Svatomartinská husa si v posledních letech získala neuvěřitelnou celonárodní popularitu. Nabízejí ji téměř všechny restaurace, ale často se také připravují domácí verze podle nejrůznějších receptur. Narozdíl od restaurační porce, která může mít tak vysokou energetickou hodnotu, že v jednom jídle sníte stejně kalorií jako při hubutí za celý den, domácí varianta umožňuje značné modifikace. Vybrala jsem pro vás takovou, kterou si můžete s klidem dát i při hubnutí. S nadsázkou jí můžeme říkat třeba ,,fitness“.
Principem je použití husích prsou, což ušetří tuk, stejně jako fakt, že si porci na talíři polijete výpekem jen minimálně nebo vůbec. Zelí je nezahuštěné a omaštěné jen málo. Aby měla porce na talíři o něco více vlákniny, je do knedlíků použito celozrnné pečivo a porce zelí jakožto dalšího zdroje vlákniny, je celkem štědrá. A vy si ji můžete ještě zvětšit. Naopak porci přílohy byste překračovat neměli. Stejně tak porce masa není tak velká, jak v bývá v restauracích. Nicméně pokud nepůjdete k obědu úplně vyhladovělí, měla by vám stačit.
Suroviny na 4 porce
Husí prsa
- 500 g husích prsou s kůží
- sůl
- 1 a 1/2 lžičky kmínu
Červené zelí s jablky
- 600 g červeného hlávkového zelí
- 200 g jablek
- 1 červená cibule
- 10 g másla
- 50 ml jablečného octa
- 10 g cukru
- 4 hřebíčky
- 2 bobkové listy
- sůl
Knedlíky s celozrnným pečivem
- 2 vejce
- 30 g másla
- 80 g celozrnného pečiva (rohlík nebo houska)
- 180 g hruhé pšeničné mouky
- 160 ml polotučného mléka
- 1-2 hrsti zelené pertrželky
- sůl
Postup
Husí prsa
Husí prsa osolte, hodně okmínujte a dejte péci mírně podlité vodou do trouby.
Knedlíky s celozrnným pečivem
Nakrájejte pečivo na kostičky. Z vajec oddělte bílky a žloutky a bílky ušlehejte na tuhý sníh.
Osmahněte na polovině másla kostičky rohlíku nebo housky. Utřete druhou polovinu másla se solí, přidejte žloutky, pak po částech mléko a mouku. Zapracujte pečivo a sekanou petrželku. Nakonec vmíchejte sníh. Vypracujte knedlík a zabalte do potravinářské fólie. Vložte do vroucí vody a vařte asi hodinu.
Červené zelí s jablky
Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na másle. Přidejte zelí nakrouhané na nudličky, nastrouhané oloupané jablko, sůl, bobkový list a hřebíček. Nechte zelí mírně zavadnout. Potom přidejte ocet, promíchejte a provařte. Nasypte cukr a nechte ho rozpustit. Poduste na mírno doměkka.
Nutriční hodnoty
4 porce | 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 9920 | 2480 |
Bílkoviny (g) | 132 | 33 |
Tuky(g) | 92 | 23 |
Sacharidy(g) | 252 | 63 |
Přestože je tato varianta svatomrtinské husy odlehčená tak, jak to jde nejvíc, na nutričních hodnotách vidíte jasně, že jsou vyšší než běžně obědy při hubnutí bývají. V den, kdy si ji naplánujte k obědu, budete muset mírně ubrat tuků a sacharidů u ostatních jídel (snídaně, svačiny, večeře).
Poznámka
V době aktivního hubnutí si dejte husu raději bez výpeku nebo jen minimálním množstvím a nepřekračujte porci přílohy.
Svatomartinskou husu můžete připravit pro celou rodinu. Nehubnoucím dáte větší porci knedlíků a na talíři porci přelijete výpekem.