Japonský experiment – 2.část

Výživa při hubnutí


Sushi je považováno za zdravý pokrm, v současné době je i tak trochu módní záležitostí. Jak je to ale s konzumací sushi při hubnutí? Záleží na tom, o jaký typ se přesně jedná (maki, nigiri, sashimi), v jakém množství a kdy ho jíme. Během svého „japonského týdne“ jsem vyzkoušela, popsala a propočítala všechny základní druhy a. Jak dopadly?

**Sushi při hubnutí:**
Obecně se uvádí, že sushi má poměrně nízký glykemický index. Je to dáno přítomností řasy nori, kousků ryb nebo tofu, vajec nebo jiných zdrojů proteinů a v neposlední řadě i přítomností zeleniny, která se „přimotává“ do maki rolek a (nebo) se servíruje ještě navíc. Glykemický index pokrmu snižuje i fakt, že rýže se smíchává s rýžovým octem. Při hubnutí si tedy musíme dát pozor na to, abychom nesnědli moc rýže najednou (pozor hlavně na akce v restauracích „all you can eat“ nebo „sushi pásy“) a sushi raději konzumovat k obědu, nikoli k večeři. Výjimku tvoří sushi v podobě sashimi (nakrájené plátky ryby, bez nutnosti jíst rýži).

**Potřeby na přípravu sushi:**

Na většinu druhů je potřeba :
|*bambusová podložka
|*sushi rýže
|*rýžový ocet
|*řasa nori – pro přípravu maki rolek
|*čerstvé ryby – ideálně losos nebo tuňák
|*zelenina – stačí kvalitní salátová okurka

Poznámka k sushi rýži – foto viz Japonský experiment 1. část. Výběr odpovídajícího druhu je důležitý, nenahrazujte jiným typem rýže (musí být správně lepivá)

**Maki rolky s minimálním množstvím rýže**
|*1 porce:
|*1 plátek řasy nori
|*125 g rýže (v uvařeném stavu) a smíchané s nálevem
|*40 g syrového lososa nakrájeného na proužky
|*40 g okurky zbavené semínek nakrájené na tyčky
|*pasta wasabi
|*sójová omáčka Kikkoman
|*nakládaný zázvor

**Příprava rýže**
1 hrnek sushi rýže smíchejte s 2 hrnky vody a dejte nejlépe na sklokeramickou desku. Přiveďte k varu. Poté ztlumte na minimum a nechte pod pokličkou (bez míchání) dojít. V momentě, kdy rýže vsákne veškerou tekutinu, odklopte pokličku a rýži vidličkou načechrejte.
Připravte si marinádu svařenou ze 2 lžic rýžového octa, 1/2 lžičky soli a 1/2 lžičky cukru.
Vmíchejte ji do chladnoucí rýže.

**Příprava maki rolek:**
Připravte si misku s vodou, do které přidáte trochu octa (na práci s rýží – do misky budete namáčet ruce, aby se vám na ně rýže nelepila)
1 plátek řasy nori podélně přepulte.
Položte řasu na bambusovou podložku hladkou stranou dolů. Odvažte si 125 g vařené rýže a rozdělte jí na 2 části. Polovinu dejte navlhčenýma rukama na řasu a přimáčkněte ji. Spodní třetinu rýže lehounce potřete wasabi pastou a rozložte rybu a okurku. Okraj plátku nori pomocí podložky přehněte a přitom přidržujte všechny přísady. Plátek řasy úplně srolujte a stisněte. Stejně postupujte i v přípravě dalšího válečku.

Oba válečky dejte na prkénko vedle sebe a překrojte je napůl. Každou půlku pak ještě nakrájejte na 3 kusy. Celkem tedy získáte 12 malých úhledných maki rolek.
Podávejte s nakládaným zázvorem a sójovou omáčkou. Talíř můžete doplnit krájenou okurkou nebo strouhanou bílou ředkví.

**Nutriční hodnoty maki rolek :**
| | 12 maki |1 maki|
| Energie (kJ) | 1117 | 93 |
| Bílkoviny (g) | 13.3 | 1.1 |
| Tuky (g) | 5.6 | 0.5 |
| Sacharidy (g) | 39.7 | 3.3 |

Z uvedných hodnot je patrné, že sacharidů je v pokrmu trojnásobné množství než bílkovin. Pokud byste chtěli zabránit brzkému pocitu hladu, můžete ubrat maki rolek – například na 8 kousků a talíř doplnit ještě kousky syrového krájeného lososa (v rolkách je ho 40 g, takže ideálně doplnit do 100 g ).

Facebook