Může nesprávný pitný režim zavinit neúspěch při hubnutí?

Výživa při hubnutí

V poradenské praxi se denně setkáváme s klienty, kteří již mají za sebou mnohé pokusy o zhubnutí. Nejprve zjišťujeme, jaké jsou jejich stravovací zvyklosti, včetně pitného režimu. Nezřídka nastává podobná situace: jídelníček je v pořádku, pohyb je přiměřený, ale váha ne a ne se pohnout dolů.

Na otázku ohledně pitného režimu, klient s hrdostí uvádí, že „už dlouho pije Poděbradku pro linie, protože je bez cukru“ !!!! V ten moment bývá problém vyřešen. Poděbradka je totiž spolu s minerálkou Hanácká, vodou s nejvyšším obsahem sodíku na českém trhu. Tyto vody jsou vlastně zdrojem běžné kuchyňské soli (NaCl), protože obsahují jak ionty sodíku, tak chloridu (Na +, Cl- ).

Problémy způsobuje sodík Příjem sodíku je u nás i v dalších vyspělých zemích na mnohem vyšší úrovni (2x-3x) než kolik by odpovídalo potřebám organismu. Z toho pramení problémy, jakými jsou hypertenze (vysoký krevní tlak) nebo nadbytečné zadržování vody v těle. Při hubnutí pak v organismu dochází k tomu, že sodík přijímaný ve velkém množství váže v těle až několik litrů „zbytečné“ vody. Váha neklesá, může i paradoxně stoupat (celý problém se stupňuje v období před menstruací). Výjimkou nejsou ani otoky dolních končetin a zhoršení stavu celulitidy.

Mezi potraviny s vysokým obsahem sodíku patří některé druhy pečiva, velmi vysoký obsah sodíku mají uzeniny, tvrdé i tavené sýry, instantní polévky a další instantní jídla a slané pochutiny (chipsy apod.), některé přídatné látky (potravinová aditiva) a určité minerálky. Naopak málo sodíku obsahuje ovoce, čerstvá zelenina, mléčné výrobky (jogurty, tvarohy) a maso (pokud jej nepřesolíme při vaření). Příjem sodíku tedy není žádoucí zvyšovat ještě pitím „slaných“ minerálek. Vysoce mineralizované minerálky můžeme použít jen tehdy, když nás čeká extrémní sportovní výkon (dlouhotrvající, v horku).

Obsah sodíku v jednotlivých minerálkách na českém trhu:
(doporučený denní příjem sodíku je 2 000 mg)

Minerální vody sodík (mg/1 litr)
Poděbradka 509
Hanácká 416
Korunní 103
Mattoni 72
Magnesia 5
Ondrášovka 40

Při hubnutí, kdy je nutno snížit celkový příjem energie by v jídelníčku měly převažovat „nízkosodíkaté“ potraviny (zelenina, ovoce,mléčné výrobky). Pak nemusí mít minerálka obsah sodíku blížící se nule. Jde o to, že pokud příjem sodíku a dalších minerálních látek klesne příliš nízko (například dieta, při níž se jí jen ovoce), trpí organismus únavou a malátností (vlivem prudkého poklesu krevního tlaku). Na druhé straně, pokud si obézní sestaví jídelníček z potravin sice energeticky chudých, ale bohatých na sodík (například 100 g taveného sýra = 1260 mg, 100 g chleba = 553 mg, znamená to, že už je vyčerpáno 1813 mg sodíku), pak je vhodnější zařadit do pitného režimu minerální vodu (event.nápoje) s nižším obsahem sodíku.

Pro srovnání uvádíme obsah sodíku v potravinách:

Potravina sodík (mg/100 g)
Obiloviny:
Ovesné vločky 7
Kukuřice 6
Rýže 6
Žitná mouka 1
Pšeničná mouka 1
Žitný chléb 523
Pšeničný chléb 553
Bageta 418
knackebrot 463
Celozrnný chléb se slun. Semínky 590
Slané preclíky 1790
Cornflakes 938
Musli směs 15- 155
Těstoviny neuvařené 5- 32
Pochutiny:
Hořčice 1307
Olivy naložené zelené 2100
Olivy nal. Černé 3288
Ovoce
všechny druhy 1-3
Zelenina:
brokolice 19
ledový salát 2
brambory 3
mrkev 60
paprika 2
rajčata 3
cuketa 3
žampiony 6
Nakládané okurky 960
nakládaná kukuřice 209
Mléko a mléčné výrobky:
mléko 48-50
jogurt 48 -50
mléko do kávy 10 %tuk 128
smetana 40
sýry:
feta 1272
cottage 400
mozzarella 500
brie 640
čedar 632
eidam 520
parmesan 600
romadur 1230
tavené sýry 1260
Maso, ryby:
ryby 43-120
kaviár 1940
herink slaný 5930
tuňák v oleji 291
maso drůbeží, hovězí, vepřové 38-90
šunka 960-1400
játrová paštika 738
špekáčky 1190
Tuky:
olej 1
majonéza 390-481
ořechy 2-60
čokoláda 80

Zdroj : prof. Dr. Elmadfa, Die grose Nahrwert Kalorien tabelle

Facebook

Články, testy a recepty

Paradox rybího salátu

Každý normální člověk by odhadl, že rybí salát s jogurtem musí mít nižší energetickou hodnotu a méně tuku než majonézový ekvivalent. V případě rybích salátů tato logika bohužel neplatí. Jako kdyby nestačilo, že se v jednom případě salát jmenuje ,,rybí“ a ve druhém případě ,,skandinávský sleďový“, když ve složení obou nacházíme 32% sleďů. Tomu tedy […]

Dýně – jak je nejlépe využít při hubnutí?

Dýně při hubnutí Dýně by v jídelníčku při hubnutí rozhodně neměly chybět. Kromě toho, že obsahují hodně vlákniny, manganu a karotenů, pomůžou vám snížit celkovou energetickou denzitu jídla. To znamená, že máte pocit, že jíte hodně, protože vaše porce má velký objem. Přitom energetické hodnota jídla zůstává nízká. Stačí třeba přidat několik kousků upečené dýně […]

5 ovocných mýtů, které snad nikdy neumřou

Přestože má ovoce nálepku ,,zdravé“ potraviny, u lidí, kteří chtějí nějaké to kilo shodit, vyvolává řadu otázek a nejasností. S novými klienty na úvodní konzultaci v poradně skoro vždy narazím na to, že věří některým z těchto 5 mýtů: 1. Při hubnutí je lepší ovoce raději nejíst Velká vlna popularity přísně nízkosacharidových diet, která v […]

Jídelníček na září

  Jídelníček na září je stále ještě ve znamení rajčat a paprik, které si můžete koupit čerstvé, vyzrálé a tuzemské. Nejlepší a nejlevnější zeleninu najdete na farmářských trzích. Tam také můžete koupit hrst hub lišek, z nichž připravíte lehký a přesto chuťově intenzivní oběd. Pokud je neseženete, použijte jakékoli jiné vaše oblíbené houby. Na svačinu […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2021

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook