Můžu jíst při hubnutí polévky?

Otázka 5/365: Můžu jíst při hubnutí polévky?

Dotazy

Polévky při hubnutí samozřejmě jíst můžete. Takové, které si uvaříte doma nebo dáte v restauraci, vám pomůžou navýšit množství snědené zeleniny a v chladnějším období zahřejí. Díky jejich psychologické sytivosti pak snadněji dodržíte nastavený jídelníček. Na instantní polévky zapomeňte. U ostatních přemýšlejte nad jejich skladbou. Některé z nich můžou plnit funkci kompletního jídla, třeba oběda. Například polévky ramen nebo pho mívají dostatek energie, bílkovin i sacharidů. Na opačném konci stojí čisté vývary. Ty si můžete dát před jakýmkoli jídlem, jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Existuje ale mnoho dalších typů polévek, které můžete do jídelníčku při hubnutí vhodně začlenit.

1. Vývary

Dávejte si úplně kdykoli – jejich energetická hodnota je velmi nízká. Nejlépe jsou na tom vývary zeleninové, jejichž energetická hodnota je zanedbatelná. O něco více energie a tuků mají vývary drůbeží a ještě více vývary hovězí.

Tip

Pokud vaříte masový vývar, po uvaření ho nechte vychladnout (přes noc nebo ho rychle zchlaďte ve dřezu s ledovou vodou) a s povrchu pak seberte vrstvu tuku.

 

Jak začlenit do jídelníčku?

Beze změn, nic měnit nemusíte.

 

2. Zeleninové polévky nezahuštěné a bez smetany

Polévky typu minestrone nebo jakékoli polévky s kousky zeleniny můžete také jíst kdykoli mimo váš jídelníček. Do této skupiny můžete počítat také polévky typu rajčatová, špenátová, brokolicová, cuketová, pokud při jejich vaření nepoužíváte smetanu.

Jejich energetická hodnota je nízká a nutriční kvalita naopak vysoká. Nebojte se, že ztrácíte vařením vitaminy. Přijdete sice o vitamin C, ale většina dalších vitaminů v zelenině zůstane, cenné minerální látky přejdou do vývaru a veledůležitá vláknina zůstává také. Vitamin C pak ,,naženete“ během dne například snězením kousku čerstvé červené papriky nebo ovoce.

Tip

Zeleninu nerozvařujte, snažte se, aby zůstala al dente (na skus).

 

Jak začlenit do jídelníčku?

Pokud bude v polévce maso, vejce nebo jiný zdroj bílkovin, můžete pak o něco ubrat množství bílkovin k obědu nebo večeři. Pokud přidáte těstoviny nebo jinou sacharidovou zavářku, uberte o něco málo z přílohy a polévky se sacharidy si dávejte raději k obědu.

 

3. Zeleninové polévky krémové

Zeleninové krémové polévky (dýňová, rajčatová, brokolicová apod.) jsou velmi oblíbené a záleží jen na vás, zda chuť zeleniny jen lehce zjemníte smetanou nebo kokosovým mlékem či sýrem nebo zda použijete tuku více.

Tip

Při hubnutí je lepší to s tuky nepřehánět, zejména, jsou -li zdrojem nasycených mastných kyselin, což se právě týká jak smetany, tak kokosového mléka.

 

Jak začlenit do jídelníčku?

Tyto polévky si dejte k obědu nebo k večeři, ale uberte pak o něco na množství tuků u hlavního chodu. Jako zdroj bílkovin tedy preferujte kuřecí, krůtí, ryby, krevety, shmaky nebo vaječný bílek. Nedávejte si už například sýry nebo celé vejce.

 

4. Syté polévky (přesnídávkové)

Polévky typu gulášová, frankfurtská, dršťková, bramboračka, kulajda, klasická zelňačka jsou při hubnutí nejproblematičtější. Mívají vyšší obsah sacharidů (z brambor nebo jíšky), tuků (z uzenin nebo tučnějšího masa, případně smetany) a často také soli, když je jejich součástí uzenina (párek, klobása).

 

Jak začlenit do jídelníčku?

I tyto polévky při hubnutí jíst můžete. Dejte si je ale každopádně k obědu, nikoli k večeři. Můžete je také mít na dopolední svačinu, jak odpovídá jejich názvu.

Pokud budou součástí oběda, přizpůsobte tomu hlavní jídlo. Sáhněte po libovém mase nebo rybě, k tomu zvolte čerstvý salát nebo tepelně upravenou zeleninu a přílohu už pak můžete úplně vypustit.

 

Pokud má polévka, splnit funkci celého jídla, například večeře

Měla by obsahovat větší množství zeleniny a měla by zároveň dodat dostatečné množství bílkovin. Do polévek se při hubnutí hodí kuřecí nebo krůtí maso, libové hovězí, ryby, krevety, tofu, shmaky (vaječný bílek) nebo celé vejce. Mělo by v ní být tak 100 g bílkovinné potraviny na porci. K takové polévce by ženy večer už neměly mít žádné pečivo ani přílohu, maximálně 1-2 plátky knackebrotu. U mužů nebo při vyšší fyzické zátěži může být kousek pečiva.

Jestliže chcete naopak polévku k obědu a k ní už nic dalšího, přidejte k zelenině a bílkovinám ještě sacharidy, tedy porci luštěnin (cca 150 g v uvařeném stavu) nebo těstovin, rýže, quinoi, pohanky…(cca 100 g v uvařeném stavu) nebo brambor (cca 150 g).

 

Recepty na polévky, které mají dostatek zeleniny a bílkovin, ale nízkou energetickou hodnotu, najdete v e-booku

60 večeří pro zdravé hubnutí

E-book 60 večeří pro zdravé hubnutí

Facebook

Články, testy a recepty

Otázka 28/365: Co mám dělat, když nemám čas na přípravu jídla?

S časem bojuje skoro každý a příprava jídla na další den se někdy může zdát úplně nereálná. Přesto je několik možností, jak si s tím poradit. Na začátku je dobré si uvědomit fakt, že když si připravíte jídlo s sebou do práce, budete mít lepší přehled o tom, co a kolik jste snědli a budete […]

Otázka 27/365: Kolik tekutin mám vypít za den?

Záleží na vaší hmotnosti, okolní teplotě a pohybové aktivitě. Měli byste se snažit denně vypít 30 – 35 ml vody na kilo tělesné váhy, v létě raději 45 ml. To znamená orientačně, že by například žena o hmotnosti 70 kg neměla vypít méně než 2 litry vody za den, pětapadesátikilová se nemusí nutit do 3 […]

Otázka 26/365: Můžu pít při hubnutí kávu?

Ano, pokud vám káva chutná, nejenže hubnutí nebrání, ale naopak pomáhá. Pití kávy může být při rozumné redukci váhy dalším pomocníkem, který mírně zlepší efekt celého režimu. Kofein zvýší termogenezi organismu, tedy tvorbu energie formou tepla a dále také krátkodobě zvyšuje oxidaci tuků. Pokud vytvoříte energetický deficit, může pak kofein zrychlit metabolismus o 3-11%. Káva […]

Otázka 25/365: Podle čeho si mám vybrat proteinovou tyčinku?

Výrobců proteinových tyčinek existuje nepřeberné množství a trh začíná být nepřehledný. Na druhou stranu ale přibývá tyčinek s vhodným poměrem bílkovin vůči sacharidům a s naprosto minimálním obsahem cukru. Tyčinka by měla obsahovat vyšší množství kvalitních bílkovin (proteinů), to znamená aspoň 30 g/100 g.Existují tyčinky s 50 nebo dokonce 60 g bílkovin, některé z nich […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2021

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook