Sezónní rybí recepty

Recepty

[* 2010/01/fishpie1 200×150 *] *** Fish pie

Jak bylo slíbeno, jsou zde první dva recepty z ryb. Fish pie, což je klasický recept populární ve Velké Británii, zde v dietnější verzi je vhodný na oběd. Salát s lososem na způsob gravadlax s koprovou ricottou je dobrou volbou na večeři. Oba recepty jsou velmi časově nenáročné a přizpůsobitelné i členům rodiny, kteří hubnout nepotřebují (stačí přidat k salátu pečivo, v případě oběda, kde je při redukci váhy pro vyváženost méně bramborové kaše vůči rybě a zelenině, si nehubnoucí můžou dát ještě trochu bramborové kaše navíc).

### Fish pie

*8 porcí:*

– 1200 g čerstvých ryb (ideální je použít 2/3 čerstvé tresky a 1/3 lososa, ale může být i treska samostatně). Zmrazenou tresku lze po důkladném rozmražení použít také, ale s výrazně horším chuťovým efektem.
– 1200 g mražené zeleniny na nudličky(pod svíčkovou)
– 1200 g bramborové kaše (1 kg brambor, 50 ml vývaru z brambor, 50 g másla, 100 ml mléka)
– špetka muškátového květu
– 1 lžíce olivového oleje
– 6 lžic citronové šťávy
– bobkový list , tymián, sůl, pepř
– 150 g kysané smetany

Nejdříve dejte vařit brambory na kaši.
V hluboké pánvi rozehřejte olej a na něj vhoďtě mraženou zeleninu. Osolte, opepřete, přidejte bobkový list a tymián, přiklopte a nechte podusit za občasného míchání do poloměkka.
Než zelenina změkne, dodělejte kaši. Do uvařených brambor přidejte muškátový květ, máslo a mléko.

Nakonec vmíchejte do zeleniny citronovou šťávu (5 lžic) a kysanou smetanu.
Do pekáčku rozložte omytou a osušenou rybu, lehce ji osolte a přidejte 1 lžíci citronové šťávy.
Na ni navrstvěte hotovou zeleninu a připravenou bramborovou kaši. Na povrchu utvořte ozdobné vlnky. Kaši můžete také nastříkat sáčkem na zdobení a vytvořit tak ozdobné růžičky.
Dejte péci do trouby na 170 stupňů na hodinu, pokud kaše na povrchu ještě není dozlatova, zvyšte nakonec na 5-10 minut teplotu na 180 stupňů.

**Energetické hodnoty na 1 porci:**
(při použití 800 g tresky + 400 g lososa)

|* Energie (kJ) | 1654
|* Bílkoviny (g) | 23
|* Tuky (g) | 17
|* Sacharidy (g) | 39

**Ostatní:** 2395 mg omega-3 nenasycených mastných kyselin (na 1 porci)

### Ledový salát s lososem na způsob gravadlax a koprovou ricottou

(gravadlax je potřeba připravit 2 dny dopředu) .>

*4 porce:*

[* 2010/01/salat_gravadlax_web1 200×150 *] *** Ledový salát s lososem na způsob gravadlax a koprovou ricottou

Na gravadlax:

– 400 g syrového lososa
– ½ svazku čerstvého kopru
– 2 lžíce soli
– 2 lžíce cukru
– čerstvě mletý pepř
– 2 lžíce vodky

Na salát:

– 1 ledový salát
– 1 lžíce citronové šťávy
– 1 lžíce olivového oleje extra vergine
– ½ lžičky soli

Na koprovou ricottu:

– 250 g ricotty
– 1 lžička olivového oleje extra vergine
– 2 lžíce citronové šťávy
– 1 lžička cukru
– 1/3 lžičky soli
– ½ svazku kopru

Příprava gravadlaxu:
Syrového lososa omyjte , osušte kuchyňskou utěrkou a vyndejte případné zbylé kůstky pinzetou.
V misce smíchejte sůl, cukr a pepř. Na potravinářskou folii dejte trochu směsi, na ní položte lososa a pokropte vodkou. Na povrch roznoměrně rozložte zbylou směs soli s cukrem a na to dejte omyté a osušené snítky kopru (není potřeba je krájet). Pevně utáhněte do folie a přes to dejte ještě jednu vrstvu. Uložte na 2 dny do chladničky (déle se to nedá vydržet).

Po dvou dnech vyjměte lososa z folie, odstraňte veškerou sůl s cukrem, omyjte pod studenou vodou a pečlivě osušte kuchyňským papírem. Nakrájejte na co nejtenčí plátky.

Příprava salátu:
Salát omyjte, osušte (buď v odstředivce na salát nebo dejte do igelitky s kuchyňským papírem a roztočte ji nad hlavou) a nakrájejte. Rozložte na talíř a pokropte dresinkem z oleje, citronové šťávy a soli. Promíchejte rukama, aby se salát dresinkem obalil.

Navrch dejte koprovou ricottu (prošlehejte ricottu s citronem , sekaným koprem, solí a cukrem).

**Energetické hodnoty na 1 porci:**

|* Energie (kJ) | 1384
|* Bílkoviny (g) | 28
|* Tuky (g) | 20
|* Sacharidy (g) | 8

**Ostatní:** 2200 mg omega-3 nenasycených mastných kyselin (na 1 porci)

Facebook