Zmrzlina z Creme de la Creme – bez cukru a s nízkým množstvím tuku?

Restaurace

Představte si, že jdete po obědě na procházku s rodinou nebo přáteli a všichni si chtějí dát zmrzlinu. Zmrzlina_bez_cukruVy máte možnost :

  1. Žádnou si nedat a tím pádem si připadat ošizení.
  2. Dát si úplně malinký kopeček, po němž ale stejně můžete dostat brzy hlad – kvůli cukru, který je ve zmrzlině přeci jen v dost velkém množství.
  3. Dát si sorbet v domnění, že je bez tuku. Ten vám ale z důvodu hodně vysokého množství cukru zaručeně rozhází glykemickou křivku a hrozí, že pak večer sníte mnohem více, než jste měli původně v plánu.
  4. Najdete místo, kde na vás myslí. Tedy připravují zmrzlinu, jež váše hubnutí NEOHROZÍ. Pokud bude ještě k tomu dobře chutnat, máte vyhráno.

Takovým místem je Zmrzlinářství Creme de la Creme v Husově ulici na Praze 1, kde nabízejí zatím dvě příchutě zmzlin pod názvem ,,zdravá zmrzlina“. Přestože tento pojem není úplně šťastný (ostatní zmzliny nejsou ,,nezdravé“), doporučuji je ochutnat. Zkusila jsem je celkem dvakrát v odstupu dvou měsíců. Napoprvé jsem trochu pochybovala: nespletla se obsluhující slečna a nejím ve skutečnosti zmrzlinu sladkou? jak to, že ve zmrzlině není cítit ,,ocásek“ logicky nutný při použití náhradního sladidla? Ale nebylo moc času vypátrat pravdu, tak jsem to nechala chvíli odležet. Dnes jsem zmrzlinu zkusila znovu a znovu k plné spokojenosti.  Jak je to možné?

Zdrave_zmrzliny

Takzvané zdravé zmrzliny, zatím v příchuti pistácie a slaný karamel jsou vyráběné z plnotučného mléka, žloutku, který funguje jako emulgátor a emulgaci dále napomáhá vláknina inulin z čekanky (to je prebiotikum, které pomáhá zdravé střevní mikroflóře). O chuť se postarají skutečné pistáciové oříšky nebo opravdový karamel a špetka soli. Zmzlina je slazená steviol-glykosidem s drobným přídavkem sorbitolu. Sladidla je ovšem ve zmrzlině velmi málo, takže je ve srovnání s klasickými méně sladká i pocitově. Což je dobře, protože kromě toho, že v ní necítíme pachuť (,,ocásek“), tříbí a vychovává naše chutě směrem k méně intenzivně sladkým potravinám.

Cena?

Jeden kelímek zmzliny, které říkají ,,malá“, ale podle mého názoru je ekvivalentem více než dvou klasických kopečků (viz foto) stojí 35 Kč.

 

Znáte další zmzlinářství, které nabízí něco podobného?

Pište na: info@rozumnehubnuti.cz

P.S. Váš doprovod bude s klasickými zmrzlinami v Creme de la Creme jistě spokojen. Vždy je velký výběr druhů a všechny lze předem nejdříve ochutnat.

Facebook