Musíme jíst v zimě jinak než v létě?

Dotazy

Zima, tma a únava má na náš organismus negativní vliv, ať už si to chceme nebo nechceme připustit. Někdy nás vhání do konejšivé náruče sacharidů, jindy jsme příliš unavení na to, abychom si šli zacvičit nebo projít. Místo toho popíjíme svařená vína nebo grog. I když do jídelníčku přidáme zdánlivě málo, za měsíc či dva se můžeme divit. Proč vůbec jíme více? Lze se těmto tendencím účinně bránit?

Příčin, proč máme v některých obdobích větší chuť na sladké nebo obecně na potraviny převážně sacharidového typu je několik. Notoricky známou příčinou jsou dlouhé pauzy mezi jídly, špatný výběr potravin z hlediska glykemického indexu (například bílá bageta k snídani namazaná jen džemem nebo nutelou zvýší prudce hladinu glykemie a následně způsobí pokles hladiny cukru v krvi, který podpoří chuť na sacharidy další. Na podzim a v zimě přibývají další faktory, které podporují vyšší příjem energie a touhu („bažení“) po sacharidech. Na Univerzitě v Maastrichtu byla provedena studie (vyšla v British Journal of Nutrition 2005) s 52 zdravými dobrovolníky s BMI v normě. Příjem energie byl v zimě (leden) průměrně o 900 kJ vyšší než v létě (červenec). Jednou z příčin zimního přejídání je kratší doba denního svitu a s tím spojená nižší hladina serotoninu. Serotonin působí jako neurotransmiter (přenašeč nervových vzruchů) a jeho nižší hladiny jsou spojeny s tendencí k přejídání, problémy se spánkem a zhoršením nálady. Špatnou náladu se snažíme „zajíst“ potravinami bohatými na sacharidy, které na chvíli hladinu serotoninu zvednou, ovšem z následného přibírání se naše nálada může zhoršovat, dostáváme se tak snadno do bludného kruhu.

Jak se můžeme bránit?

  1. Jíst 5 x denně, abychom během dne nepocítili hypoglykemii (pokles hladiny krevního cukru)
  2. Snažit se o příjem živin komplexně – abychom v každém jídle měli potravinu bohatou na sacharidy s nízkým glykemickým indexem i bílkoviny, doplněné o zeleninu nebo ovoce
  3. Akcentovat potraviny bohaté na omega-3 kyseliny (tučnější ryby, řepkový olej, lněné semínko) pro jejich antidepresivní efekt
  4. Zařadit do jídelníčku každý den mléko nebo mléčné výrobky (jogurty, sýry) jako výborný zdroj tryptofanu, který se v organismu přemění na potřebný serotonin
  5. Vybírat častěji další bohaté zdroje tryptofanu : kuřecí a krůtí maso, vejce, krevety a další plody moře,ovesné vločky, sójové výrobky, mandle, lískové oříšky, jablka, banány (opatrně)
  6. Pravidelně cvičit, ale nepřehánět to s intenzitou cvičení, protože po velké námaze může být chuť na sladké vyšší.
  7. Snažit se co nejvíce pobývat venku za denního světla nebo alespoň být v místnosti, kde jsou okna (tím lze též podpořit produkci serotoninu)
  8. Nesnažit se příliš pracovat v noci a krátit délku spánku (po probdělých nebo poloprobdělých nocích trpí většina lidí větší chutí k jídlu a více inklinují ke sladkostem

Recept na pokrm se zvýšeným obsahem tryptofanu:

Krůtí maso na zázvoru s rýží natural:

4 porce

400 g krůtího masa

1 lžíce javorového sirupu (má nižší GI než cukr)

¼ velkého nebo ½ menšího zelí

2 papriky

1 stonek citronové trávy (možno vynechat)

3- 4 cm čerstvého zázvoru

3 lžíce sojové omáčky Kikkoman

1 lžíce limetové šťávy

Koriandr nebo thajská bazalka

Krůtí prsa nakrájejte na tenké plátky a dejte na chvíli do Kikkomanu, přidejte limetovou šťávu a promíchejte.

Nakrájejte si červenou papriku na proužky a stejně tak bílé zelí.

Citrónovou trávu a oloupaný zázvor nasekejte nadrobno.

Na velké pánvi wok osmahněte zázvor a citronovou trávu na 1 lžíci oleje , přidejte maso, pak zelí a papriku (zelenina nesmí být moc měkká), vlijte javorový sirup, přisypte bylinky a čerstvě mletý pepř.

Pokud seženete thajskou bazalku, přidejte před dokončením, pokud ne, přidejte čerstvý nasekaný koriandr (nebudou-li žádné čerstvé bylinky k dispozici, nic se nestane).

Smíchejte s uvařenou rýží natural

1 porce = 730 kJ (bez rýže), na každých 100 g uvařené rýže připočítejte 470 kJ

Každá porce (se 100 g vařené rýže) obsahuje 320 mg tryptofanu (doporučená denní dávka je 320 mg pro ženy, 360 mg pro muže).

Facebook

Články, testy a recepty

Je nutné jíst při hubnutí 5x denně?

Přestože se téma frekvence jídla začalo mohutně řešit už před více než pěti lety, v poslední době se na něj ptáte velmi často. Přiznávám, dlouho jsem před tímto tématem uhýbala, abych zbytečně nevnášela zmatky do už tak protichůdných výživových doporučení prezentovaných v médiích. Snažila jsem se také zabránit přenosu vlastních zkušeností se svými klienty do […]

Čokoládový dortík s malinami

Kdo by neměl čas od času chuť na čokoládový dort? Klasické varianty bývají opravdu velmi kalorické a jejich rádoby zdravější verze na tom s nutričními hodnotami nejsou lépe. Různé ,,low carb“ nebo ,,raw“ recepty jenom zaměňují energii z mouky a cukru za energii z ořechů, tedy z tuků a výsledkem tak bývají kalorické a tukové […]

Káva a hubnutí – Pomůže vám zrychlit metabolismus?

V souvislosti s pitím kávy při hubnutí stále koluje mezi lidmi mnoho různých mýtů. Jedním z nich je ten, že je pití kávy nezdravé, a proto bychom na něj měli při hubnutí  raději zapomenout. Další obavou je pití kávy s mlékem, před nímž pseudoodborníci varují, ale nevysvětlí, proč by to údajně mělo vadit. Ponechme nyní […]

Test sýrů cottage – je důležité sledovat jejich nutriční hodnoty?

Sýry typu cottage bere dnes už každý jako potravinu vhodnou při hubnutí. Díky vyššímu obsahu bílkovin dokáže velmi dobře zasytit a má hodně variabilní využití. Jsou mezi různými značkami nějaké rozdíly? Stojí za to o nich přemýšlet a pročítat nutriční hodnoty na obalech? Jednoduchá otázka, která ale nemá úplně přímočarou odpověď. Přesto ale platí, že: […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook