Extrémní proměny – 5 promarněných příležitostí a 4 pozitiva

Recenze

Je možné zhubnout až polovinu své hmotnosti za rok a sníženou váhu si udržet ? Tahle otázka napadne každého diváka Extrémních proměn. Přestože chápe, jak brutální musí být extrémní redukční režim, stejně je efektem fascinován a na obrazovku se přilepí. Posílí to jeho motivaci začít hubnout a nebo si řekne ,,na tohle prostě nemám” a veškeré snažení zabalí ? To je otázka. Kolem vysoce sledovaného, ale kontroverzního pořadu vyvstává otázek celá řada. Ano, jistě, všichni chápeme, že hlavním cílem dokureality jsou tryskající slzy diváků. Ale vzhledem k tomu, že jde o problematiku zdraví, je velká škoda, že se do emocí neprocpalo aspoň pár užitečných sdělení. Podle mě to možné bylo. Bývalo by stačilo v každém dílu pár vět a zase se mohlo plakat nebo jásat dál.

 

1. promarněná příležitost

Nastavení nerealistických cílů

V posledních týdnech se v poradně setkáváme s klientkami, které samy sebe shazují za výsledky, které podle nich nejsou dost dobré: ,,Já když vidím, kolik ti lidé v Extrémním proměnách hubnou !!! a já jsem zhubla tak málo”. Přitom paní hubne například ze 75 kg na svých optimálních 70. To je oproti obezitě ohrožující život naprosto odlišný vesmír.

Za zdravé hubnutí se považuje týdenní úbytek 0,5 až 1 % vstupní hmotnosti. To znamená, že za měsíc lze zdravě zhubnout přibližně 2-4 % váhy.

Je potřeba si uvědomit, že 1 % z váhy 140 kilo je 1,4 kilogramu, zatímco 1 % ze 75 kilo představuje jen polovinu, tedy 0,75 kilogramu.

Kolik tedy může reálně zhubnout za 3 měsíce osoba vážící na začátku řekněme 140 kg?

1.měsíc:

4 % ze 140 kil představuje 5,6 kg.

2.měsíc:

Tady už se bavíme o 4 % ze 134,4 kil, tedy úbytku 5,4 kg.

3.měsíc:

4 % ze 129 kg je 5,2 kilo.

Celkově je tedy možno za 3 měsíce zhubnout ze 140 kilogramů maximálně 16,2 kg (5,6 + 5,4 + 5,2).

Účastníci ale dostávají za úkol zhubnout do 3 měsíčního vážení něco kolem 25 kilo !!!!

Kolik můžu zhubnout za 3 měsíce ?

Pro běžného diváka se to dalo krátce a jednoduše vysvětlit.

S tím, že účastníci mají veškerou myslitelnou podporu. Ale že tvůrci pořadu nevybízejí k následování bez odborného dohledu. 

 

Pozitivum č.1

Na hodně lidí může zapůsobit uvědomění si, že zhubnout z takhle vysoké váhy možné je a že nikdy není pozdě. A už vůbec není důvod to zabalit. Taky to, že když člověk odhodí desítky nadbytečných kil, žije život, jaký chce on, ne takový, jaký na něj zbyl.

 

2. promarněná příležitost

Chorobná fixace na číslo na váze

Hodnocení pokroku účastníků se děje téměř výhradně hodnocením čísla na váze při 3 měsíčním, 6 měsíčním a 9 měsíčním vážení. Pokud účastník zhubne třeba místo 25 kilo jen 23, dostane místo pochvaly vynadáno za nesplnění cíle. Přitom viníkem není člověk, ale ten cíl (který je stupidní – viz bod č.1).

V pořadu není řečeno, že cílem je hubnout hlavně tuk, že by se měl měřit obvod pasu a další tělesné obvody. Jako kdyby byl divák hloupý a scénáristi se báli, že víc než číslo na váze nepochopí.

Opět škoda promarněné šance vysvětlit běžným lidem, že při hubnutí nastávají fáze plató, kdy se váhový úbytek zastaví a že pokud budou dodržovat, co mají, zase se váha rozeběhne směrem dolů…. A že je vlastně dobře, když dojde k několikatýdenní váhové stabilizaci.

Vše vysvětleno v článku Jak dlouho můžu být v redukčním režimu ?

Ano, jasně, projekt nemůže trvat dva roky místo jednoho, ale říct se to dalo. Aspoň jednou větou.

Pozitivum ? V tomto bodě žádné nenacházím.

 

3. promarněná příležitost

,,Zas ten hnusnej cottage”

O výživě při hubnutí a nastavení správného energetického deficitu se v Extrémních proměnách moc nedozvíme. V jednom z dílů jako kdyby ,,uteklo”, že byl jídelníček 140kilové ženy nastaven pod 6000 kJ !!! při enormní fyzické aktivitě. To znamená minimálně 2000 kJ pod její bazální metabolismus. Ve výsledku mohla být tato osoba denně v celkovém deficitu 5000 – 6000 kJ. Přitom doporučovaný energetický deficit je 2000 kJ.

Co přesně znamená energetický deficit ?

Při takhle nízkých hodnotách trpí kromě jiného imunita. Mimochodem všimli jste si, jak jsou skoro všichni účastníci po pár měsících nemocní ? Nikde nezazní, jak důležité jsou v jídelníčku bílkoviny, aby se při takhle rychlém hubnutí zachovala aspoň část svalové hmoty. I když – při enormně velkém deficitu svaly mizí, přestože člověk silově cvičí.

Bývalo by bylo určitě možné zkrátit nekonečně dlouhý záběr na zpocenou, funící a hekající osobu při běhu a v ušetřeném čase vložit aspoň jedinou větu o bílkovinách, kdyby nic jiného…

Věřím tomu, že by to nutriční terapeut Miloslav Šindelář zvládl perfektně. Místo toho z něj v produkci udělali propagátora Penny marketu (za mě tedy dost tragického obchodu) a pro diváka přínosné informace o výživě, které on pravděpodobně vyslovil, do finální verze nepustili.

Stravování první měsíc v bootcampu nehodnotí účastníci nejlépe, což v divákovi vyvolává představu, že jídlo při hubnutí nesmí být dobré. A tak ve vlogu jednoho z nich zazní: ,,zase ten hnusnej cottage”….proč zrovna tohle musí divák slyšet ? Jak mu to má pomoci ? To jsem zatím nepochopila.

Pozitivum č. 2

Nutriční terapeut pořadu Míla Šindelář názorně ukazuje lidem, třeba kolik energie v sobě skrývají sladké a alkoholické nápoje. To je fajn. Ale záběr mohl být aspoň o vteřinu delší a detailnější. Vtipné bývají někdy doporučované záměny. Například ,,místo rumu s colou si dejte smoothie z ovoce a zeleniny “ 🙂

 

4. Promarněná příležitost

Silový pohyb při hubnutí bez vysvětlení důvodu

Divák extrémních proměn si nemůže nevšimnout, že všichni účastníci cvičí nejen aerobně, ale z velké části také silově. Bohužel se nedozví, proč se tak děje a jaké benefity silový pohyb při hubnutí přináší. Přitom by nebylo tak složité do pořadu vložit občas drobné informace o tom, jak silový trénink funguje proti zpomalení metabolismu, že (spolu s bílkovinami v jídelníčku) zachovává svalovou hmotu, že je svalová hmota metabolicky aktivnější než tuk, že tělo spotřebovává víc energie nejen během tréninku, ale až 48 hodin po něm, že se zlepšuje citlivost tkání na inzulín a další a další pozitiva. V neposlední řadě zlepšuje silový trénink sebevědomí člověka.

Jak přesně mi pomůže, když budu posilovat ?

 

Pozitivum č. 3

Pohyb by měl v našem životě hrát důležitou roli. V tomto smyslu funguje pořad motivačně. I když se mu účastníci zpočátku brání (logicky), v průběhu roční proměny mu přicházejí na chuť a jejich život se jím obohacuje.

 

Úskalí : více neznamená lépe

Ale kde je hranice, kdy už člověk nevydá víc energie pohybem, i kdyby cvičil víc než 5 hodin denně ?

Studie (např. Pontzer et al., 2016) ukazují, že lidské tělo má biologický strop pro množství energie, které dokáže denně vydat, i když se hýbe velmi intenzivně, tak jako právě účastníci Extrémních proměn. Zpočátku se energetický výdej zvyšuje s rostoucím pohybem. Ale nad určitou hranicí (většinou kolem 2,5× bazální metabolismus) se tělo začne přizpůsobovat a tělo energii ,,šetří“.

Pokud tedy bude mít někdo bazální metabolismus kolem 6000 kJ, nemůže ze den vydat víc než 15750 kJ.
Z toho plyne, že nekonečné zvyšování výdeje energie pohybem se nerovná nekonečnému spalování tuku.

Může nastat dokonce efekt opačný. Když například účastníci točí vlogy o tom, jak vstávají v půl čtvrté ráno, aby před prací stihli trénink, je jasné, že musí být spánkově deprivovaní. A spánkový deficit nejenže zvyšuje pocity hladu kvůli ghrelinu, ale i snižuje hladinu leptinu. A leptin je pomocníkem hubnutí.

To znamená, že člověk se spánkovým deficitem hubne o 30 – 50 % méně tuku než by mohl s dostatečným spánkem.

 

5. Promarněná příležitost – nevysvětlení udržovacího režimu

Studie jsou neúprosné. Pokud někdo zhubne například ze 185 kg na 99 (tedy skoro 50 % původní hmotnosti),pravděpodobnost, že do 3 -5 let znovu přibere, je 90 %. Jen 10 % takto rapidně zhublých si sníženou váhu udrží.

Byl by býval tak velký problém sdělit, že se mezi úspěšných 10 % dostanou v případě, že:

  • budou pravidelně sledovat svoji hmotnost
  • budou mít denně hodinu pohybu
  • budou prioritizovat potraviny bohaté na bílkoviny a vlákninu
  • budou cvičit aerobně i silově
  • jejich motivací nebude jen vzhled, ale i zdraví
  • zbaví se emočního přejídání
  • budou mít pravidelný režim spánku a odpočinku obecně

Anderson JW, Konz EC, Frederich RC, Wood CL. Long-term weight-loss maintenance: a meta-analysis of US studies. Am J Clin Nutr. 2001 Nov;74(5):579-84. doi: 10.1093/ajcn/74.5.579. PMID: 11684524.

 

Pozitivum

V tomto případě žádné.

 

Bonus a Pozitivum č. 4 – Souvislost psychické zátěže nebo traumatické události s obezitou

Velmi pozitivně musím zhodnotit zapojení psychologické podpory do programu. Diváci si tak mohli uvědomit, jak souvisí hlavně emoční jedení s psychickým dyskomfortem člověka. A skutečnost, že bez správného zpracování někdy i hlubokých problémů je každé řešení obezity jen dočasné.

 

Poznámka

Z dvanácti dílů jsem poctivě skoukla devět (+ jeden slovenský) a ano, taky jsem si trochu poplakala. To, co účastníci dokázali, budí zasloužený obdiv. Tak jen držím palce, aby se jich co nejvíc dostalo do statistických deseti procent úspěšných. kteří si sníženou váhu udrží déle než tři roky.

Úvodní koláž vznikla v canvě z oficiálně dostupných fotografií s lehkým zásahem umělé inteligence.

Facebook

Články, testy a recepty

Extrémní proměny – 5 promarněných příležitostí a 4 pozitiva

Je možné zhubnout až polovinu své hmotnosti za rok a sníženou váhu si udržet ? Tahle otázka napadne každého diváka Extrémních proměn. Přestože chápe, jak brutální musí být extrémní redukční režim, stejně je efektem fascinován a na obrazovku se přilepí. Posílí to jeho motivaci začít hubnout a nebo si řekne ,,na tohle prostě nemám” a […]

Poradna Opletalova 25

Chcete hubnout zdravým a udržitelným způsobem ? Potřebujete řešit i zdánlivě neřešitelnou překážku v hubnutí, jakou je třeba věk kolem menopauzy ? Rádi byste zachovali při hubnutí veškerou možnou aktivní tělesnou hmotu ? Chcete začít cvičit, ale nevíte přesně kde a jak ? Přejete si, aby vám hubnutí nepodlomilo zdraví, ale naopak bylo tou nejlepší […]

Jak se vyznat v sýrech – 9. díl – Ricotta a Mascarpone

Není asi potřeba zdůrazňovat, že se Mascarpone do jídelníčku při hubnutí zrovna moc nehodí. Naštěstí existuje Ricotta, která nám může Mascarpone důstojně nahradit ať už při přípravě tiramisu, v jiných sladkých dezertech nebo v úpravách naslano. V tomto dílu seriálu o sýrech se podíváme na rozdíly v nutričních hodnotách Ricotty a Mascarpone. Na konci článku […]

Jak se vyznat v sýrech – 8.díl – Cottage a tvaroh

Sýr cottage se stal hitem sociálních sítí. Člověk aby se už bál, kdy na něj vyskočí desetimilióntá verze zmrzliny z cottage, cottage koláče nebo dokonce ,,chleba“, k jehož upečení vám stačí jen dvě suroviny : cottage a vejce. Dožadujete se vysvětlení? Nejspíš spočívá v tom, že ve světě neznají a nepoužívají tvaroh. Chtěla jsem potvrdit […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook