Velikonoční odlehčená nádivka

Recepty

Velikonocni odlehcena nadivka
Velikonoční nádivka nemusí být žádnou obávanou kalorickou bombou. Vyzkoušejte nádivku, kterou si můžete dát k obědu jen tak.

Je totiž navržena tak, aby měla zvýšený podíl bílkovin, takže hlad mít rozhodně nebudete. Narozdíl od klasické nádivky, která bývá „sušší“, je tato varianta příjemně šťavnatá díky použité mrkvi, jogurtu a velkému množství zelených natí.

Rozhodně se nezatěžujte pečením dvou variant: klasické pro rodinu a dietní pro vás.

Nemusíte ani prohlašovat, že pečete odlehčenou nádivku, nazvěte jí ,,svěží“ nebo ,,bylinkovou“ a budete mít úspěch. Uvedené množství surovin vystačí na 6 porcí.

Další tipy na to, jak úspěšně zvládnout velikonoce najdete tady

Suroviny na 6 porcí:

  • 160 g rohlíků (4 kusy)
  • 200 ml mléka
  • 4 vejce – zvlášť bílky a žloutky
  • 200 g kladenské pečeně vcelku nakrájené na drobné kostky
  • 100 g mrkve nastrouhané nahrubo
  • 70 g cibulové natě (z 1 svazku jarní cibulky)
  • 50 g baby špenátu
  • 15 g bazalky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • ½ prášku do pečiva
  • 1/ 4 lžičky muškátového květu
  • vyvažující přídavek bílkovin –  1 z možností:
  • 100 g bílkouna nastrouhaného nahrubo nebo
  • 100 g shmaky nastrouhaného nahrubo nebo
  • 100 g šmakouna nastrouhaného nahrubo nebo
  • 100 g vařených a nadrobno nakrájených kuřecích nebo krůtích prsou, energetická hodnota na 1 porci pak bude o 30 kJ vyšší)

 

Postup:

    • Troubu předehřejte na 180 stupňů.
    • Do pekáčku o velikosti 25 x 35 cm dejte pečící papír.
    • Rohlíky nakrájejte na kostičky a pokropte mlékem.
    • Přidejte kladenskou pečeni, bílkouna (nebo jiný zdroj bílkovin), mrkev, pokrájenou cibulovou nať a nahrubo nasekaný špenát a bazalku. Posypejte práškem do pečiva.
    • V misce ušlehejte žloutky s česnekem, muškátovým květem a jogurtem. Promíchejte s rohlíkovou hmotou.
    • Nakonec lehce vmíchejte ušlehané bílky.
    • Na pečící papír rozprostřete směs. Uhlaďte a navrch dejte vločky másla.
    • Pečte na 180 stupňů po dobu 40 minut.

 

Nutriční hodnoty:

6 porcí 1 porce
Energie(kJ) 7291 1215
Bílkoviny (g) 105.5 17.6
Tuky(g) 89 14.8
Sacharidy(g) 126 21

 

Tento článek je aktualizovanou verzí receptu z roku 2011.

Facebook

Články, testy a recepty

Zhubnu víc, když přestanu jíst pečivo a přílohy?

Kolegové si na obědě v práci dávají jen maso se zeleninou a někteří říkají, že zhubli, když vyloučili také chleba a pečivo vůbec. Mám to také zkusit když se mi už hodně dlouho nedaří zhubnout? Je pravda, že jsou těstoviny a pečivo nezdravé?   Odpověď Někteří lidé skutečně s hubnutím zápolí více než průměr populace. […]

Skyr nápoj bez přidaného cukru

Může se nám to líbit nebo ne, ale faktem je, že jakýkoli výrobek s názvem ,,skyr“ vnímá spotřebitel stejně jako kdyby obal hlásal: ,,vhodné pro hubnutí“. Nebo alespoň pro zdravý životní styl. Skyr je potravina s přirozeně nízkým obsahem tuků a zároveň vysokým podílem bílkovin neboli proteinů, které jsou při hubnutí zásadní. Bohužel někteří výrobci […]

Velký test ,,zdravějších“ zmrzlin – 2.část kelímky

Zmrzliny v kelímcích dávají při hubnutí větší možnosti výběru a jejich hodnocení dopadlo v průměru lépe. Které jsou ale nejlepší a proč? V první části velkého zmrzlinového testu jsme prošli současnou nabídku nanuků, které dělají dojem, že by mohly být při hubnutí dobrou volbou. A výsledek? Někeré z nich vám snahu o zhubnutí nezkomplikují, jiné […]

Velký test ,,zdravějších“ zmrzlin – 1.část Nanuky

,,Kterou zmrzlinu si můžu dát?“ Klienti se často, obzvláště v létě dožadují odpovědi na to, která ze zmrzlin jim nenaruší hubnutí. A rozhodně nechtějí slyšet, že si mají dát do mrazáku rozmixovaný banán s tvarohem. Ne! Jsou venku, všichni kolem si zmrzlinu dopřávají a co oni tedy mají dělat? Většinou jsem odpovídala stylem, že nejlepší […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 333 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook