Toto je zkrácená verze – celý text najdete na herohero.co/mudrkunova
Mozzarella intuitivně zapadá do škatulky ,,zdravých“ a ,,méně tučných“ sýrů díky své jemné chuti a vyššímu obsahu vody. Jak je to ale doopravdy?
Záleží na konkrétním druhu. Mezi jednotlivými typy můžou být ohromné rozdíly v obsahu tuku od 5 g do 25 g na 100 g. Může se tak klidně stát, že v tučnější mozzarelle najdete stejně tuku jako ve 45 % eidamu.
Nejrychlejší večeře při hubnutí – Salát caprese
Stačí nakrájet rajčata, přidat plátky mozzarelly, jednu kávová lžičku dobrého olivového oleje, sůl, bazalku, trochu čerstvě mletého pepře a je to.
- 100 g mozzarelly
- 150 g rajčat
- 1 kávová lžička olivového oleje
- čerstvá bazalka
- sůl, pepř
Ale salát caprese může mít energetickou hodnotu od 847 kJ až do 1327 kJ podle toho, jaký konkrétní typ mozzarelly použijete. Stejně tak u jakýchkoli jiných receptů můžete pomocí správného výběru mozzarelly podstatně snížit jejich energetickou hodnotu aniž byste přišli o to, kvůli čemu mozzarellu v jídelníčku máte. Tedy hlavně kvůli bílkovinám a vápníku. Je dobré vědět, že čím méně má mozzarella tuku, tím větší prostor zbývá na bílkoviny.
V kompletním textu na herohero.co/mudrkunova najdete:
Tabulku nutričních hodnot 9 základních typů mozzarelly včetně rostlinných verzí a variant bez laktózy.
Doporučení k výběru mozzarelly při hubnutí. Na jaké nejnižší množství tuku má smysl jít a kolik za to zaplatíte ?
Mají smysl mozzarelly označené jako ,,protein“?
Na co si dát při hubnutí pozor a kterým mýtům v souvislosti s mozzarellou přestat věřit a proč ?
Další díl seriálu bude věnovaný sýrům Feta, Balkán a Halloumi. Vyjde v září 2024.
O čem je celý seriál Jak se vyznat v sýrech ?
Sýry jednoznačně patří do zdravého jídelníčku kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek, hlavně vápníku. Při hubnutí se hodí také jejich dobrá sytivá schopnost. Hodně lidí ale tápe ve výběru hlavně s ohledem na množství tuku.
Jak si tedy vybírat v jednotlivých kategoriích sýrů ? Které jsou při hubnutí vhodnější a proč ? Kdy se vyplatí jít s tukem co nejníž a kdy už je to na úkor chuti nebo nutričních kvalit ? Dozvíte se v seriálu, který právě teď začíná a v němž rozebereme všechny kategorie sýrů dostupné na českém trhu. Probereme vždy varianty z mléka kravského, kozího, ovčího a případně také veganské verze, které sýry chuťově napodobují.
Obsah seriálu:
Srpen 2024 – Mozzarella a Burrata
Září 2024 – Feta, Balkán a Halloumi
Říjen 2024 – Eidam, Gouda, Ementál, Čedar a Eatlean
Listopad 2024 – Brie, Camembert a Hermelín
Prosinec 2024 – Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní
Leden 2025 – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino
Únor 2025 – Olomoucké tvarůžky a Romadur
Březen 2025 – Cottage a tvaroh
Duben 2025 – Ricotta a Mascarpone
Květen 2025 – Lučina, Žervé, Philadelphia a tavené sýry
Červen 2025 – Bryndza a Oštiepok
Červenec 2025 – Blaťácké zlato, Manchego, Brillat Savarin, Comte, Panýr a další
Srpen 2025 – Shrnutí seriálu a sýrová ,,NEJ“