Klasické Silvestrovské pomazánky se vyznačují pikantní chutí česneku, křenu, pepře nebo chilli a co jim rozhodně nechybí, je tuk. Například recept na typickou česnekovou pomazánku ze strouhaného sýra eidam 45 % doporučuje na 100 g sýra přidat 200 g majonézy (a dochutit strouhaným česnekem a čerstvě mletým pepřem).
Celá dávka (300 g) takovéto pomazánky obsahuje 7180 kJ, 27 g bílkovin a 177 g tuku.
V přepočtu na 100 g hotové pomazánky je to 2393 kJ, 9 g bílkovin a 59 g tuků.
Pokud chcete vylepšit nutriční hodnoty této pomazánky, nemusíte jít úplně do extrému a nahrazovat majonézu tvarohem bez tuku, ale můžete zkusit tento recept:
Odlehčená česneková pomazánka
Suroviny
100 g sýra gouda 45 % (má stejné nutriční hodnoty jako eidam 45 %, ale chuťově je lepší)
40 g majonézy
1 lžička ostřejší hořčice
80 g bílého jogurtu (například Hollandia)
1 stroužek česneku
pepř
Postup
Nastrouhejte sýr na jemno. Rozpulte česnek, vyndejte z něj klíček a nastrouhejte na jemno. V misce smíchejte majonézu, jogurt, hořčici, česnek a čerstvě mletý pepř. Vmíchejte strouhaný sýr. Dejte do lednice aspoň na 30 minut, ale klidně přes noc.
Nutriční hodnoty
Na celou dávku (225 g) má pomazánka 2906 kJ, 29 g bílkovin a 60 g tuků.
V přepočtu na 100 g je to 1291 kJ, 12,8 g bílkovin a 26,7 g tuků.
Pokud chcete jít s tuky a energií ještě níž, můžete zkusit:
Sýrová pomazánka s bílou ředkví
Suroviny
100 g goudy 45 %
120 g bílé ředkve
40 g majonézy
1 lžička ostřejší hořčice
50 g bílého jogurtu
sůl
pepř
chilli nebo sekaná petrželka (nemusí být)
Postup
Nastrouhejte bílou ředkev na jemno. Odstraňte přebytečnou tekutinu. Nastrouhejte sýr na jemno. V misce smíchejte majonézu, jogurt, hořčici, česnek, petrželku nebo chilli a čerstvě mletý pepř. Vmíchejte strouhaný sýr. Dejte do lednice aspoň na 30 minut, ale klidně přes noc.
Nutriční hodnoty
Po odstranění tekutiny z ředkve má celá dávka 300 g a tedy 2896 kJ, 28 g bílkovin, a 59 g tuků.
V přepočtu na 100 g hotové pomazánky je to 965 kJ, 9,3 g bílkovin a 19,7 g tuků.
Podle podobného konceptu můžete připravit jakékoli pomazánky. Část tuku z majonézy lze skoro vždy nahradit jogurtem, klasickou lučinu můžete nahradit lučinou linie nebo smíchat klasickou lučinu s jogurtem. Pokud se vám do pomazánky podaří dostat v nějaké formě zeleninu, snížíte zase o něco energetickou denzitu výsledku. Zkusit můžete také pomazánky z avokáda, tedy různé varianty na guacamole. Jejich výhodou je, že obsahují zdravější tuky (nenasycené mastné kyseliny), ale stále počítejte s tím, že jsou energeticky bohaté.
Další recepty na odlehčené pomazánky, které si můžete připravovat v průběhu celého roku, najdete v e-knihách
Sezónní jídelníčky Jaro, Léto, Podzim, Zima