Dieta ze South Beach

Recenze

south_beach1.jpgMáte-li už své zkušenosti s četbou redukčních návodů, nevzbudí ve vás titulek mnoho důvěry. Po pravdě řečeno, Dieta ze South Beach zní českému čtenáři jako další ze série dříve publikovaných a zdraví nebezpečných pitomostí. Doporučujeme však počáteční averzi překonat, otevřít a začíst se.

Dieta ze South Beach
MUDr. Arthur Agatston
Pragma, 2003

Dostane se vám totiž racionálního a velmi podrobného vysvětlení mechanismu přibírání na váze a pochopíte proč nízkotučné potraviny nejsou samospasitelné. V řadě případů jistě poznáte sami sebe a pochopíte, že vaše problémy s váhou nejsou dány slabou vůlí, ale nedostatečným plánováním jídla a jeho špatnou skladbou. Velice podrobně je vysvětlen pojem glykemického indexu a rozlišení sacharidů na „dobré“ a „špatné“.

Autor je lékař-kardiolog, a proto je text psán velmi střízlivě, oproštěn od typicky amerického, polohysterického klišé. Bude vyhovovat zejména racionálně zaměřeným čtenářům.

S potěšením musíme konstatovat, že úplně stejnou strategii hubnutí doporučuje STOB svým klientům již více než dva roky. Jste-li čtenářem našich stránek nebo máte-li za sebou kurz snižování nadváhy, nedozvíte se tolik nového, budete mít ale vše shrnuté do jedné knihy a s řadou receptů navíc.

Pozitiva:
Naučíte se regulovat pomocí správně sestaveného jídelníčku chuť k jídlu a velikost porcí, aniž byste museli potraviny vážit a počítat jejich energetickou hodnotu. Pochopíte, že předpokladem úspěchu není „železná vůle“, ale kreativita při vaření a ochota zkoušet stále nové potraviny nebo jejich smysluplné alternativy. Naučíte se jíst čtyřikrát nebo pětkrát denně tak, abyste nikdy neměli pocit velkého hladu.

Negativa:
Překlad je místy ne zcela vydařený a tak se můžete setkat s některými matoucími pojmy (například přechodné mastné kyseliny potravinářská terminologie vůbec nezná – jedná se o trans mastné kyseliny). Velké množství receptů je k užitku, řada ingrediencí však není u nás sehnatelná a chybí vysvětlení, zda jsou něčím nahraditelné. Hojně doporučovaná anglická slanina není tou, na kterou jsme zvyklí- měla by být mnohem libovější a mít podobu spíše italského prosciutta.

DOPORUČUJEME VAŠÍ POZORNOSTI

Facebook

Články, testy a recepty

Jarní jídelníčky pro zdravé hubnutí

DATUM VYDÁNÍ 6.4.2020 V současné situaci má řada z nás o trochu více času na přípravu jídla, zároveň ale také často menší příjmy. Navíc je řada surovin hůře dostupná. Přesto není nutné rezignovat na vhodnou skladbu jídla a zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a […]

Můžu jíst při hubnutí luštěniny?

Dotaz Zajímalo by mě, jestli můžu jíst při hubnutí luštěniny? Kolik si jich můžu dát, s čím a případně kdy. Můžu je jíst večer? Odpověď Luštěniny patří obecně mezi potraviny s mnoha nutričními benefity. Obsahují velké množství důležité vlákniny a jsou bohatým zdrojem bílkovin. Kromě toho dodávají nutričně významné množství železa, kyseliny listové, manganu a […]

Jak správně využít bílkoviny při hubnutí

E – book ke stažení zdarma Bílkoviny, neboli proteiny jsou důležitou součástí jídelníčku a při hubnutí hrají zásadní roli. Přesto jich lidé s nadváhou nejí tolik, kolik by měli. To může být zásadní příčinou neúspěchu v hubnutí a udržení váhy. Když si sestavujete plán pro co nejefektivnější a nejzdravější hubnutí, měli byste si stanovit ideální […]

Vlažný salát z čočky Beluga se zeleninou, kozím sýrem a ořechy

Každý z nás si občas uvědomí, že nedává v jídelníčku luštěninám takový prostor, jaký by si zasloužily. Často je příčinou nutnost jejich namáčení na několik hodin před samotným vařením. Řešením je tedy použít drobnozrnnou čočku Beluga nebo Puy, kterou uvaříte bez namáčení za 15 minut. Z ní můžete připravit třeba tento sytý salát s kozím […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook