Čtyři večeře pro zahřátí

Recepty

Porek_surovina
V zimních měsících nemá nikdo z nás chuť večeřet denně jen saláty. Ani ve fázi radikálnější redukce to není nutné. Na trhu je celá řada druhů zeleniny vhodné k tepelné úpravě. Takové, která ve spojení s potravinami bohatými na bílkoviny zahřeje i zasytí.

Přináším vám čtyři jednoduché recepty pro zpestření vašeho redukčního jídelníčku. Uvařeno budete mít hned a jejich nutriční hodnoty jsou více než příznivé.

Gratinovaný pórek

Suroviny na 1 porci:

  • 200 g pórku
  • 8 g olivového oleje (1 a půl kávové lžičky)
  • 25 g sýra Gran Moravia (velmi kvalitní a levnější ekvivalent parmazánu)
  • 5 g česneku
  • 30 g šunky

 

Postup:

Pórek očistěte a nakrájejte na kusy asi 10 cm dlouhé. Uvařte ho v osolené vodě po dobu asi 10 minut. Nechte okapat. Pórek dejte do zapékací misky a obalte ho nakrájenými plátky šunky. Nasekejte najemno česnek a smíchejte ho s olejem. Touto směsí přelijte pórek. Posypejte Gran Moravia a dejte péci na 20 minut.

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1218
Bílkoviny(g)  19.3
Tuky(g)  16.7
Sacharidy(g)  18.8

 

Pórková polévka se šunkou a vejcem

Suroviny na 1 porci:

  • 150 g pórku
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 3 g másla (= 1/2 kávové lžičky)
  • 40 g smetany na vaření s 10 % tuku ( = 3 polévkové lžíce)
  • 30 g brambor (asi 1 vrchovatá lžíce brambor nakrájených na kostičky)
  • 50 g šunky
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • pažitka (nemusí být)

 

Postup:

Pórek nakrájejte na drobno. Rozehřejte máslo a na něm opékejte pórek dokud nezměkne. Přidejte brambory, sůl, pepř, bobkový list a zalijte vývarem a smetanou. Nechte vařit na mírno po dobu asi 30 minut. Polévku rozmixujte a přidejte do ní nakrájenou šunku a vejce udělané jako ztracené (nebo rozklepnuté do polévky).

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1284
Bílkoviny(g)  22.7
Tuky(g)  14.1
Sacharidy(g)  23.1

 

Stir fry s houbami a vejci

Suroviny na 1 porci:

  • 5 g olivového oleje (= menší kávová lžička)
  • 150 g mrkve
  • 150 g pekingského zelí
  • 30 g žampiónů
  • 70 g žluté papriky
  • 50 g jarní cibulky
  • 1 vejce
  • 8 g sojové omáčky Kikkoman (asi 1 a půl kávové lžičky)
  • 6 g vinného octa (= 1 kávová lžička)

 

Postup:

Nakrájejte všechnu zeleninu. Rozehřejte na pánvi 2/3 rostlinného oleje a osmahněte bílé části cibule a mrkev, přidejte houby a míchejte. Potom přidejte i pekingské zelí. Když je zelenina měkká (ale ne moc), přidejte zelené části jarní cibulky, vinný ocet a sojovou omáčku. Na zbylé části oleje klepněte vejce a připravte něco na způsob roztrhané omelety. Osolte a opepřete. Omeletu dejte na zeleninu.

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1090
Bílkoviny(g)  14.5
Tuky(g)  12.1
Sacharidy(g)  25.9

 

Grilovaná zelenina a sýr s krémem tahini

Suroviny na 1 porci:

  • 80 g červené papriky
  • 80 g žluté papriky
  • 80 g zelené papriky
  • 50 g lilku
  • 50 g žampiónů
  • 40 g sýra El Grillo (ekvivalent sýra Halloumi)
  • 10 g tahini pasty
  • 10 g citronové šťávy
  • 3 g olivového oleje
  • 3 g česneku

 

Postup:

Nakrájejte zeleninu a pokapejte jí olivovým olejem. Dobře promíchejte, aby se obalila. Zeleninu ogrilujte, stejně jako plátky sýra. Smíchejte tahini s citronovou šťávou, rozetřeným česnekem, trochou soli a rozřeďte vodou, pokud je potřeba. Na talíř dejte grilovanou zeleninu, na to sýr a polijte omáčkou.

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1127
Bílkoviny(g)  13.7
Tuky(g)  16.2
Sacharidy(g)  21.8

 

 

 

Facebook