Velikonocni odlehcena nadivka

Velikonoční odlehčená nádivka

Recepty

Velikonoční nádivka nemusí být žádnou obávanou kalorickou bombou. Vyzkoušejte nádivku, kterou si můžete dát k obědu jen tak.

Je totiž navržena tak, aby měla zvýšený podíl bílkovin, takže hlad mít rozhodně nebudete. Narozdíl od klasické nádivky, která bývá „sušší“, je tato varianta příjemně šťavnatá díky použité mrkvi, jogurtu a velkému množství zelených natí.

Rozhodně se nezatěžujte pečením dvou variant: klasické pro rodinu a dietní pro vás.

Nemusíte ani prohlašovat, že pečete odlehčenou nádivku, nazvěte jí ,,svěží“ nebo ,,bylinkovou“ a budete mít úspěch. Uvedené množství surovin vystačí na 6 porcí.

Další tipy na to, jak úspěšně zvládnout velikonoce najdete tady

Suroviny na 6 porcí:

  • 160 g rohlíků (4 kusy)
  • 200 ml mléka
  • 4 vejce – zvlášť bílky a žloutky
  • 200 g kladenské pečeně vcelku nakrájené na drobné kostky
  • 100 g mrkve nastrouhané nahrubo
  • 70 g cibulové natě (z 1 svazku jarní cibulky)
  • 50 g baby špenátu
  • 15 g bazalky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • ½ prášku do pečiva
  • 1/ 4 lžičky muškátového květu
  • vyvažující přídavek bílkovin –  1 z možností:
  • 100 g bílkouna nastrouhaného nahrubo nebo
  • 100 g shmaky nastrouhaného nahrubo nebo
  • 100 g šmakouna nastrouhaného nahrubo nebo
  • 100 g vařených a nadrobno nakrájených kuřecích nebo krůtích prsou, energetická hodnota na 1 porci pak bude o 30 kJ vyšší)

 

Postup:

    • Troubu předehřejte na 180 stupňů.
    • Do pekáčku o velikosti 25 x 35 cm dejte pečicí papír.
    • Rohlíky nakrájejte na kostičky a pokropte mlékem.
    • Přidejte kladenskou pečeni, bílkouna (nebo jiný zdroj bílkovin), mrkev, pokrájenou cibulovou nať a nahrubo nasekaný špenát a bazalku. Posypejte práškem do pečiva.
    • V misce ušlehejte žloutky s česnekem, muškátovým květem a jogurtem. Promíchejte s rohlíkovou hmotou.
    • Nakonec lehce vmíchejte ušlehané bílky.
    • Na pečicí papír rozprostřete směs. Uhlaďte a navrch dejte vločky másla.
    • Pečte na 180 stupňů po dobu 40 minut.

 

Nutriční hodnoty:

6 porcí 1 porce
Energie(kJ) 7291 1215
Bílkoviny (g) 105.5 17.6
Tuky(g) 89 14.8
Sacharidy(g) 126 21

 

Tento článek je aktualizovanou verzí receptu z roku 2011.

Facebook

Články, testy a recepty

Letní jídelníčky pro zdravé hubnutí

Jak jíst v létě správně, udržovat optimální tempo hubnutí a přitom netrávit v kuchyni déle než je nutné? Využijte inspiraci z nového e-booku Letní jídelníčky pro zdravé hubnutí. Nový e-book vám přináší kompletní jídelníčky na sedm dní sestavené z dobře dostupných surovin a v přijatelných cenách. Jídelníčky s celkovou energetickou hodnotou kolem 6500 kJ/den obsahují […]

Jídelníček na srpen

  Srpen nám dává ve výběru surovin vhodných k hubnutí téměř nepřeberné možnosti. Rajčata, papriky, okurky a melouny mají nejlepší chuť a jsou levné. Byla by tedy škoda je nevyužít. Dejte si k snídani odlehčený salát caprese, k obědu vynikající pečené papriky a k večeři netypický, ale mnohokrát ověřený salát z melounu a sýra feta. […]

Proč a jak vám správný pitný režim zlepší výsledky hubnutí?

O tom, že by se při hubnutí mělo více pít, nikdo nepochybuje. Málokdo by ale vysvětlil, proč to vlastně tak má být a nakolik může správný pitný režim ovlivnit výsledek váhové redukce. Většina lidí správně tuší, že pití vody před jídlem snižuje chuť k jídlu, zkrátka že i když si nedávají pozor na velikost porce, […]

High protein nápoj bez přidaného cukru

Potraviny se zvýšeným obsahem bílkovin (proteinů) jsou jedonoznačně potravinářským trendem posledních dvou let. V některých případech bývá bohužel efekt přidaných bílkovin oslaben přidáním zbytečného množství cukru, jindy jde o předražené potraviny, u nichž je navíc označení ,,high protein“ jen nošením dřeva do lesa. Při hubnutí je velmi příjemné mít více možností, jak řešit svačiny mimo […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook