Jak se vyznat v sýrech – 9. díl – Ricotta a Mascarpone

Potraviny v testu

Není asi potřeba zdůrazňovat, že se Mascarpone do jídelníčku při hubnutí zrovna moc nehodí. Naštěstí existuje Ricotta, která nám může Mascarpone důstojně nahradit ať už při přípravě tiramisu, v jiných sladkých dezertech nebo v úpravách naslano. V tomto dílu seriálu o sýrech se podíváme na rozdíly v nutričních hodnotách Ricotty a Mascarpone.

Na konci článku pak najdete recept na superodlehčené tiramisu, které můžete využít i ve fázi přísnějšího redukčního režimu.

 

Mascarpone – 93 % energie z tuků

Rozhodně nepatří nutričně mezi typické mléčné výrobky. Vyrábí se ze smetany srážením kyselinou citronovou. Při výrobě se pracuje primárně s tukem.

Mascarpone nemá příliš bílkovin, ale o to víc tuků (viz tabulka).

Některé varianty můžou mít až 45 g tuků na 100 g, z toho zhruba 2/3 tvoří tuky nasycené. Jelikož neobsahuje téměř bílkoviny, nemůžeme počítat ani s tím, že by bylo zdrojem vápníku.

Platí, že by mělo být i u zdravých lidí spíš dezertní nebo chuťovou záležitostí, ne základním mléčným produktem, Při hubnutí to platí dvojnásobně.

Nicméně v italské kuchyni má nezastupitelné místo a ,,pravé“ tiramisu by bez něj nemohlo existovat. Na konci článku najdete pro představu recept na klasické tiramisu se spočítanými nutričními hodnotami.

 

Dá se ale přece jen Mascarpone při hubnutí nějak využít ?

S velkou opatrností ale ano.

1.

Pokud by byl někdo zvyklý třeba na 10 g másla ráno na pečivo a dal by si místo toho Mascarpone, ušetří 4 g tuku s chuťově nesrovnatelně lepším výsledkem než by vzešel třeba z rostlinného tuku (Flora, Rama…).

Pak je ale zapotřebí přidat větší porci bílkovinných potravin, které ale mají zároveň méně tuku (třeba šunka). A doplnit velkou porcí zeleniny.

Mascarpone má jednu výhodu – neobsahuje sůl, takže kombinací se šunkou nic nezkazíte.

2.

Další možností by mohlo být čerstvé ovoce – jahody nebo borůvky doplněné třeba lžící Mascarpone (zarovnanou, ne vrchovatou). A použít jako dezert po obědě, pokud v něm dominovaly potraviny s nízkým zastopením tuku. Například krůtí prsa nebo filet z tresky se zeleninou a brambory.

 

 

Sýry při hubnutí_ricotta

 

 

Sýry a hubnutí mascarpone

 

Ricotta – 70 % energie z tuků

Ricotta se vyrábí ze syrovátky zbylé po výrobě sýrů. Ze stejného ,,materiálu“ se získávají také proteinové koncentráty nebo izoláty (proteinové prášky = proteiňáky), ale u nich se dále odstraňuje mléčný cukr, tedy laktóza. Uvádím to proto, abyste se nedomnívali, že má Ricotta bílkovin přebytek. Ano, najdeme tam jich tam víc než u Mascarpone, ale oproti ostatním sýrům je to stále méně. Proto taky platí, že u průměrné Ricotty 70 % energie tvoří tuky (tuky mají v každém gramu dvojnásobek energie než bílkoviny a sacharidy, proto 70 % energie, přestože hmotnostně tvoří zhruba 13 %).

Nicméně Ricottu už můžeme považovat za zdroj vápníku a počítat se zhruba 200 mg vápníku na 100 g.

Její výhodou je při hubnutí velmi dobrá sytivá schopnost (to je vlastnost syrovátkové bílkoviny), ale hlavně chuť. Ta nemá nic společného s tvarohem. Ricotta je sama o sobě nasládlá, takže ji stačí dosladit jen nepatrně. Když použijete umělé sladidlo nebo čekankový sirup, stačí ho tak málo, že je v chuti nerozpoznatelné.

To je přesně důvod proč neuznávám ,,tiramisu“ z tvarohu ani řeckého jogurtu, ale jedině z Ricotty. Pokud jste ještě nezkusili, dejte šanci klidně i té nejméně tučné Ricottě. Prodává se pod názvem Ricotta protein a stojí za to, protože má jen 5 g tuku na 100 g. Ricotta protein se může chlubit 47 % energie z tuků (vše podrobně najdete v tabulce). U ostatních druhů Ricotty se vyplatí zkontrolovat tabulku nutričních hodnot, protože rozdíly v energetické hodnotě a množství tuku můžou být dost podstatné (viz tabulka).

 

 

Ricotta a hubnutí - rozdíly

 

A co veganské varianty Ricotty a Mascarpone ?

Veganský krém ve stylu Mascarpone (Schlagfix)

Veganské ,,Mascarpone“ bych vám nedoporučovala, ani kdybyste chtěli přibrat. Tato potravina nemá žádný benefit. Nejenže chutná otřesně, ale obsahuje 25 g tuku původem kokosového, tedy s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin. Když si dáte při vaření kokosovou smetanu, není v ní tuku tolik, ale v případě tiramisu by už nálož nepříznivých mastných kyselin byla značná.

Jen pro informaci, složení vypadá takhle:

Voda, plně ztužený kokosový tuk 17 %, kokosový tuk 8 %, bramborový škrob, maltodextrin, rýžový prášek (sušený rýžový sirup, rýžový škrob, rýžová mouka), bramborový protein, zahušťovadlo: karobový prášek; emulgátor: mono- a diglyceridy mastných kyselin; aroma, regulátor kyselosti: kyselina citronová.

Veganské alternativy Ricotty už můžou být o něco lepší (z mandlí, kešu, sóji), ale pokud můžete, dejte si klasickou Ricottu s úplně jednoduchým složením (obsahuje pouze syrovátku a nepatrně soli).

 

Srovnání nutričních hodnot sýrů Ricotta a Mascarpone na 100 g

 

Název Energie (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g) Sůl (g)
Mascarpone (Galbani) – 94 Kč 1680 4,5 41,5 4 0,08
Mascarpone bez lakt. (Sterilgarda) – 92 Kč 1463 5,8 35,5 3 0,07
Mascarpone (Miil) – 49 Kč 1653 5,6 41 1,5 0,08
Ricotta (Galbani) – 70 Kč 702 8 13 5 0.4
Ricotta (Miil) – 32 Kč 557 10 9 3,2 0,16
Ricotta protein ( Granarolo)  – 54 Kč 388 8,5 5 4 0,0,23
Vegan náhrada mascarpone (Schlagfix) – 87 Kč 1164 0,8 25 13 0,03

 

Recept

Nejdietnější a nejrychlejší tiramisu z Ricotty protein

 

 

Suroviny na 2 porce (tedy dvě svačiny na dva dny za sebou)

1 balení Ricotty protein (250 g)

50 g obyčejného bílého jogurtu (Hollandia) kvůli lepšímu našlehání a zjemnění

40 g piškotů

3 lžíce vychlazené silné kávy

1 kávová lžička rumu

vanilkový extrakt (nemusí být)

2 lžičky sladidla (třeba Diachrom)

Pokud chcete, můžete do kávy přidat pár kapek oříškových Flavdrops

Postup

Uvařte kávu a nechte ji vychladnout. Přidejte rum.

V misce pečlivě prošlehejte Ricottu s jogurtem a sladidlem.

Do krabičky nebo do dvou skleniček položte piškoty a pokapejte kávou. Rozprostřete krém.

Posypte kakaem.

Nechte v lednici uležet do druhého dne.

 

Nutriční hodnoty na 1 porci (každá porce má 185 g)

Energie (kJ) 860
Bílkoviny (g) 12,4
Tuky (g) 8
Sacharidy (g) 19

 

 

V plné verzi na https://herohero.co/mudrkunova najdete porovnání různých druhů tiramisu od nejklasičtějšího přes odlehčenou variantu až k nejdietnější verzi v tabulkách a přepočtech na 100 g a jednu porci.

 

Tiramisu klasika a o odlehčené

 

Dočetli jste devátý díl seriálu Jak se vyznat v sýrech ?

Příště vás čeká díl věnovaný sýrům Lučina, Žervé, Philadelphia a sýrům taveným.

 

O čem je celý seriál Jak se vyznat v sýrech ?

Sýry jednoznačně patří do zdravého jídelníčku kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek, hlavně vápníku. Při hubnutí se hodí také jejich dobrá sytivá schopnost. Hodně lidí ale tápe ve výběru hlavně s ohledem na množství tuku.

Jak si tedy vybírat v jednotlivých kategoriích sýrů ? Které jsou při hubnutí vhodnější a proč ? Kdy se vyplatí jít s tukem co nejníž a kdy už je to na úkor chuti nebo nutričních kvalit ? Dozvíte se v seriálu, který právě teď začíná a v němž rozebereme všechny kategorie sýrů dostupné na českém trhu. Probereme vždy varianty z mléka kravského, kozího, ovčího a případně také veganské verze, které sýry chuťově napodobují.

 

Obsah seriálu:

Srpen 2024 – Mozzarella a Burrata

Září 2024 – Feta, Balkán a Halloumi

Říjen 2024 – Eidam, Gouda, Ementál, Čedar a Eatlean

Listopad 2024 – Brie, Camembert a Hermelín

Prosinec 2024 – Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní

Leden 2025 – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino

Únor 2025 – Olomoucké tvarůžky a Romadur

Březen 2025 – Cottage a tvaroh

Duben 2025 – Ricotta a Mascarpone

Květen 2025 – Lučina, Žervé, Philadelphia a tavené sýry

Červen 2025 – Bryndza a Oštiepok

Červenec 2025 – Blaťácké zlato, Manchego, Brillat Savarin, Comte, Panýr a další

Srpen 2025 – Shrnutí seriálu a sýrová ,,NEJ“

 

 

 

Facebook

Články, testy a recepty

Jak se vyznat v sýrech – 9. díl – Ricotta a Mascarpone

Není asi potřeba zdůrazňovat, že se Mascarpone do jídelníčku při hubnutí zrovna moc nehodí. Naštěstí existuje Ricotta, která nám může Mascarpone důstojně nahradit ať už při přípravě tiramisu, v jiných sladkých dezertech nebo v úpravách naslano. V tomto dílu seriálu o sýrech se podíváme na rozdíly v nutričních hodnotách Ricotty a Mascarpone. Na konci článku […]

Jak se vyznat v sýrech – 8.díl – Cottage a tvaroh

Sýr cottage se stal hitem sociálních sítí. Člověk aby se už bál, kdy na něj vyskočí desetimilióntá verze zmrzliny z cottage, cottage koláče nebo dokonce ,,chleba“, k jehož upečení vám stačí jen dvě suroviny : cottage a vejce. Dožadujete se vysvětlení? Nejspíš spočívá v tom, že ve světě neznají a nepoužívají tvaroh. Chtěla jsem potvrdit […]

Mounjaro, Ozempic a Saxenda – máme už všichni štíhlou postavu na dosah ?

V poslední době mě silně vytáčí reklama na lék Mounjaro, která tvrdí, že můžete zhubnout ,,i když se vaše tělo brání“. V praxi vídám totiž skutečnost ne až tak úplně černobílou. Přestože léky na hubnutí nepředepisuji, setkávám se s klienty, kteří si lék nechali předepsat jinde a společně pak řešíme, jak z jeho použití vytěžit […]

Tematická konference „Kde běžné potraviny nestačí – doplňky stravy“

Jsou doplňky stravy trend nebo nutnost? Přijďte na odbornou konferenci, kde přední experti na výživu, medicínu a farmacii rozeberou fakta, mýty i nejnovější vědecké poznatky. Jak rozeznat kvalitní doplňky od marketingových triků? Kdy mohou doplňky skutečně pomoci a kdy jsou zbytečné? Jaký je jejich vliv na zdraví v různých životních fázích? Konference je určena jak […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook