Ottolenghiho lilek ve verzi pro hubnutí

Recepty

Pečený lilek s omáčkou ze skyru

Slavného britského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho  asi není nutné představovat.  Zelenina v jeho restauracích chutná naprosto úžasně a tento zážitek dovede mnoho lidí k pokusům totéž zreplikovat i v domácích podmínkách. Vzhledem k tomu, že jsem se sama po návštěvách jeho londýnských podniků zařadila do zástupu stejně ,,postižených“, vím, že vaření podle jeho kuchařských knih může být někdy složitější a ne vždy musí být vhodné pro hubnutí. Přestože se jedná o zeleninu.

Vybrala jsem proto jeden z receptů, který je extrémně jednoduchý a poměry surovin jsem upravila pro účely zdravého hubnutí.

Pokud chcete, aby byl zeleninový pokrm například plnohodnotnou večeří, je nutno v něm zvýšit obsah bílkovin, sacharidy držet na nižším množství a nepřehánět to s tuky.

V případě tohoto receptu jsem oproti původní verzi ubrala množství oleje na třetinu a zvýšila bílkoviny záměnou podmáslí za skyr.

O tom, proč je při hubnutí dobré jíst lilek, si můžete přečíst v článku na rozumnehubnuti.cz tady.

Suroviny na 2 porce:

  • 1 středně velký lilek (přibližně 400 g)
  • 4 lžičky oleje
  • sůl, pepř
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu (nebo 1/4 lžičky sušeného)

Omáčka:

  • 160 g skyru
  • 2 lžičky citronové štávy
  • 1 stroužek česneku (prolisovaného)
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1/2 lžičky koření zaatar
  • 25 g sušených brusinek (nebo 80 g vyloupaných semen granátového jablka)

Poznámka:

Koření zaatar je v receptu zásadní. Koupit ho můžete na těchto místech. Případně si ho namixujte z těchto ingrediencí:

1 lžička tymiánu, 1 lžička škumpy (sumak), 1 lžička opraženého sezamového semínka, 1/2 lžičky soli (může se ještě přidat 1/4 lžičky chilli flakes).

Koření zaatar

Brusinky nebo granátové jablko?

V původním receptu jsou použita vyloupaná semena granátového jablka. Pokud je budete mít k dispozici, použijte je. Faktem je, že granátová jablka v našich podmínkách nebývají v tak dobré kvalitě, brusinky jsou jednodušší a můžete je mít pořád doma. Zkoušela jsem obojí a dá se říci, že brusinky jsou důstojnou náhradou. V nutričních hodnotách je počítáno s businkami.

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Lilek podélně rozpulte a ponechte stopku (lilek pak lépe vypadá).

Ostrým nožíkem křížem nařízněte dužinu.

Lilek osolte, opepřete a potřete olejem. Přidejte sušený tymián.

Lilek -příprava před pečením

Dejte péci na 35 minut.

Lilek po upečení

Smíchejte omáčku ze skyru, prolisovaného česneku, trošky soli, citronové šťávy a oleje. Důkladně prošlehejte.

Omáčku dejte na lilek a posypte zaatarem a brusinkami (nebo granátovým jablkem).

Lilek Ottolenghi 1 porce

 

Z jednoho lilku si připravíte 2 porce, jednu porci snězte hned, druhou polovinu lilku nechte na další den (omáčku na druhou porci uchovejte zvlášť, lilek si pak ohřejte a omáčku přidejte až na ohřátý lilek).

Nutriční hodnoty:

2 porce 1 porce
Energie(kJ) 2508 1254
Bílkoviny (g) 22.8 11.4
Tuky(g) 31.6 15.8
Sacharidy(g) 58.3 29.1
Vláknina(g) 13 6.5

 

Tady je odkaz na původní recept

Lilek podle Ottolenghiho

Facebook