Většina lidí považuje ořechy za zdravé potraviny, ale při hubnutí se jich obává kvůli vysokému obsahu tuků. Je pravda, že ořechy tuky obsahují, ale není to tak úplně černobílé. Organismus totiž z celých ořechů nedokáže vstřebat tolik jako z ořechového másla nebo z ořechového oleje. Svojí roli v tom hraje vláknina a nutnost ořechy rozkousat, zatímco tuky z ořechového másla se díky mechanicky narušené struktuře vstřebají snadno a rychle.
Výhodou konzumace ořechů při hubnutí je fakt, že spustí produkci střevních hormonů PYY a CCK, které zlepšují pocit sytosti a snižují chuť k jídlu. Tento efekt se nejlépe uplatňuje, když si dáte ořechy na svačinu. Ideálně, pokud porci ořechů doplníte zeleninou nebo ovocem. Tím opticky zvětšíte velikost svačiny a dodáte tělu další vlákninu.
Dalším benefitem je zvýšení termogeneze, tedy produkce energie formou tepla, což sice málo, ale přeci jen zvýší váš energetický výdej.
Pozor!
Denní porce ořechů při hubnutí by měla být 30-35 g. To znamená, že když si koupíte 100 g balení, rovnou si ho rozdělte do 3 stejných hromádek a zavřete do krabiček nebo sáčků. Vyhněte se průběžnému a nekontrolovatelnému ujídání z velkého balení.
Pokud si dáte 30 g ořechů, můžete počítat s tím, že vám dodají přibližně 6 g bílkovin a 15 g tuků.
Vyberte si jakékoli vám chutnají nebo je kombinujte mezi sebou. Mandle vám dodají v porci 30 g skoro polovinu doporučené denní dávky vitaminu E, pistácie 30 % DDD vitaminu B6 a para ořechy 900 % !!! DDD antioxidantu selenu (jsou tedy vhodnější do kombinací s jinými ořechy). Vyzkoušejte ale také makadamové ořechy, kešu, vlašské a pekanové ořechy, lískové ořechy nebo arašídy.