Rizika celerového detoxu

Štáva z řapíkatého celeru – detox nebo riziko?

Recenze

Na začátku letošního roku jste se mohli setkat s nadšenými články ,,odborníků na výživu“ adresovanými řapíkatému celeru. Respektive pítí šťávy z něj. Doporučovali celé balení na den, nalačno a bez jakýchkoli dalších přísad.

V průběhu zimy bychom mohli tento ,,detox“ označit pouze za neúčinný, nyní, před létem, kdy se pohybujeme více venku, se bohužel stává rizikovým. Proto bych před ním chtěla důrazně varovat.

Řapíkatý celer, který proženete odšťavňovačem, se zbaví vlákniny, nezbaví se ale látek nazývaných psoraleny. Ty zvyšují citlivost pokožky na UVA záření. Co to znamená v praxi? Urychlené stárnutí pokožky a tedy tvorba vrásek by byly ještě tím nejmenším, ruku v ruce s tím však jde bohužel zvýšené riziko rakoviny kůže. Psoraleny jsou takzvaně fototoxické a mutagenní, pokud dojde k expozici pokožky slunečním zářením nebo jiným zdrojem UVA záření. Pokud je celerová šťáva popíjena na lačno a v doporučovaném množství půl litru dlouhodobě, není to dávka zanedbatelná.

Podrobněji v článku (v AJ) zde

Proč vlastně tolik lidí propadá módě celerového detoxu?

Protože odšťavňování řapíků celeru je prezentováno jako : ,,Lék a odpověď na chronické potíže, mezi které patří zánětlivé procesy v organismu, zlepší trávení, čistí játra, obnovuje funkci centrálního nervového systému, z nějž odstraňuje neurotoxiny…..“ Takovéto nesmysly bohužel publikovala i média, které by měla mít seriózní přístup k informacím, například: článek tady

nebo tady.

Skutečnost je taková, že celer nemá žádné ,,superschopnosti“, kterými by vynikal nad jinými druhy zeleniny. Váš organismus nevyčistí ani nepřinese jakékoli jiné zlepšení zdravotního stavu, pokud nebude součástí zdravého vyváženého jídelníčku. Což znamená také to, že ho denně nesníte půl kila. Velkým přínosem řapíkatého celeru je vláknina, a je tedy naprosto kontraproduktivní se jí zbavovat odšťavňováním.

Podrobnější kritické zhodnocení celerového detoxu přinesl Institut moderní výživu v článku tady.

Navíc, vzhledem k hubnutí je vždy výhodnější chroupat celerové stonky než pít šťávu z nich. Nejenže jich nesníte tolik, aby se jejich přínos změnil ve výše uvedené riziko, ale navíc vám nebudou zvyšovat hladinu krevního cukru. A to je pro hubnutí zásadní.

Více o tom se dočtete v článku

Jsou smoothies dobrou nebo špatnou volbou při hubnutí?

 

 

 

 

 

Facebook