Dieta ze South Beach

Recenze

south_beach1.jpgMáte-li už své zkušenosti s četbou redukčních návodů, nevzbudí ve vás titulek mnoho důvěry. Po pravdě řečeno, Dieta ze South Beach zní českému čtenáři jako další ze série dříve publikovaných a zdraví nebezpečných pitomostí. Doporučujeme však počáteční averzi překonat, otevřít a začíst se.

Dieta ze South Beach
MUDr. Arthur Agatston
Pragma, 2003

Dostane se vám totiž racionálního a velmi podrobného vysvětlení mechanismu přibírání na váze a pochopíte proč nízkotučné potraviny nejsou samospasitelné. V řadě případů jistě poznáte sami sebe a pochopíte, že vaše problémy s váhou nejsou dány slabou vůlí, ale nedostatečným plánováním jídla a jeho špatnou skladbou. Velice podrobně je vysvětlen pojem glykemického indexu a rozlišení sacharidů na „dobré“ a „špatné“.

Autor je lékař-kardiolog, a proto je text psán velmi střízlivě, oproštěn od typicky amerického, polohysterického klišé. Bude vyhovovat zejména racionálně zaměřeným čtenářům.

S potěšením musíme konstatovat, že úplně stejnou strategii hubnutí doporučuje STOB svým klientům již více než dva roky. Jste-li čtenářem našich stránek nebo máte-li za sebou kurz snižování nadváhy, nedozvíte se tolik nového, budete mít ale vše shrnuté do jedné knihy a s řadou receptů navíc.

Pozitiva:
Naučíte se regulovat pomocí správně sestaveného jídelníčku chuť k jídlu a velikost porcí, aniž byste museli potraviny vážit a počítat jejich energetickou hodnotu. Pochopíte, že předpokladem úspěchu není „železná vůle“, ale kreativita při vaření a ochota zkoušet stále nové potraviny nebo jejich smysluplné alternativy. Naučíte se jíst čtyřikrát nebo pětkrát denně tak, abyste nikdy neměli pocit velkého hladu.

Negativa:
Překlad je místy ne zcela vydařený a tak se můžete setkat s některými matoucími pojmy (například přechodné mastné kyseliny potravinářská terminologie vůbec nezná – jedná se o trans mastné kyseliny). Velké množství receptů je k užitku, řada ingrediencí však není u nás sehnatelná a chybí vysvětlení, zda jsou něčím nahraditelné. Hojně doporučovaná anglická slanina není tou, na kterou jsme zvyklí- měla by být mnohem libovější a mít podobu spíše italského prosciutta.

DOPORUČUJEME VAŠÍ POZORNOSTI

Facebook