Pomůžou alternativní výživové směry ke zhubnutí?

Dotazy

Řekne-li se vegetarián, většina z nás si představí šlachovitého muže (ženu), zkrátka člověka, který je všechno jiné, jen ne obézní. Ale nezaměňujeme náhodou příčinu a následek? Je známo, že životní styl vegetariánů se celkově od těch „normálních“ odlišuje. Mnohem menší je mezi nimi procento kuřáků, mnohem více se věnují fyzické aktivitě a častěji zvládají metody uvolnění psychiky od nadměrného stresu.

Každého tedy napadne, zda člověk, který má nadváhu, nebo je dokonce obézní, zhubne jen díky tomu, že vyloučí ze svého jídelníčku potraviny živočišného původu. Další otázkou, která k tématu neodmyslitelně patří, je, zda vegetariánství zlepší zdravotní stav. A nebo je naopak rizikem? Vegetariánství zakazuje potraviny živočišného původu: veganství nepovoluje nic, co by se živočicha jen lehce dotklo, lakto-vegetariánství dovolí jen mléčné produkty, lakto-ovo- vegetariánství „snese“ i vejce a semi-vegetariánství dokonce i ryby a bílé drůbeží maso. Ale semivegetariánství a moderní pojetí zdravé výživy znamená už téměř totéž.

Jelikož ani výživa není oblastí, v níž bychom viděli černo-bíle, vezmeme si na pomoc příklady.

Příklad č. 1: muž o hmotnosti 99 kg se rozhodl stát vegetariánem, a to striktním, tedy veganem. Dosud žádnou dietu nedržel, přibírat začal pomalu až v posledních letech, kdy kromě bohatých obědů v závodní jídelně přidal sem tam nějaké pivko s kamarády, s nimiž dříve chodil hrát fotbal. Pak sportu ubývalo, o to více ale rostla chuť k jídlu u večerního sledování televize. Řekl si dost!

Zhubne?

Pravděpodobně ano. V jeho stravě se začne objevovat zelenina nikoli sporadicky jako dosud, ale téměř v každém jídle. Výrazně poklesne množství tuku, zelenina se svojí schopnost zasytit (díky obsahu vlákniny) bude pro tohoto člověka dostačující kompenzací dřívějších vysokoenergetických jídel. Bílkoviny rostlinného typu mohou mít až o tři čtvrtiny méně energie než tučná masa a uzeniny, které bývaly dříve běžnou součástí jeho jídelníčku.

Bude zdravější?

Ano. Organismus tohoto člověka bude mnohem lépe zásoben vitaminy s antioxidačním efektem, více vlákniny upraví činnost střev. Riziko kardiovaskulárních chorob, jejichž existenci by mohl brzy pocítit na vlastní kůži, se sníží. Tento muž ale musí mít určité nutriční znalosti, aby věděl, jakým způsobem zkombinovat rostlinné zdroje bílkovin, jejichž výsledkem by byla kvalitní plnohodnotná bílkovina (plnohodnotnou bílkovinu vytvoří např. sója s obilovinami).

Příklad č. 2: žena o hmotnosti 80 kg, jejíž hmotnost kolísá v rozmezí 70-80 kg podle toho, zda zrovna drží přísnou dietu nebo se přejídá. Její myšlení ovládá jídlo téměř neustále. Rozhodne se už tentokrát něco se sebou udělat a stane se vegetariánkou.

Zhubne?

Pravděpodobně nikoli. Byla totiž zvyklá neustále hlídat velikost svých porcí a nyní nemusí. Jelikož však je pro ni jídlo „díky“ neustálým dietám spíše posedlostí než prostředkem k zahnání hladu, jí dovolené potraviny ve větším množství než odpovídá jejímu úspornému metabolismu, metabolismu, který si střádá každou kalorii. Vegetariánský jídelníček může být nejen energeticky bohatý, může ale i zhoršit vnímání pocitu hladu. Je v něm totiž mnohem více sacharidů než ve vyvážené redukční dietě. Tento stav velmi pravděpodobně bude vyvolávat větší inzulinovou odpověď, než by bylo zdrávo. Tato žena se bude pohybovat v bludném kruhu a neustále se bude dojídat sacharidovými jídly, čímž se bude všechno jen zhoršovat.

Příklad jejího vegetariánského jídelníčku:

Snídaně:
müsli (40 g = 640 kJ) + 1 pomeranč (250 kJ) = 890 kJ
Svačina:
1 dalamánek (550 kJ)
Oběd:
pečené brambory se sójovou majonézou, dušená zelenina (900 kJ)
100 g ořechů (2400 kJ)
Svačina:
banán (350 kJ), sójové mléko (400 kJ)
Večeře:
tofu opečené na oleji (1100 kJ), rýže natural (400 kJ), zelenina v páře (200 kJ)
0,3 l ovocného džusu (500 kJ)
Denní příjem energie celkem 7600 kJ

Přestože jídelníček neobsahuje žádnou potravinu živočišného původu, je jeho enrgetická hodnota příliš vysoká a nebylo by divu, kdyby tato paní začala spíše nabírat na váze.

Bude zdravější?

Pravděpodobně nikoli. Jídelníček nekryje doporučenou denní dávku vápníku, takže hrozí riziko osteoporózy. Železa je také málo a rovněž je málo plnohodnotných bílkovin. Vzhledem k tomu, že nedostatek bílkovin v jídelníčku překompenzovává sacharidy, může dojít k vzestupu triglyceridů v krvi, jejichž zvýšená hladina je nebezpečná stejně jako cholesterol.

Mezi alternativní výživové směry patří ještě makrobiotika. Její největší nevýhodou je to, že zakazuje potraviny pocházející z jiného pásma, než ve kterém se člověk nachází. Pro Středoevropana to tedy znamená být odkázán v zimním období na jablka a zelí, což v praxi znamená nemožnost naplnění doporučených dávek vitaminu C.

Facebook

Články, testy a recepty

Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí

DATUM VYDÁNÍ 6.4.2020 V současné situaci má řada z nás o trochu více času na přípravu jídla, zároveň ale také často menší příjmy. Navíc je řada surovin hůře dostupná. Přesto není nutné rezignovat na vhodnou skladbu jídla a zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a […]

Můžu jíst při hubnutí luštěniny?

Dotaz Zajímalo by mě, jestli můžu jíst při hubnutí luštěniny? Kolik si jich můžu dát, s čím a případně kdy. Můžu je jíst večer? Odpověď Luštěniny patří obecně mezi potraviny s mnoha nutričními benefity. Obsahují velké množství důležité vlákniny a jsou bohatým zdrojem bílkovin. Kromě toho dodávají nutričně významné množství železa, kyseliny listové, manganu a […]

Jak správně využít bílkoviny při hubnutí

E – book ke stažení zdarma Bílkoviny, neboli proteiny jsou důležitou součástí jídelníčku a při hubnutí hrají zásadní roli. Přesto jich lidé s nadváhou nejí tolik, kolik by měli. To může být zásadní příčinou neúspěchu v hubnutí a udržení váhy. Když si sestavujete plán pro co nejefektivnější a nejzdravější hubnutí, měli byste si stanovit ideální […]

Vlažný salát z čočky Beluga se zeleninou, kozím sýrem a ořechy

Každý z nás si občas uvědomí, že nedává v jídelníčku luštěninám takový prostor, jaký by si zasloužily. Často je příčinou nutnost jejich namáčení na několik hodin před samotným vařením. Řešením je tedy použít drobnozrnnou čočku Beluga nebo Puy, kterou uvaříte bez namáčení za 15 minut. Z ní můžete připravit třeba tento sytý salát s kozím […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook