Dva kedlubnové recepty

Recepty

Kedluben je zelenina tak trochu opomíjená. Existuje jen málo receptů na jejich úpravu a v restauracích se s nimi téměř nikdy nesetkáme. Přitom jsou z hlediska hubnutí velice výhodné a právě nyní v sezóně. Na 100 g dodávají 134 kJ, 0.2g tuků a 5.8 g sacharidů. Jsou bohaté na vitamin C natolik, že jedna stogramová porce kedlubny pokyje 65 % jeho doporučené denní dávky. Ze zdravotního hlediska stojí za zmínku relativně vysoký obsah vlákniny (2.2 g/100 g) a látky ze skupiny izothyokyanátů, které působí významně v prevenci nádorových onemocnění. Vyzkoušejte jedno kedlubnové teplé jídlo k obědu, které můžete nabídnout i těm, kteří zrovna nehubnou a jeden orginální salát.

**Kuřecí maso s mrkví, kedlubny a novými brambory**

**4 porce**

|*100 g cibule
|*400 g kedluben
|*400 g mrkve
|*400 g kuřecích prsou
|*300 g brambor
|*20 g másla
|*10 g mouky
|*kmín celý a kmín římský mletý
|*šťáva z 1 citronu
|*sůl, pepř
|*6 g cukru
|*200 ml vody
|*petrželková nať (hladká, ne kudrnka)

**Postup:**
Na másle osmahněte cibulku. Přidejte kedlubny nakrájené na kousky asi 2 x 2 cm a zprudka orestujte. Přidejte mrkev nakrájenou na půlkolečka a kuřecí maso na menší kousky. Společně chvíli restujte. Osolte, opepřete a přidejte oba druhy kmínu. Zaprašte moukou a zalijte vodou. Ztlumte plamen a po 10 minutích přidejte nové brambory nakrájené na půlkolečka. Ochuťte citronovou šťávou a cukrem.
Duste ma mírném plameni do měkka (zelenina ani brambory by neměly být blátivé). Na talíři posypte sekanou hladkou petrželkou nebo pažitkou.

**Nutriční hodnoty :**
| | 4 porce |1 porce |
| Energie (kJ) | 5192 | 1298 |
| Bílkoviny (g) | 113.2 | 28.3 |
| Tuky (g) | 22.8| 5.7 |
| Sacharidy (g) | 142.4 | 35.6 |

**Salát s kedlubnou a mozzarellou**

**1 porce**

|*100 g kedluben
|*100 g ledového salátu
|*70 g ředkviček
|*20 g baby špenátu
|*100 g mozzarelly

**zálivka :**
|*7 g (asi 1.5 kávové lžičky) olivového oleje
|*10 g (2 kávové lžičky) citronové šťávy
|*5 g (necelá kávová lžička) bazalkového pesta
|*2 g Cukrenu
|*sůl, pepř

Kedluben nakrájejte na tenké tyčky (julienne). Ředkvičky rozkrájejte na osminky. Ledový salát omyjte, osušte a natrhejte na sousta. Mozzarellu nakrájejte na kousky asi 2 x 2 cm. Promíchejte zeleninu a sýr. Nakonec vmíchejte zálivku.

**Nutriční hodnoty :**
| | 1 porce |
| Energie (kJ) | 1550 |
| Bílkoviny (g) | 22.1 |
| Tuky (g) | 28.5|
| Sacharidy (g) | 11.1 |

Užijte si je a dejte vědět, jak vám chutnaly.

Facebook