V poradenské praxi se denně setkáváme s klienty, kteří již mají za sebou mnohé pokusy o zhubnutí. Nejprve zjišťujeme, jaké jsou jejich stravovací zvyklosti, včetně pitného režimu. Nezřídka nastává podobná situace: jídelníček je v pořádku, pohyb je přiměřený, ale váha ne a ne se pohnout dolů.
Na otázku ohledně pitného režimu, klient s hrdostí uvádí, že „už dlouho pije Poděbradku pro linie, protože je bez cukru“ !!!! V ten moment bývá problém vyřešen. Poděbradka je totiž spolu s minerálkou Hanácká, vodou s nejvyšším obsahem sodíku na českém trhu. Tyto vody jsou vlastně zdrojem běžné kuchyňské soli (NaCl), protože obsahují jak ionty sodíku, tak chloridu (Na +, Cl- ).
Problémy způsobuje sodík Příjem sodíku je u nás i v dalších vyspělých zemích na mnohem vyšší úrovni (2x-3x) než kolik by odpovídalo potřebám organismu. Z toho pramení problémy, jakými jsou hypertenze (vysoký krevní tlak) nebo nadbytečné zadržování vody v těle. Při hubnutí pak v organismu dochází k tomu, že sodík přijímaný ve velkém množství váže v těle až několik litrů „zbytečné“ vody. Váha neklesá, může i paradoxně stoupat (celý problém se stupňuje v období před menstruací). Výjimkou nejsou ani otoky dolních končetin a zhoršení stavu celulitidy.
Mezi potraviny s vysokým obsahem sodíku patří některé druhy pečiva, velmi vysoký obsah sodíku mají uzeniny, tvrdé i tavené sýry, instantní polévky a další instantní jídla a slané pochutiny (chipsy apod.), některé přídatné látky (potravinová aditiva) a určité minerálky. Naopak málo sodíku obsahuje ovoce, čerstvá zelenina, mléčné výrobky (jogurty, tvarohy) a maso (pokud jej nepřesolíme při vaření). Příjem sodíku tedy není žádoucí zvyšovat ještě pitím „slaných“ minerálek. Vysoce mineralizované minerálky můžeme použít jen tehdy, když nás čeká extrémní sportovní výkon (dlouhotrvající, v horku).
Obsah sodíku v jednotlivých minerálkách na českém trhu:
(doporučený denní příjem sodíku je 2 000 mg)
| Minerální vody | sodík (mg/1 litr) |
| Poděbradka | 509 |
| Hanácká | 416 |
| Korunní | 103 |
| Mattoni | 72 |
| Magnesia | 5 |
| Ondrášovka | 40 |
Při hubnutí, kdy je nutno snížit celkový příjem energie by v jídelníčku měly převažovat „nízkosodíkaté“ potraviny (zelenina, ovoce,mléčné výrobky). Pak nemusí mít minerálka obsah sodíku blížící se nule. Jde o to, že pokud příjem sodíku a dalších minerálních látek klesne příliš nízko (například dieta, při níž se jí jen ovoce), trpí organismus únavou a malátností (vlivem prudkého poklesu krevního tlaku). Na druhé straně, pokud si obézní sestaví jídelníček z potravin sice energeticky chudých, ale bohatých na sodík (například 100 g taveného sýra = 1260 mg, 100 g chleba = 553 mg, znamená to, že už je vyčerpáno 1813 mg sodíku), pak je vhodnější zařadit do pitného režimu minerální vodu (event.nápoje) s nižším obsahem sodíku.
Pro srovnání uvádíme obsah sodíku v potravinách:
| Potravina | sodík (mg/100 g) |
| Obiloviny: | |
| Ovesné vločky | 7 |
| Kukuřice | 6 |
| Rýže | 6 |
| Žitná mouka | 1 |
| Pšeničná mouka | 1 |
| Žitný chléb | 523 |
| Pšeničný chléb | 553 |
| Bageta | 418 |
| knackebrot | 463 |
| Celozrnný chléb se slun. Semínky | 590 |
| Slané preclíky | 1790 |
| Cornflakes | 938 |
| Musli směs | 15- 155 |
| Těstoviny neuvařené | 5- 32 |
| Pochutiny: | |
| Hořčice | 1307 |
| Olivy naložené zelené | 2100 |
| Olivy nal. Černé | 3288 |
| Ovoce | |
| všechny druhy | 1-3 |
| Zelenina: | |
| brokolice | 19 |
| ledový salát | 2 |
| brambory | 3 |
| mrkev | 60 |
| paprika | 2 |
| rajčata | 3 |
| cuketa | 3 |
| žampiony | 6 |
| Nakládané okurky | 960 |
| nakládaná kukuřice | 209 |
| Mléko a mléčné výrobky: | |
| mléko | 48-50 |
| jogurt | 48 -50 |
| mléko do kávy 10 %tuk | 128 |
| smetana | 40 |
| sýry: | |
| feta | 1272 |
| cottage | 400 |
| mozzarella | 500 |
| brie | 640 |
| čedar | 632 |
| eidam | 520 |
| parmesan | 600 |
| romadur | 1230 |
| tavené sýry | 1260 |
| Maso, ryby: | |
| ryby | 43-120 |
| kaviár | 1940 |
| herink slaný | 5930 |
| tuňák v oleji | 291 |
| maso drůbeží, hovězí, vepřové | 38-90 |
| šunka | 960-1400 |
| játrová paštika | 738 |
| špekáčky | 1190 |
| Tuky: | |
| olej | 1 |
| majonéza | 390-481 |
| ořechy | 2-60 |
| čokoláda | 80 |
Zdroj : prof. Dr. Elmadfa, Die grose Nahrwert Kalorien tabelle











