Sezónní recepty – saláty

Recepty

Saláty jsou v horku ideální večeří. Přinášíme vám recepty na jednoduché saláty, které by vás měly zasytit, protože v každé porci obsahují dostatečné množství potravin bohatých na bílkoviny (většinou sýry, u jednoho receptu proteinové těstoviny). K tomu velkou porci zeleniny, která dodá hodně vitaminů, minerálních látek a dalších takzvaných fytonutrientů s antioxidačními schopnostmi. Zelenina dodá pokrmu patřičný objem a tím pádem i pocit spokojenosti po jídle. Budete-li jíst saláty k obědu, přidejte si k nim 50 g celozrnného pečiva. K večeři byste se měli obejít bez pečiva.

**1. Salát s melounem a sýrem feta** (úvodní obrázek)

**1 porce:**
|*400 g vodního melounu nakrájeného na kostky (odstraňte většinu pecek)
|*100 g sýra feta
|*30 g červené cibule
|*1 lžíce citronové šťávy
|*30 g černých oliv
|*1 lžička olivového oleje
|*několik lístků máty

Cibuli nakrájejte na jemné kroužky, zakapejte citronem a nechte v misce 10 minut (tím ztratí svojí štiplavost). Na talíř nebo do misky dejte kostky melounu a sýr feta nakrájený na kostičky. Přidejte olivový olej k cibuli a promíchejte. Cibuli s citronem a olejem lehce vmíchejte k melounu se sýrem, přisypte olivy a mátu. Vše lehce promíchejte a dejte na 30 minut do lednice vychladit.

|———————————————–
| Nutriční hodnoty | 1 porce
|———————————————–
|* Energie (kJ) | 1819
|* Bílkoviny (g) | 17.7
|* Tuky (g) | 29.5
|* Sacharidy (g) | 31.8

——————————–

**2. Salát s nektarinkami a sýrem philadelphia**

**1 porce**
|*120 g římského salátu ( je to asi 1/3 hlávky)
|*1 nektarinka (cca 110 g)
|*1 kávová lžička olivového oleje extra vergine
|*80 g sýra philadelphia light
|*1 kávová lžička crema di balsamico
|*sůl, čerstvě mletý pepř

Listy římského salátu opláchněte a dobře osušte. Nakrájejte na tenké proužky (list vždy smotejte do ruličky a pak nakrájejte). Nektarinku nakrájejte na tenké plátky. Nektarinku a salát lehce osolte, přidejte olivový olej a promíchejte. Rozložte na mělký talíř a přidejte lžičkou kopečky sýra. Navrch dejte crema di balsamico a čerstvě mletý pepř.

|———————————————–
| Nutriční hodnoty | 1 porce
|———————————————–
|* Energie (kJ) | 1048
|* Bílkoviny (g) | 9.1
|* Tuky (g) | 16.4
|* Sacharidy (g) | 17

——————————–

**3. Salát s tuňákem a bylinkovou kysanou smetanou**

**1 porce**
|*1 větší rajče (cca 150 g)
|*1/2 větší papriky (cca 100 g)
|*1/2 okurky (cca 150 g)
|*ledový salát (cca 50 g)
|*30 g jarní cibulky
|*80 g tuňáka z konzervy
|*1 lžíce citronové šťávy
|*1 vrchovatá lžíce zakysané smetany s česnekem a bylinkami
|*sůl, čerstvě mletý pepř

Všechnu zeleninu nakrájejte a dejte do hlubší misky. Lehce osolte, přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Navrch dejte tuňáka a smetanu. Posypte jarní cibulkou.

|———————————————–
| Nutriční hodnoty | 1 porce
|———————————————–
|* Energie (kJ) | 1389
|* Bílkoviny (g) | 22.2
|* Tuky (g) | 16.4
|* Sacharidy (g) | 22.1

——————————–

Facebook