Jak se vyznat v sýrech - 3.díl

Jak se vyznat v sýrech ? 3.díl – Eidam, Gouda, Čedar a Ementál

Potraviny v testu

Mezi lidmi stále panuje dlouho zakořeněný mýtus, že je sýr Eidam se 30 % tuku v sušině ,,dietní“ potravinou. Ne že by to bylo úplně špatně, ale platí to jen relativně. Když budeme srovnávat Eidam 30 % s jeho tučnější variantou, tedy 45 % tuku v sušině, bude ,,třicítka“ lepší volba. Ale pořád platí, že bude mít 16 g tuku. O existenci Eidamu s 20 % tuku tolik lidí neví a také ne každý obchod jej zařazuje do své nabídky.

Pro hubnutí je fajn vědět, že ,,dvacítka“ má ve 100 gramech jen 10 g tuku, tedy 2,5 x méně než Eidam se 45 % tuku v sušině.

Proč vůbec řešíme tuk v sušině ?

Tohle je asi pozůstatek z dob hodně dávno minulých, kdy potraviny neměly povinné značení nutričních hodnot. Z procenta tuku v sušině jsme počítali celkový tuk. Tedy kolik má sýr gramů tuku v absolutním množství. Jak se to vůbec počítá ?

Potřebujete vědět, kolik má sýr sušiny. Pokud má 50 % sušiny, znamená to, že sušina tvoří polovinu z jeho hmotnsti. Takže ve 100 gramech sýra je 50 g sušiny. A z ní 30 % tvoří tuk. Což znamená 15 gramů (0,5 x 30).

Takže Eidam se 45% tuku v sušině má v absolutním množství 25 -27 g tuku na 100 g, eidam 30 % má tuku jen 15-16 g a Eidam 20 % tuku v sušině jen 11 g tuku.

Dnes se u některých sýrů z této skupiny také setkáváme s označením ,,light“ a ,,fitness“.

Takže třeba sýr Madeland má:

  • v klasické verzi na 100 g 25,5 g bílkovin a 25 g tuku
  • Madeland light má o 3 g bílkovin více, ale tuku o celých 10 g méně
  • Madeland fitness se může pochlubit dokonce 30 g bílkovin a jen 10 g tuku

 

Z celé této skupiny sýrů má tuku nejméně Eidam 20 % a naopak nejvíc tuku najdeme v sýru Čedar.

 

Mají skoro stejný obal, ale rozdíl je 11 g tuku.

Tabulka nutričních hodnot

Energie (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g)
Eidam 20 % tuku 985 32 11 2
Eidam 30 % tuku 1053 27 16 0,1
Eidam 45 % tuku 1350 25 25 0
Gouda (President) 1478 26 28 0
Čedar (Lye Cross farm) 1700 25 34 0

 

Důležité!

Nemusíte se obávat, že místo tuku najdete v odlehčených sýrech nějakou ,,náhražku“. Jsou jen vyrobeny z méně tučného mléka. Naopak, jak je vidět v tabulce, čím méně jsou tučné, tím více bílkovin obsahují. Pak už je to jen otázka chuti.

 

Toto je zkrácená verze – celý text najdete na herohero.co/mudrkunova

 

Můžete zkusit recept na Retro Salát se sýrem Eidam 30 % tuku v sušině

Salát s kuřetem

 

O čem je celý seriál Jak se vyznat v sýrech ?

Sýry jednoznačně patří do zdravého jídelníčku kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek, hlavně vápníku. Při hubnutí se hodí také jejich dobrá sytivá schopnost. Hodně lidí ale tápe ve výběru hlavně s ohledem na množství tuku.

Jak si tedy vybírat v jednotlivých kategoriích sýrů ? Které jsou při hubnutí vhodnější a proč ? Kdy se vyplatí jít s tukem co nejníž a kdy už je to na úkor chuti nebo nutričních kvalit ? Dozvíte se v seriálu, který právě teď začíná a v němž rozebereme všechny kategorie sýrů dostupné na českém trhu. Probereme vždy varianty z mléka kravského, kozího, ovčího a případně také veganské verze, které sýry chuťově napodobují.

Obsah seriálu:

Srpen 2024 – Mozzarella a Burrata

Září 2024 – Feta, Balkán a Halloumi

Říjen 2024 – Eidam, Gouda, Ementál, Čedar a Eatlean

Listopad 2024 – Brie, Camembert a Hermelín

Prosinec 2024 – Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní

Leden 2025 – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino

Únor 2025 – Olomoucké tvarůžky a Romadur

Březen 2025 – Cottage a tvaroh

Duben 2025 – Ricotta a Mascarpone

Květen 2025 – Lučina, Žervé, Philadelphia a tavené sýry

Červen 2025 – Bryndza a Oštiepok

Červenec 2025 – Blaťácké zlato, Manchego, Brillat Savarin, Comte, Panýr a další

Srpen 2025 – Shrnutí seriálu a sýrová ,,NEJ“

Facebook

Články, testy a recepty

Jak se vyznat v sýrech ? 3.díl – Eidam, Gouda, Čedar a Ementál

Mezi lidmi stále panuje dlouho zakořeněný mýtus, že je sýr Eidam se 30 % tuku v sušině ,,dietní“ potravinou. Ne že by to bylo úplně špatně, ale platí to jen relativně. Když budeme srovnávat Eidam 30 % s jeho tučnější variantou, tedy 45 % tuku v sušině, bude ,,třicítka“ lepší volba. Ale pořád platí, že […]

Videokurz Jak si sestavit a uvařit jídelníček při hubnutí – předprodej

Chcete si umět sami plánovat redukční jídelníček, který je nutričně vyvážený a přitom není stereotypní? Víte kolik a jakého jídla byste měli při hubnutí za den zkonzumovat, abyste neměli hlad a zbytečné chutě? Chtěli byste se vyhnout častým chybám při snižování váhy? Chcete hubnout z tukových zásob a zachovat si aktivní tělesnou hmotu? A přitom […]

Jak se vyznat v sýrech ? 2.díl – Feta, Balkán a Halloumi

Toto je zkrácená verze – celý text najdete na herohero.co/mudrkunova Čerstvé tvarohové sýry typu Balkán, Feta a Halloumi jsou při hubnutí oblíbenou součástí salátů šopských a řeckých. Dají se ale využít i v mnoha dalších receptech. Dodávají kvalitní bílkoviny a vápník – ostatně jako všechny sýry, ale je tu jeden háček. Většina lidí stále dost […]

Salát s mozzarellou, nektarinkami a šunkou

Máte pocit, že už jste přejedení ,,šopáků“ a podobných okoukaných salátů ?  Hledáte inspiraci na změnu? Tak zkuste třeba salát s využitím sezónních nektarinek. Postup je úplně jednoduchý, ale výsledek vás vizuálně i chuťově překvapí. Výběr mozzarelly v tomto případě hodně ovlivní výsledné nutriční hodnoty salátu. Podívejte se do první části seriálu Jak se vyznat […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook