Velikonocni odlehcena nadivka

Velikonoční odlehčená nádivka

Recepty

Velikonoční nádivka nemusí být žádnou obávanou kalorickou bombou. Vyzkoušejte nádivku, kterou si můžete dát k obědu jen tak.

Je totiž navržena tak, aby měla zvýšený podíl bílkovin, takže hlad mít rozhodně nebudete. Narozdíl od klasické nádivky, která bývá „sušší“, je tato varianta příjemně šťavnatá díky použité mrkvi, jogurtu a velkému množství zelených natí.

Rozhodně se nezatěžujte pečením dvou variant: klasické pro rodinu a dietní pro vás.

Nemusíte ani prohlašovat, že pečete odlehčenou nádivku, nazvěte jí ,,svěží“ nebo ,,bylinkovou“ a budete mít úspěch. Uvedené množství surovin vystačí na 6 porcí.

Další tipy na to, jak úspěšně zvládnout velikonoce najdete tady

Suroviny na 6 porcí:

  • 160 g rohlíků (4 kusy)
  • 200 ml mléka
  • 4 vejce – zvlášť bílky a žloutky
  • 200 g kladenské pečeně vcelku nakrájené na drobné kostky
  • 100 g mrkve nastrouhané nahrubo
  • 70 g cibulové natě (z 1 svazku jarní cibulky)
  • 50 g baby špenátu
  • 15 g bazalky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • ½ prášku do pečiva
  • 1/ 4 lžičky muškátového květu
  • vyvažující přídavek bílkovin –  1 z možností:
  • 100 g bílkouna nastrouhaného nahrubo nebo
  • 100 g shmaky nastrouhaného nahrubo nebo
  • 100 g šmakouna nastrouhaného nahrubo nebo
  • 100 g vařených a nadrobno nakrájených kuřecích nebo krůtích prsou, energetická hodnota na 1 porci pak bude o 30 kJ vyšší)

 

Postup:

    • Troubu předehřejte na 180 stupňů.
    • Do pekáčku o velikosti 25 x 35 cm dejte pečicí papír.
    • Rohlíky nakrájejte na kostičky a pokropte mlékem.
    • Přidejte kladenskou pečeni, bílkouna (nebo jiný zdroj bílkovin), mrkev, pokrájenou cibulovou nať a nahrubo nasekaný špenát a bazalku. Posypejte práškem do pečiva.
    • V misce ušlehejte žloutky s česnekem, muškátovým květem a jogurtem. Promíchejte s rohlíkovou hmotou.
    • Nakonec lehce vmíchejte ušlehané bílky.
    • Na pečicí papír rozprostřete směs. Uhlaďte a navrch dejte vločky másla.
    • Pečte na 180 stupňů po dobu 40 minut.

 

Nutriční hodnoty:

6 porcí 1 porce
Energie(kJ) 7291 1215
Bílkoviny (g) 105.5 17.6
Tuky(g) 89 14.8
Sacharidy(g) 126 21

 

Tento článek je aktualizovanou verzí receptu z roku 2011.

Facebook

Články, testy a recepty

Test mléčných rýží – které jsou vhodné při hubnutí?

Na začátku roku 2019 jsem zveřejnila test mléčných rýží, který poukázal na to, že vybrat mezi nimi správného adepta do jídelníčku při hubnutí není vůbec jednoduché. V dubnu 2021 se v obchodech objevil výrobek s proteinem, ale bez přidaného cukru. Ten značně zamíchal původním pořadím. Jak vypadají výsledky teď? Výsledné pořadí mléčných rýží z hlediska […]

Je Body mass index (BMI) správným indikátorem zdraví?

Body mass index (BMI) hodnotí přiměřenost váhy člověka vztažené k jeho výšce. Z výsledku pak odvozuje potenciální zdravotní riziko. Ať už se týká váhy příliš nízké nebo naopak vysoké.   Vzorec pro výpočet Body mass indexu BMI = hmotnost (kg) / výška (m2) Svůj BMI zjistíte snadno a bez počítání použitím kalkulátoru BMI Kalkulátor BMI […]

Medové kuře v hruborznné hořčici a zelenině

Většina lidí má představu, že správnou večeří při hubnutí může být jen salát. Přitom jediné, co hraje roli, je výběr surovin a jejich množství. Večeře by měla obsahovat nějaký zdroj sytících bílkovin a zcela jistě také zeleninu, která dá jídlu na talíři větší objem a zlepší tak jeho sytivou schopnost. Teplá večeře sestavená z bílkovin […]

60 večeří pro zdravé hubnutí

Sestavit ideální jídlo na večer není jednoduché. Kniha 60 večeří pro zdravé hubnutí vám přináší recepty na studené a teplé pokrmy, které zvládne připravit úplně každý. Vznikla proto, že jste si ji přáli. Víte, že byste měli mít k večeři potraviny bohaté na bílkoviny a k tomu zeleninu. V období aktivního hubnutí bez pečiva a […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2021

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook