Špagety z dýně s rajčatovou omáčkou a sýrem Gran Moravia

Recepty

Špagety z dýně s omáčkou

Máte chuť si dát k večeři špagety s rajčatovou omáčkou a sýrem, ale víte, že byste těstoviny měli jíst naposledy v poledne? Zkuste klasické těstoviny z mouky zaměnit za špagetovou dýni. Nebudete věřit, dokud nevyzkoušíte. Pokud se jednou odhodláte, nebudete se chtít této zábavné zeleniny už nikdy vzdát. A sami budete vymýšlet další a další variace využití.

Podívejte se na jídelníček, v němž tento recept představuje věčeři.

Suroviny na 4 porce:

  • 1 špagetová dýně (středně velká, asi 1.2 kg, z toho vznikne cca 800 g čisté váhy)
  • 400 g mletého hovězího masa (perfektní je například hovězí z krku – vyberte si v řeznictví maso a nechte si ho čerstvě namlít)
  • 8 lžiček olivového oleje
  • 500 ml rajčatové passaty (passata je tekuté rajčatové pyré, nikoli rajčatový protlak) – v obchodě hledejte tento nebo podobný výrobek 
  • 1/2 cibule
  • 1 lžička paprikové pasty harissy
  • česnek
  • sůl, pepř
  • hladká petrželka
  • bobkový list
  • 4 lžíce strouhaného sýra Gran Moravia nabo parmezán (= 40 g)

 

Postup:

Předehřejte troubu na 200 stupňů.

Nakrájejte dýni na kola asi 3 – 4 cm vysoká. Vyjměte semínka a rozložte kola na pečící papír.

Dýni lehce osolte, opepřete a potřete polovičním množstvím oleje. Můžete také použít olej ve spreji.

Špagetová dýně před pečením

Dejte péci na 30 minut.

Mezitím si připravte omáčku:

Na zbylém množství oleje orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte maso a krátce ho opečte. Osolte, opepřete, přidejte harissu, bobkový list a rajčatové pyré. Promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte na mírno probublávat. Po přibližně 20 minutách přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a přiklopené dále nachte na mírno bublat. Pokud by se vám omáčka zdála příliš řídká, odklopte pokličku a nechte naopak přebytečnou tekutinu odpařit.

Mezitím by měla být hotová dýně.

Špegetová dýně po upečení

Sloupněte slupku a rozdělte hmotu vidličkou na jednotlivé špagety – rozpadají se skoro samy, jen jim trochu pomůžete.

Hotové špagety z dýně

Na talíř dejte dýni, na to omáčku z masa a posypte sekanou petrželkou a sýrem Gran Moravia.

Nutriční hodnoty:

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 6663  1665
Bílkoviny (g)  118.2  29.6
Tuky(g)  77.3  19.3
Sacharidy(g)  98.8  24.7

 

Další recept ze špagetové dýně na tomto webu (hodí se ale k obědu):

Plněná špagetová dýně

 

Facebook

Články, testy a recepty

Velký test ,,zdravějších“ zmrzlin – 2.část kelímky

Zmrzliny v kelímcích dávají při hubnutí větší možnosti výběru a jejich hodnocení dopadlo v průměru lépe. Které jsou ale nejlepší a proč? V první části velkého zmrzlinového testu jsme prošli současnou nabídku nanuků, které dělají dojem, že by mohly být při hubnutí dobrou volbou. A výsledek? Někeré z nich vám snahu o zhubnutí nezkomplikují, jiné […]

Velký test ,,zdravějších“ zmrzlin – 1.část Nanuky

,,Kterou zmrzlinu si můžu dát?“ Klienti se často, obzvláště v létě dožadují odpovědi na to, která ze zmrzlin jim nenaruší hubnutí. A rozhodně nechtějí slyšet, že si mají dát do mrazáku rozmixovaný banán s tvarohem. Ne! Jsou venku, všichni kolem si zmrzlinu dopřávají a co oni tedy mají dělat? Většinou jsem odpovídala stylem, že nejlepší […]

Štáva z řapíkatého celeru – detox nebo riziko?

Na začátku letošního roku jste se mohli setkat s nadšenými články ,,odborníků na výživu“ adresovanými řapíkatému celeru. Respektive pítí šťávy z něj. Doporučovali celé balení na den, nalačno a bez jakýchkoli dalších přísad. V průběhu zimy bychom mohli tento ,,detox“ označit pouze za neúčinný, nyní, před létem, kdy se pohybujeme více venku, se bohužel stává […]

Co vám o ketodietách nikdo neřekne

Co se o ketogenních dietách nikde nedozvíte? V dnešní době snad stačí na hubnutí jen pomyslet a už vám internet prošpikuje všechny články reklamami na ketodiety. Zhubnete prý rychle, snadno, s chutí, s úsměvem, bez počítání, přirozeně a bezpečně. Zní vám to až příliš idylicky na to, aby to byla pravda? Váš úsudek je správný. […]

Web a služby zdravého jídelníčku a hubnutí

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Moje knihy o výživě a hubnutí

50 večeří pro zdravé hubnutí 2019

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2019

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 333 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Facebook