Japonský experiment – 2.část

Výživa při hubnutí


Sushi je považováno za zdravý pokrm, v současné době je i tak trochu módní záležitostí. Jak je to ale s konzumací sushi při hubnutí? Záleží na tom, o jaký typ se přesně jedná (maki, nigiri, sashimi), v jakém množství a kdy ho jíme. Během svého „japonského týdne“ jsem vyzkoušela, popsala a propočítala všechny základní druhy a. Jak dopadly?

**Sushi při hubnutí:**
Obecně se uvádí, že sushi má poměrně nízký glykemický index. Je to dáno přítomností řasy nori, kousků ryb nebo tofu, vajec nebo jiných zdrojů proteinů a v neposlední řadě i přítomností zeleniny, která se „přimotává“ do maki rolek a (nebo) se servíruje ještě navíc. Glykemický index pokrmu snižuje i fakt, že rýže se smíchává s rýžovým octem. Při hubnutí si tedy musíme dát pozor na to, abychom nesnědli moc rýže najednou (pozor hlavně na akce v restauracích „all you can eat“ nebo „sushi pásy“) a sushi raději konzumovat k obědu, nikoli k večeři. Výjimku tvoří sushi v podobě sashimi (nakrájené plátky ryby, bez nutnosti jíst rýži).

**Potřeby na přípravu sushi:**

Na většinu druhů je potřeba :
|*bambusová podložka
|*sushi rýže
|*rýžový ocet
|*řasa nori – pro přípravu maki rolek
|*čerstvé ryby – ideálně losos nebo tuňák
|*zelenina – stačí kvalitní salátová okurka

Poznámka k sushi rýži – foto viz Japonský experiment 1. část. Výběr odpovídajícího druhu je důležitý, nenahrazujte jiným typem rýže (musí být správně lepivá)

**Maki rolky s minimálním množstvím rýže**
|*1 porce:
|*1 plátek řasy nori
|*125 g rýže (v uvařeném stavu) a smíchané s nálevem
|*40 g syrového lososa nakrájeného na proužky
|*40 g okurky zbavené semínek nakrájené na tyčky
|*pasta wasabi
|*sójová omáčka Kikkoman
|*nakládaný zázvor

**Příprava rýže**
1 hrnek sushi rýže smíchejte s 2 hrnky vody a dejte nejlépe na sklokeramickou desku. Přiveďte k varu. Poté ztlumte na minimum a nechte pod pokličkou (bez míchání) dojít. V momentě, kdy rýže vsákne veškerou tekutinu, odklopte pokličku a rýži vidličkou načechrejte.
Připravte si marinádu svařenou ze 2 lžic rýžového octa, 1/2 lžičky soli a 1/2 lžičky cukru.
Vmíchejte ji do chladnoucí rýže.

**Příprava maki rolek:**
Připravte si misku s vodou, do které přidáte trochu octa (na práci s rýží – do misky budete namáčet ruce, aby se vám na ně rýže nelepila)
1 plátek řasy nori podélně přepulte.
Položte řasu na bambusovou podložku hladkou stranou dolů. Odvažte si 125 g vařené rýže a rozdělte jí na 2 části. Polovinu dejte navlhčenýma rukama na řasu a přimáčkněte ji. Spodní třetinu rýže lehounce potřete wasabi pastou a rozložte rybu a okurku. Okraj plátku nori pomocí podložky přehněte a přitom přidržujte všechny přísady. Plátek řasy úplně srolujte a stisněte. Stejně postupujte i v přípravě dalšího válečku.

Oba válečky dejte na prkénko vedle sebe a překrojte je napůl. Každou půlku pak ještě nakrájejte na 3 kusy. Celkem tedy získáte 12 malých úhledných maki rolek.
Podávejte s nakládaným zázvorem a sójovou omáčkou. Talíř můžete doplnit krájenou okurkou nebo strouhanou bílou ředkví.

**Nutriční hodnoty maki rolek :**
| | 12 maki |1 maki|
| Energie (kJ) | 1117 | 93 |
| Bílkoviny (g) | 13.3 | 1.1 |
| Tuky (g) | 5.6 | 0.5 |
| Sacharidy (g) | 39.7 | 3.3 |

Z uvedných hodnot je patrné, že sacharidů je v pokrmu trojnásobné množství než bílkovin. Pokud byste chtěli zabránit brzkému pocitu hladu, můžete ubrat maki rolek – například na 8 kousků a talíř doplnit ještě kousky syrového krájeného lososa (v rolkách je ho 40 g, takže ideálně doplnit do 100 g ).

Facebook

Články, testy a recepty

Jídelníček na květen

Návrh jídelníčku na květen vám přináší ukázku toho, jak můžete jíst pestře a zajímavě a v souladu s tím, co je právě k dispozici. K snídani si vyzkoušejte bylinkovou omeletu a oběd připravte klidně pro celou rodinu. Vy si jen ohlídáte množství přílohy. Dopolední svačinu můžete mít třeba úplně bez práce, s odpolední strávíte pár […]

Domácí proteinové tyčinky

Máte pocit, že jíte ke svačinám pořád to samé? Nebo chcete vyřešit přenosnou svačinu a kupované proteinové tyčinky vám nechutnají? Upečte si proteinové tyčinky domácí. Jsou to tedy spíše flapjacky, ale s významně vyšším obsahem bílkovin a bez přidaného cukru. Domácí tyčinky sice nikdy nemůžou mít tolik bílkovin a zároveň tak málo sacharidů jako ,,proteinovky“ […]

Jak bude fungovat poradna v dubnu 2020?

Vzhledem ke koronavirové epidemii bude v období do velikonočních svátků poradna ještě uzavřená. Déle ale čekat již není možné. Nutriční stav člověka do značné míry určuje jeho vnímavost k nákaze obávaným virem a obezita je bohužel závažným rizikovým faktorem ovlivňujícím průběh onemocnění. Konzultace tedy kromě snižování váhy budou ještě detailněji cílit na adekvátní příjem všech […]

Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí

V současné situaci má řada z nás o trochu více času na přípravu jídla, zároveň ale také často menší příjmy. Navíc je řada surovin hůře dostupná. Přesto není nutné rezignovat na vhodnou skladbu jídla a zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a v přijatelných cenách. […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook