Plněná špagetová dýně

Recepty

Spagetove_dyne

Ideální jídelníček by měl maximálním způsobem využívat nabídky sezónních surovin. Špagetová dýně je jednou z těch, které by byla škoda v tuto dobu nechat bez povšimnutí.

 

Proč špagetová dýně?

Po základní úpravě pečením se za použití vidličky rozpadne na nudličky (špagety). Těmi můžete ,,nastavit“ klasickou přílohu (k obědu) nebo je samotné použít jako přílohu (k večeři).

Kromě toho, že obsahuje hodně vlákniny, manganu a karotenů, pomůže vám snížit celkovou energetickou denzitu jídla. Máte pocit, že jíte hodně (jídlo má dostatečně velký objem), jeho energetické hodnota však zůstavá nízká. Výsledek? Sníte pak méně v jídle dalším.

Má nízký obsah sacharidů a nízký glykemický index, tedy i nízkou glykemickou nálož.

 

Nutriční hodnoty špagetové dýně 100 g
Energie(kJ) 130
Bílkoviny(g) 0.6
Tuky(g) 0.6
Sacharidy(g) 6.9
Vláknina(g) 1.5

Zdroj

 

Základní úprava špagetové dýně:

Dýni rozkrojte napůl s vydlabejte semínka.

Potřete ji olivovým olejem, osolte a opepřete.

Dejte péci do trouby na 200 st na dobu 25 -35 minut podle velikosti dýně.

Pomocí vidličky naškrábejte ,,špagety“.

Spagetova_dyne01Spagetova_dyne_02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept:

Dýně plněná kuřecím masem a černou rýží se šalvějí

Spagetova_dyne_kureci

2 porce

Suroviny:

  • 1 menší dýně (cca 600 g)
  • 4 lžičky olivového oleje
  • 200 g kuřecího masa
  • 1/2 cibule
  • 100 g červené, zelené nebo bílé papriky
  • 100 g uvařené černé nebo červené rýže (případně rýže natural)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř, šalvěj (nebojiné bylinky)
  • 1 malá sušená chilli paprička

Postup:

Dýni připravte podle základního receptu. Na potření dýně použijte 2 lžičky oleje.

Mezitím, co se dýně peče, uvařte rýži.

Na zbylých 2 lžičkách oleje s chilli papričkou opečte nakrájenou cibuli, přidejte maso nakrájené na kostičky, osolte a opepřete.

Po chvíli přidejte prolisovaný česnek, nasekanou šalvěj, na proužky nakrájenou papriku a ještě pár minut restujte. Do pánve pak přidejte uvařenou rýži, špagety z dýně a vše promíchejte.

Směs vraťte zpátky do dýně a dejte ještě na 10 minut do trouby péci.

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ) 1529
Bílkoviny(g) 27
Tuky(g) 11
Sacharidy(g) 37

 

Obměny:

Místo kuřecího masa můžete použít mleté libové hovězí, dýňově špagety můžete promíchat s omáčkou z čerstvých rajčat, při zapékání posypat povrch parmezánem nebo sýrem Gran Moravia apod.

 

Dýně obecně můžete využívat mnoha způsoby, jejich variabilita je neuvěřitělná.

Nemáte-li s dýněmi dosud moc zkušeností, pročtěte si článek pana Cuketky tady.

 

Facebook

Články, testy a recepty

Jídelníček na srpen

  Srpen nám dává ve výběru surovin vhodných k hubnutí téměř nepřeberné možnosti. Rajčata, papriky, okurky a melouny mají nejlepší chuť a jsou levné. Byla by tedy škoda je nevyužít. Dejte si k snídani odlehčený salát caprese, k obědu vynikající pečené papriky a k večeři netypický, ale mnohokrát ověřený salát z melounu a sýra feta. […]

Proč a jak vám správný pitný režim zlepší výsledky hubnutí?

O tom, že by se při hubnutí mělo více pít, nikdo nepochybuje. Málokdo by ale vysvětlil, proč to vlastně tak má být a nakolik může správný pitný režim ovlivnit výsledek váhové redukce. Většina lidí správně tuší, že pití vody před jídlem snižuje chuť k jídlu, zkrátka že i když si nedávají pozor na velikost porce, […]

High protein nápoj bez přidaného cukru

Potraviny se zvýšeným obsahem bílkovin (proteinů) jsou jedonoznačně potravinářským trendem posledních dvou let. V některých případech bývá bohužel efekt přidaných bílkovin oslaben přidáním zbytečného množství cukru, jindy jde o předražené potraviny, u nichž je navíc označení ,,high protein“ jen nošením dřeva do lesa. Při hubnutí je velmi příjemné mít více možností, jak řešit svačiny mimo […]

Velký test zmrzlin – Co se změnilo v roce 2020?

Další aktualizace testu dne 31.7. přidaná zmrzlinová tyčinka Barebells. V loňském roce jsem v testu zmrzlin popisovala řadu takových, které vytvářejí dojem, že jsou zdravější, ve skutečnosti ale jen málo z nich bylo vhodných pro hubnutí. A to ještě s výhradami. Tehdejšími ,,vítězi“ testu byly zmzliny Míša tvarohový a nanuk Skyr s 55 body. Celý […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook