Článek byl aktualizovaný dne 18.4. 2025
Ano, vejce při hubnutí jíst můžete a dokonce se dá říct, že byste měli. Jsou totiž zdrojem velmi kvalitních bílkovin a mají výbornou sytivou schopnost. Přestože měly po dlouhá léta špatnou pověst kvůli vysokému obsahu cholesterolu, můžou je jíst nejen zdraví lidé, ale i ti s už zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Samozřejmě v přiměřeném množství a hlavně v kombinaci se zeleninou, nikoli se slaninou nebo salámem.
Přiměřená konzumace u rizikovějších jedinců znamená 3-4 vejce týdně, u zdravých obézních klidně častěji.
Jedno vejce o velikosti 60 g (velikost M) má 370 kJ, 7,5 g bílkovin, 6 g tuku a žádné sacharidy. Vejce jsou výborným zdrojem vitaminu D, E, B12, minerálních látek selenu a zinku.
Obsahují navíc cholin jako součást lecitinu, což je látka důležitá pro činnost mozku a pro svalovou činnost.
Pravidelná konzumace vajec ke snídani zvyšuje podle některých studií úspěšnost redukčního režimu. Je to dáno tím, že lidé, kteří jedí vejce k snídani mají tendence sníst automaticky méně k obědu a k večeři (1,2)
Proč se tak děje ? Studie prokázaly nižší hladiny hormonu hladu (ghrelinu) po konzumaci vajec k snídani ve srovnání se snídaní na bázi sacharidů (pečiva). Ve srovnání s cereální snídaní mají vejce dokonce o 50 % vyšší index sytivosti. Efekt delšího a lepšího pocitu sytosti přetrvává po dobu 24 hodin. (3).
Pocit sytosti obecně nezávisí jen na množství bílkovin, ale podporuje ho i přítomnost vlákniny v jídle a obsah vody, tedy nižší energetická denzita.
Ideální snídaně při hubnutí tedy může vypadat například takto:
- dvě vejce na 1 lžičce oleje jako volská oka + žitný chléb + 150 g zeleniny nebo
- omeleta z vařených salátových brambor se dvěma vejci, cibulí a zeleninou nebo
- celozrnné pečivo potřené odlehčenou lučinou, obložené vařeným vejci a čerstvou zeleninou
Kdy si je dávat ?
Vejce si můžete dávat nejen ke snídani, ale ke svačině, obědu nebo večeři. Samozřejmě tak, že pokud nemáte vejce ke snídani, můžete si je dát ke svačině (jeden kus). Zase v kombinaci se zeleninou. Kdybyste je neměli ani ke snídani ani ke svačině, můžete si je dát večer do salátu nebo s teplou zeleninou. Například jako omeletu se špenátem nebo připravit květák s vejci apod.
Jak je připravit ?
- být vařená, míchaná, pošírovaná (ztracená), můžete připravit volská oka nebo omeletu
- množství tuku omezte na jednu kávovou lžičku
Zdroje:
2.
3.