Jak na chřest při hubnutí

Jak na chřest při hubnutí ?

Suroviny

Jak na chřest při hubnutí ?

Nikdo asi nepřemýšlí, jestli si může dát při hubnutí chřest. Sám o sobě má pro redukci váhy ideální vlastnosti. Ostatně jako každá zelenina. Chřest je ale tak trochu exkluzivní, mysteriózní a hlavně sezónní záležitost. Co s ním ?

Každého hned napadne ,,provařená “ možnost, tedy chřest s holandskou omáčkou. Perfektní nápad. Ale jen do té doby, než si uvědomíte, že na každou porci podle receptu potřebujete 50 g másla a k tomu ještě jeden žloutek. To už představuje samo o sobě 1730 kJ a 46 g tuků ! Tak tudy cesta nevede. Chřestový krém ? Máslo, žloutky a smetana ke šlehání. Pod 40 g tuků na porci se nedostanete. Pokud se budete řídit klasickými recepty.

Proto bych vám chtěla dát několik tipů na využití chřestu tak, abyste z něj dostali maximum jeho nutričních a chuťových benefitů, ale stále úspěšně hubli.

Jak se s chřestem nespálit ?

Hodně lidí má špatné zkušenosti. Hořká chuť, dřevnatá vlákna, rozhodně nic, co by lákalo k opakování. Příčina je jasná. Takovýto chřest si pobyl v regálu obchodu několik dní. Čerstvost chřestu je naprosto zásadní. Pokud si nemůžete koupit stoprocentně čerstvý, nejlépe ten den sklizený, radši to nechte na jindy. Jestliže ale narazíte na zelený, bílý, případně fialový svazek této úžasné zeleniny, neváhejte ani minutu.

Dostanete nádherně sladký, křehký a šťavnatý materiál s mnoha možnostmi využití při hubnutí.

Proč je chřest nutričně tak ceněný ?

Chřest je typickým příkladem potraviny, která v sobě skrývá velké množství živin při nízké energetické (kalorické) hodnotě. Je takzvaně nutričně denzní. Narozdíl od potravin, které jsou denzní kaloricky, přitom nutričně nepřinášejí téměř nic (sladkosti, chipsy apod.).

Na 100 g má pouhých 85 kJ a žádný tuk. Patří mezi nízkosacharidové druhy zeleniny, zároveň ale obsahuje slušné množství vlákniny. Pokud sníte 200 g chřestu, máte splněno 20 % doporučené denní dávky vlákniny.

Chřest je bohatý na antioxidanty – hlavně vitamin E, vitamin C, glutathion a různé typy polyfenolických látek (kvercetin, kampherol). Tyto látky mají silně protizánětlivou aktivitu. To je velmi důležité, protože nadváha a obezita naopak v těle působí prozánětlivě. Navíc se tyto substance se uplatňují při prevenci nádorových onemocnění. A samozřejmě v prevenci onemocnění srdečně – cévních. Pak ale nesmíte jíst chřest s výše zmíněnou holandskou omáčkou nebo grilované stonky zeleného chřestu balit do slaniny 🙂

Cřhest kromě toho obsahuje kyselinu listovou, enormně důležitou v těhotenství, ale také v prevenci depresivních stavů. Kyselina listová pravděpodobně brání hromadění homocysteinu v organismu. Nakumulovaný homocystein může jít proti funkci serotoninu. O něm se ví, že pozitivně reguluje náladu a spánek. Obojí se při hubnutí hodí.

Nutriční hodnoty chřestu na 100 g (USDA)

Energie (kJ) 85
Bílkoviny (g) 2,2
Tuky (g) 0,1
Sacharidy (g) 3,9
Vláknina (g) 2,1
Vitamin E (mg) 1,1

Pozor

Pokud užíváte léky na ředění krve Warfarin, měli byste být opatrní co do množství. Chřest je totiž zdrojem vitaminu K. Můžete si ho tedy dát, ale raději jen v menší porci a ne několik dní za sebou.

Dostupnost a cena:

Chřest už není cenově nedostupný. Jestliže se nám dříve mohla zdát cena kolem 100 Kč za balení chřestu přeci jen vyšší, poté, co jsme zažili letos na jaře šok z cen zeleniny, jsme už otrlejší. A navíc to vypadá, že se ceny chřestu oproti loňsku nezměnily. Všechno je relativní.

Chřestu ze supermarketu bych doporučovala se raději vyhnout. Ideální je zajet přímo na místo sklizně, tedy do Hostína u Vojkovic (od 20.4. do 30.6.). Nakoupit můžete na online obchodech jako jsou rohlík nebo košík.

Na chřest samozřejmě můžete zajít do restaurace. Pokud zatím s chřestem v domácím vaření nemáte zkušenosti, je to dobrá volba. Ale letos se připravte na vyšší ceny. I proto zřejmě nabízí chřestové menu méně restaurací než to bývalo v dobách před pandemií a energetickou krizí. A pokud nabízí, cena hlavních jídel, v nichž hraje chřest hlavní roli, jde málokdy pod 300 Kč.

Základní úprava chřestu

Základní úpravu chřestu má nejlépe zpracovanou pan Cuketka. Věnujte pozornost hlavně odstavci, v němž říká, že bychom neměli dát na babské rady, které tvrdí, že se chřest zlomí tam, kde začíná být dřevnatý. Vede to k plýtvání. Podle něj stačí u čerstvého chřestu odstranit jen spodní 2-3 cm.

Bílý chřest bychom měli oloupat celý, zelený jen do třetiny. Dále se dozvíte, jak chřest blanšírovat, grilovat nebo upravovat na pánvi.

Doporučuji také Cuketkovo video Chřest 7 x jinak.

Co s odřezky ?

Rozhodně je nevyhazujte. Můžete z nich připravit polévku. Při hubnutí ale dejte pozor na to, kolik přidáváte vysoce kalorických surovin (smetana). Nebo zkusit přidat odřezky do zeleninového nebo kuřecího vývaru, polévku nemixovat, ale jen scedit.

Jak neudělat z chřestu kalorickou bombu ?

Pokud plánujete chřest k večeři, vymyslete k němu potravinu s vyšším obsahem bílkovin, ale menším množstvím tuku. Může to být třeba vejce uvařené na měkko. To vám svojí chutí a konzistencí zastoupí holandskou omáčku, ale nutriční hodnoty výsledného pokrmu neohrozí. Další bílkoviny může dodat kvalitní šunka.

Tip na večeři s chřestem

Večeře chřest

200 g vařeného chřestu

1 vejce vařené na měkko nebo pošírované

50 g šunky

80 g rajčat

vločková sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

Do větší pánve s poklicí nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. Vložte chřest a povařte přibližně 7 minut. Nechte okapat, přidejte šunku, vejce a rajčata.

Nutriční hodnoty 1 porce

Energie (kJ) 810
Bílkoviny (g) 21
Tuky (g) 8
Sacharidy (g) 11

 

Chcete vědět ještě víc o chřestu ?

Na herohero.co v projektu Co vám o hubnutí nikdo neřekne ?  najdete celý materiál včetně bonusů:

  • Recept na rychlý a bezpracný chřestový vývar skoro bez kalorií
  • Ukázkový komentovaný celodenní jídelníček s chřestovou večeří

Chřestový vývar skoro bez kalorií

 

 

 

Facebook

Články, testy a recepty

Jak se vyznat v sýrech ? 3.díl – Eidam, Gouda, Čedar a Ementál

Mezi lidmi stále panuje dlouho zakořeněný mýtus, že je sýr Eidam se 30 % tuku v sušině ,,dietní“ potravinou. Ne že by to bylo úplně špatně, ale platí to jen relativně. Když budeme srovnávat Eidam 30 % s jeho tučnější variantou, tedy 45 % tuku v sušině, bude ,,třicítka“ lepší volba. Ale pořád platí, že […]

Videokurz Jak si sestavit a uvařit jídelníček při hubnutí – předprodej

Chcete si umět sami plánovat redukční jídelníček, který je nutričně vyvážený a přitom není stereotypní? Víte kolik a jakého jídla byste měli při hubnutí za den zkonzumovat, abyste neměli hlad a zbytečné chutě? Chtěli byste se vyhnout častým chybám při snižování váhy? Chcete hubnout z tukových zásob a zachovat si aktivní tělesnou hmotu? A přitom […]

Jak se vyznat v sýrech ? 2.díl – Feta, Balkán a Halloumi

Toto je zkrácená verze – celý text najdete na herohero.co/mudrkunova Čerstvé tvarohové sýry typu Balkán, Feta a Halloumi jsou při hubnutí oblíbenou součástí salátů šopských a řeckých. Dají se ale využít i v mnoha dalších receptech. Dodávají kvalitní bílkoviny a vápník – ostatně jako všechny sýry, ale je tu jeden háček. Většina lidí stále dost […]

Salát s mozzarellou, nektarinkami a šunkou

Máte pocit, že už jste přejedení ,,šopáků“ a podobných okoukaných salátů ?  Hledáte inspiraci na změnu? Tak zkuste třeba salát s využitím sezónních nektarinek. Postup je úplně jednoduchý, ale výsledek vás vizuálně i chuťově překvapí. Výběr mozzarelly v tomto případě hodně ovlivní výsledné nutriční hodnoty salátu. Podívejte se do první části seriálu Jak se vyznat […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook