Tvarohová terina s malinovým přelivem

Recepty

V tuto roční dobu to s ovocem není úplně slavné. Citrusů už jsme trochu přejedení, jahody se sice dají koupit, ale chutnají spíše jako okurky. Dobrým řešením je tedy ovoce zmražené a kompotované. Z hlediska hubnutí ideálně kompoty s nálevem jen mírně sladkým. Recept na tvarohovou terinu je úplně snadný, bez pečení a bez přidaného cukru. Počítejte s tím, že potřebuje cca 4 hodiny na chlazení. Z uvedených surovin připravíte buď 4 velké porce, které postačí na dopolední nebo odpolední svačinu nebo dvojnásobek porcí malých, přičemž jedna porce poslouží jako lehký dezert po obědě.

**Suroviny na 4 velké porce:**

|*1 vanička polotučného tvarohu (250 g)
|*1 kelímek zakysané smetany s 15 % tuku (180 g)
|*400 g kompotovaných okapaných broskví
|* 6 lžiček sypkého sladidla Cukren (20 g)
|*1 balíček želatiny Dr. Oetker jemně mleté (20 g)
|*4 polévkové lžíce limetové šťávy
|* 200 ml vody

Zcela určitě můžete použít i jinou želatinu, ale s touto byl recept vyzkoušen. V dezertu je použita zakysané smetana s vyšším procentem tuku (15 %), protože smetana je v podstatě jediným zdrojem tuku v celém receptu. Asi by bylo možné použít i zakysanou smetanu light, ale i se smetanou „těžší“ má dezert jen 9.5 g tuku na 1 porci. Ovoce můžete použít i jiné než broskve, jediné, které „nefunguje“ s želatinou, je čerstvý ananas (díky enzymům typu bromelain znemožní želírovací proces).

**Suroviny na malinový přeliv:**

|* 1 balíček mražených malin (200 g)
|* 2 kávové lžičky limetové šťávy
|* 2 kávové lžičky sypkého sladidla Cukren

**Postup:**
Do malého kastrůlku dejte 4 polévkové lžíce vody, nasypte obsah sáčku a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím si připravte tvarohovou hmotu. Do misky dejte tvaroh, smetanu, Cukren a limetovou šťávu. Ručním mixérem vyšlehejte do hladka. Nakrájejte broskve na malé kousky a nechte stranou. Do želatiny přidejte vodu a zahřívejte do té doby než se želatina úplně rozpustí. Nesmí se vařit ! Hned vmíchejte 2 lžíce tvarohového krému, zamíchejte a všechno vlijte zpátky do velké mísy s tvarohovým krémem. Ručním (ponorným) mixérem vyšlehejte. Do nádoby na srnčí hřbet dávejte střídavě krém a broskve. Přetáhněte potravinářskou fólií a dejte do lednice vychladit (asi 4 hodiny nebo přes noc).

**Malinový přeliv:**
Do hrnce se silnějším dnem dejte maliny, přidejte sladidlo a šťávu. Povařte na mírném plameni (ideálně sklokeramická deska) až se odpaří část vody a vznikne hustá omáčka.

**Servírování:**
Vychlazený dezert vyklopte, nakrájejte a přelijte omáčkou.

**Nutriční hodnoty :**
| | 4 porce |1 porce |
| Energie (kJ) | 4553 | 1138 |
| Bílkoviny (g) | 67.7 | 16.9 |
| Tuky (g) | 37.9 | 9.5 |
| Sacharidy (g) | 135.9 | 34 |

Facebook