Jahodová zmrzlina – skoro samé bílkoviny a žádný přidaný cukr

Recepty

Jahodova_zmrzlina_bezcukru

Recept na jahodovou jogurtovo-tvarohovou zmrzlinu je určen těm, kterým připadají všechny prodávané zmrzliny otravně sladké. Ale hlavně těm, kteří si chtějí zmrzliny dát více než jeden malý kopeček aniž by se tím hubnutí zastavovalo. Naopak. Tahle totiž může vzhledem ke svým nutričním hodnotám fungovat jako úplně regulérní svačina. Jedna porce má jen 530 kJ, zato 12 g bílkovin a skoro 10 g vlákniny!

Suroviny na 4 porce:

  • 280 g čerstvých jahod
  • 20 ml citrónové šťávy (= 2 polévkové lžíce)
  • 55 g  čekankového sirupu
  • 200 g nízkotučného tvarohu
  • 250 g polotučného jogurtu (třeba Hollandie)
  • vanilkový extrakt (nemusí být)

 Postup:

Jahody omyjte, odstopkujte a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte citrónovou šťávu a čekankový sirup. Dejte na půl hodiny do lednice vychladit. Vyšlehejte ručním šlehačem nebo v robotu tvaroh s jogurtem a vanilkovým extraktem. Přidejte jahodovou směs a ještě lehce vyšlehejte. Vše přelijte do zmrzlinového strojku. Pokud nemáte zmrzlinovač, dejte směs do tvořítek na nanuky a nechte zmrznout.

 

Nutriční hodnoty:

4 porce 1 porce
Energie(kJ) 2120 530
Bílkoviny (g) 48.7 12.1
Tuky(g) 13 3.25
Sacharidy(g) 46 11.5
Vláknina(g) 39.2 9.8

 

1 porce zmrzliny je vhodná jako dopolední nebo odpolední svačina.

Co je čekankový sirup?

Čekankový sirup patří nutričně do úplně jiné kategorie než ostatní, známější sirupy (agávový, javorový apod.) Jeho energetická hodnota je mnohem nižší, zásadně nižší je množství sacharidů v něm a jeho glykemický index. Enormně vysoký je však obsah vlákniny. Ta se zde vyskytuje ve formě oligosacharidu inulinu. Sirup je lehce doslazen sukralózou.

Nutriční hodnoty čekankového sirupu :

100 g
Energie(kJ) 650
Bílkoviny(g) 0
Tuky(g) 0
Sacharidy(g) 4.7
Vláknina(g) 71.3
Glykemický index nižší než 5

 

Inulin ve zmrzlině nahrazuje cukr a částečně i tuk. Zvyšuje viskozitu hmoty a tím dodává zmrzlině krémovitou konzistenci, kterou vnímáme v ústech jako příjemnou.

Z nutričního hlediska má inulin přínos v tom, že působí jako prebiotikum. To znamená, že ve střevech připravuje adekvátní prostředí pro jeho osídlení zdravou mikroflórou. Ta je zodpovědná za mnoho fyziologických funkcí, ale mimo jiné i za to, jestli a nakolik bude naše úsilí o zhubnutí opravdu úspěšné.
Jestliže k prebiotiku přidáme ještě probiotikum (jogurt, kefír,acidofilní mléko,skyr), získáváme potravinu nebo produkt synbiotický. Tedy zdravý na druhou 🙂

Má čekankový sirup nějaká úskalí?

  1. Je docela drahý
  2.  Stoprocentně přírodně orientovaným lidem bude vadit přítomnost sukralózy
  3. Nesmí se to přehánět s množstvím. Denní dávka sirupu by neměla být vyšší než 20g.
    U lidí, kteří mají zažívací potíže po potravinách, jež jsou zdrojem inulinu (pórek, cibule, topinambury, artyčok, plantainy) nebo těm, kteří dodržují lowFODMAP stravu se konzumace čekankového sirupu nedoporučuje.

 

Podrobnosti k čekankovému sirupu a seznam prodejních míst najdete tady:

 

Prohlašuji, že obsah článku není sponzorovaný výrobcem ani žádným z prodejců čekankového sirupu.

Facebook