (g) 4,8 11
Tuky(g) 5,9 13,6
Sacharidy(g) 5,2 12
Sůl(g) 0,5 1,15

 

Tento salát měl ze všech tří nejvyšší množství bílkovin. Přestože obsahoval dvě konzervované složky (tuňák, kukuřice), dá se tento salát jako záchranné řešení akceptovat.

Chuťově byl dost fádní, kompozice salátu (tuňák +kukuřičky) se ,,zasekla“ v devadesátých letech a chyběla mu kyselá složka (třeba sušená rajčata).

 

 3. Řecký salát

Složení:

Ledový salát a směs listových salátů, balkánský sýr min. 12%, paprika červená, sterilované olivy, cherry rajčata min. 3%, dresink.

Řecký (230g) 100g 1 balení
Energie(kJ) 379 871
Bílkoviny (g) 2,4 5,5
Tuky(g) 7,8 17,9
Sacharidy(g) 2,9 6,7
Sůl(g) 1 2,3

 

Salát ze tří uvedených s nejnižším množství bílkovin. Na večeři toto množství stačit nemůže. Má i nejméně sacharidů, zato však nejvíc tuku a soli (balkánský sýr v něm je opravdu hodně slaný). Snědením jednoho salátu si ženy vyčerpají skoro polovinu doporučeného denního příjmu soli (u žen je to 5 g za den, u mužů 6g).

Z chuťového hlediska je nepochopitelná zálivka. U řeckého salátu by měla být jen z oleje a octa, případně citronové šťávy, zde ji nahrazuje nehodící se takzvaný jogurtový dresink, který chutná jako naředěná majonéza (podobně jako všechny komerční dresinky).

Ze všech salátů je řecký nutričně i chuťově nejhorší.

Může za to cena?

Pravdou je, že ve srovnání s ostatními balenými saláty se 50 Kč za salát z Lidlu jeví jako nízká cena. Ale nebylo možné za přidaných 10 – 20 Kč  salát posunout do vyššího levelu? Skutečně to takhle zákazníci vyžadují?

Verdikt:

Balené kupované saláty by měly být skutečně jen záchranou v nouzi nejvyšší. Pokud je budete jíst maximálně jednou týdně, nic se nestane. Když už si v Lidlu budete vybírat, zvolte nutričně nejvýhodnější salát s tuňákem.

Pokud se jedná o těhotné ženy, v rámci předběžné opatrnosti bych tyto saláty nedoporučovala jíst vůbec. V těhotenství je riziko mikrobiální nákazy závažnější a bohužel oprané saláty, ať už jsou zapařené v sáčcích nebo krabičkách, jsou k mikrobiální kontaminaci náchylnější.

 

 

 

Facebook