Salát Nicoise

Recepty

Salát Nicoise má původ ve francouzském Nice, ale všechny suroviny na něj potřebné jsou dostupné i u nás. V teplých letních dnech může fungovat jako příjemný oběd, který si s sebou můžete vzít i do krabičky. Salát je velice sytý nejen okamžitě po snědení, ale hlad nebudete mít i dost dlouhou dobu po něm. Přestože se odborníci stále dohadují na přesném a „jedině správném“ složení salátu Nicoise, nám jde hlavně o kvalitu vstupních surovin. Salát bude proto nejlepší v době od července do září, kdy jsou k dispozici vyzrálá rajčata. Použijte-li čerstvé, nikoli mražené fazolky, dostanete se v chuti zase o kousek dál. Největší „frajeřina“ je použití tuňáka nikoli konzervovaného, ale čerstvého a jen lehce na pánvi opečeného (maximálně 1 minutu z každé strany). Na druhé straně nemá smysl se v našich podmínkách nutit do autentických srdíček artyčoků. Konzervované moc chuť nevylepší, čerstvé jsou drahé a většinou dlouhou cestou „unavené“. Pojďme tedy na věc:

**Suroviny na 1 porci:**

|*80 g vařených brambor (salátových)
|*30 g římského salátu
|*100 g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených, lehce blanšírovaných – musí zůstat pružné na skousnutí)
|*1 vařené vejce
|*100 g rajčat
|*80 g tuňáka v konzervě
|*25 g červené cibule
|*10 g černých oliv
|*1/2 lžičky kaparů
|*2 filátka nasekaných ančoviček

zálivka :

|*1 lžička citronové šťávy
|*1 lžička olivového oleje
|*10 g šalotky
|*1/2 lžičky dijonské hořčice
|*tymián, pepř, sůl

Připravte si zálivku z citronové šťávy, oleje, soli, pepře, jemně nakrájené šalotky, hořčice a lístků tymiánu. Brambory uvařte, nechte zchladnout, nakrájejte a promíchejte s ¼ množství zálivky. Nakrájejte vejce, rajčata, případně překrojte fazolky, tak, aby šel salát dobře jíst. Na talíř naaranžujte listy salátu, na to dejte vše ostatní a nahoru cibuli na kroužky. Před podáváním zalijte zbylými ¾ množství zálivky.

**Nutriční hodnoty :**
| 1 porce |
| Energie (kJ) | 1916|
| Bílkoviny (g) | 30.7 |
| Tuky (g) | 23.5|
| Sacharidy (g) | 31 |

Facebook