Sezónní recepty – saláty

Recepty

Saláty jsou v horku ideální večeří. Přinášíme vám recepty na jednoduché saláty, které by vás měly zasytit, protože v každé porci obsahují dostatečné množství potravin bohatých na bílkoviny (většinou sýry, u jednoho receptu proteinové těstoviny). K tomu velkou porci zeleniny, která dodá hodně vitaminů, minerálních látek a dalších takzvaných fytonutrientů s antioxidačními schopnostmi. Zelenina dodá pokrmu patřičný objem a tím pádem i pocit spokojenosti po jídle. Budete-li jíst saláty k obědu, přidejte si k nim 50 g celozrnného pečiva. K večeři byste se měli obejít bez pečiva.

1. Salát s melounem a sýrem feta (úvodní obrázek)

1 porce:

400 g vodního melounu nakrájeného na kostky (odstraňte většinu pecek)
100 g sýra feta
30 g červené cibule
1 lžíce citronové šťávy
30 g černých oliv
1 lžička olivového oleje
několik lístků máty

Cibuli nakrájejte na jemné kroužky, zakapejte citronem a nechte v misce 10 minut (tím ztratí svojí štiplavost). Na talíř nebo do misky dejte kostky melounu a sýr feta nakrájený na kostičky. Přidejte olivový olej k cibuli a promíchejte. Cibuli s citronem a olejem lehce vmíchejte k melounu se sýrem, přisypte olivy a mátu. Vše lehce promíchejte a dejte na 30 minut do lednice vychladit.

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie (kJ) 1819
Bílkoviny (g) 17.7
Tuky (g) 29.5
Sacharidy (g) 31.8

2. Salát s nektarinkami a sýrem philadelphia

1 porce

120 g římského salátu ( je to asi 1/3 hlávky)
1 nektarinka (cca 110 g)
1 kávová lžička olivového oleje extra vergine
80 g sýra philadelphia light
1 kávová lžička crema di balsamico
sůl, čerstvě mletý pepř

Listy římského salátu opláchněte a dobře osušte. Nakrájejte na tenké proužky (list vždy smotejte do ruličky a pak nakrájejte). Nektarinku nakrájejte na tenké plátky. Nektarinku a salát lehce osolte, přidejte olivový olej a promíchejte. Rozložte na mělký talíř a přidejte lžičkou kopečky sýra. Navrch dejte crema di balsamico a čerstvě mletý pepř.

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie (kJ) 1048
Bílkoviny (g) 9.1
Tuky (g) 16.4
Sacharidy (g) 17

3. Salát s tuňákem a bylinkovou kysanou smetanou

1 porce

1 větší rajče (cca 150 g)
1/2 větší papriky (cca 100 g)
1/2 okurky (cca 150 g)
ledový salát (cca 50 g)
30 g jarní cibulky
80 g tuňáka z konzervy
1 lžíce citronové šťávy
1 vrchovatá lžíce zakysané smetany s česnekem a bylinkami
sůl, čerstvě mletý pepř

Všechnu zeleninu nakrájejte a dejte do hlubší misky. Lehce osolte, přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Navrch dejte tuňáka a smetanu. Posypte jarní cibulkou.

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie (kJ) 1389
Bílkoviny (g) 22.2
Tuky (g) 16.4
Sacharidy (g) 22.1

Facebook