Musíme jíst v zimě jinak než v létě?

Dotazy

Zima, tma a únava má na náš organismus negativní vliv, ať už si to chceme nebo nechceme připustit. Někdy nás vhání do konejšivé náruče sacharidů, jindy jsme příliš unavení na to, abychom si šli zacvičit nebo projít. Místo toho popíjíme svařená vína nebo grog. I když do jídelníčku přidáme zdánlivě málo, za měsíc či dva se můžeme divit. Proč vůbec jíme více? Lze se těmto tendencím účinně bránit?

Příčin, proč máme v některých obdobích větší chuť na sladké nebo obecně na potraviny převážně sacharidového typu je několik. Notoricky známou příčinou jsou dlouhé pauzy mezi jídly, špatný výběr potravin z hlediska glykemického indexu (například bílá bageta k snídani namazaná jen džemem nebo nutelou zvýší prudce hladinu glykemie a následně způsobí pokles hladiny cukru v krvi, který podpoří chuť na sacharidy další. Na podzim a v zimě přibývají další faktory, které podporují vyšší příjem energie a touhu („bažení“) po sacharidech. Na Univerzitě v Maastrichtu byla provedena studie (vyšla v British Journal of Nutrition 2005) s 52 zdravými dobrovolníky s BMI v normě. Příjem energie byl v zimě (leden) průměrně o 900 kJ vyšší než v létě (červenec). Jednou z příčin zimního přejídání je kratší doba denního svitu a s tím spojená nižší hladina serotoninu. Serotonin působí jako neurotransmiter (přenašeč nervových vzruchů) a jeho nižší hladiny jsou spojeny s tendencí k přejídání, problémy se spánkem a zhoršením nálady. Špatnou náladu se snažíme „zajíst“ potravinami bohatými na sacharidy, které na chvíli hladinu serotoninu zvednou, ovšem z následného přibírání se naše nálada může zhoršovat, dostáváme se tak snadno do bludného kruhu.

Jak se můžeme bránit?

  1. Jíst 5 x denně, abychom během dne nepocítili hypoglykemii (pokles hladiny krevního cukru)
  2. Snažit se o příjem živin komplexně – abychom v každém jídle měli potravinu bohatou na sacharidy s nízkým glykemickým indexem i bílkoviny, doplněné o zeleninu nebo ovoce
  3. Akcentovat potraviny bohaté na omega-3 kyseliny (tučnější ryby, řepkový olej, lněné semínko) pro jejich antidepresivní efekt
  4. Zařadit do jídelníčku každý den mléko nebo mléčné výrobky (jogurty, sýry) jako výborný zdroj tryptofanu, který se v organismu přemění na potřebný serotonin
  5. Vybírat častěji další bohaté zdroje tryptofanu : kuřecí a krůtí maso, vejce, krevety a další plody moře,ovesné vločky, sójové výrobky, mandle, lískové oříšky, jablka, banány (opatrně)
  6. Pravidelně cvičit, ale nepřehánět to s intenzitou cvičení, protože po velké námaze může být chuť na sladké vyšší.
  7. Snažit se co nejvíce pobývat venku za denního světla nebo alespoň být v místnosti, kde jsou okna (tím lze též podpořit produkci serotoninu)
  8. Nesnažit se příliš pracovat v noci a krátit délku spánku (po probdělých nebo poloprobdělých nocích trpí většina lidí větší chutí k jídlu a více inklinují ke sladkostem

Recept na pokrm se zvýšeným obsahem tryptofanu:

Krůtí maso na zázvoru s rýží natural:

4 porce

400 g krůtího masa

1 lžíce javorového sirupu (má nižší GI než cukr)

¼ velkého nebo ½ menšího zelí

2 papriky

1 stonek citronové trávy (možno vynechat)

3- 4 cm čerstvého zázvoru

3 lžíce sojové omáčky Kikkoman

1 lžíce limetové šťávy

Koriandr nebo thajská bazalka

Krůtí prsa nakrájejte na tenké plátky a dejte na chvíli do Kikkomanu, přidejte limetovou šťávu a promíchejte.

Nakrájejte si červenou papriku na proužky a stejně tak bílé zelí.

Citrónovou trávu a oloupaný zázvor nasekejte nadrobno.

Na velké pánvi wok osmahněte zázvor a citronovou trávu na 1 lžíci oleje , přidejte maso, pak zelí a papriku (zelenina nesmí být moc měkká), vlijte javorový sirup, přisypte bylinky a čerstvě mletý pepř.

Pokud seženete thajskou bazalku, přidejte před dokončením, pokud ne, přidejte čerstvý nasekaný koriandr (nebudou-li žádné čerstvé bylinky k dispozici, nic se nestane).

Smíchejte s uvařenou rýží natural

1 porce = 730 kJ (bez rýže), na každých 100 g uvařené rýže připočítejte 470 kJ

Každá porce (se 100 g vařené rýže) obsahuje 320 mg tryptofanu (doporučená denní dávka je 320 mg pro ženy, 360 mg pro muže).

Facebook

Články, testy a recepty

Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí

DATUM VYDÁNÍ 6.4.2020 V současné situaci má řada z nás o trochu více času na přípravu jídla, zároveň ale také často menší příjmy. Navíc je řada surovin hůře dostupná. Přesto není nutné rezignovat na vhodnou skladbu jídla a zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a […]

Můžu jíst při hubnutí luštěniny?

Dotaz Zajímalo by mě, jestli můžu jíst při hubnutí luštěniny? Kolik si jich můžu dát, s čím a případně kdy. Můžu je jíst večer? Odpověď Luštěniny patří obecně mezi potraviny s mnoha nutričními benefity. Obsahují velké množství důležité vlákniny a jsou bohatým zdrojem bílkovin. Kromě toho dodávají nutričně významné množství železa, kyseliny listové, manganu a […]

Jak správně využít bílkoviny při hubnutí

E – book ke stažení zdarma Bílkoviny, neboli proteiny jsou důležitou součástí jídelníčku a při hubnutí hrají zásadní roli. Přesto jich lidé s nadváhou nejí tolik, kolik by měli. To může být zásadní příčinou neúspěchu v hubnutí a udržení váhy. Když si sestavujete plán pro co nejefektivnější a nejzdravější hubnutí, měli byste si stanovit ideální […]

Vlažný salát z čočky Beluga se zeleninou, kozím sýrem a ořechy

Každý z nás si občas uvědomí, že nedává v jídelníčku luštěninám takový prostor, jaký by si zasloužily. Často je příčinou nutnost jejich namáčení na několik hodin před samotným vařením. Řešením je tedy použít drobnozrnnou čočku Beluga nebo Puy, kterou uvaříte bez namáčení za 15 minut. Z ní můžete připravit třeba tento sytý salát s kozím […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook