Proteinové nápoje při hubnutí

Jak si vybrat proteinový nápoj vhodný k hubnutí?

Výživa při hubnutí

 

Hned na úvod je dobré zdůraznit, že pro hubnutí jsou nejvhodnější proteinové nápoje, které vůbec žádné ,,dietní“ nebo ,,hubnoucí“ účely nedeklarují. Nejenže jsou oproti koktejlům na hubnutí levnější a kvalitnější, ale bývají často i zároveň i chutnější. Jejich složení může být zcela prosté a nevyskytují se v ních žádné jednoduché sacharidy, jakými jsou například fruktóza nebo maltodextrin.

Většina vhodných proteinových nápojů je na bázi syrovátky.

O nich byla řeč v první části článku

 

Jaké můžou být další zdroje proteinu?

1. Kasein:

Oproti rychlému syrovátkovému proteinu je naopak pomalu vstřebatelný, původem také z mléka, obsahuje stejně jako syrovátka všechny esenciální aminokyseliny. Nazývá se také ,,pomalý” protein.

2. Sojový protein:

Protein rostlinného původu obsahující značné množství esenciálních aminokyselin. Obsahuje také sojové izoflavonoidy s mnoha zdravotními přínosy.

3. Konopný protein:

Rostlinný protein s vyšším obsahem omega-3 a omega-6 mastných kyselin, ale s nízkým množstvím esenciální aminokyseliny lysinu.

4. Rýžový protein:

Rostlinný protein s nízkým množstvím esenciální aminokyseliny lysinu.

5. Hrachový protein:

Rostlinný protein s nízkým množstvím esenciální aminokyseliny methioninu.

Někteří výrobci kombinují různé proteinové zdroje. Například mnoho značek proteinů na rostlinné bázi kombinuje více druhů tak, aby dosáhli kompletního aminokyselinového profilu.

 

Jsou veganské proteinové nápoje lepší?

Veganské proteinové nápoje jsou obecně brány za horší zdroj bílkovin než proteinové nápoje z živočišných zdrojů zejména syrovátkový protein. Hlavním důvodem může být nekompletní spektrum aminokyselin, horší vstřebatelnost a horší chuť.

Předešlé informace ovšem nemusí platit o všech a tudíž záleží na typu proteinu a výrobci.
Například výrobky od firmy Extrifit nebo Reflex Nutrition uvádějí množství bílkovin srovnatelné s syrovátkovými (obsah okolo 74 g/100g)
Jako jejich výhodu lze považovat obsah omega- 3 mastných kyselin, které se vyskytují u konopných proteinů.

Pokud však je dotyčný vegan, jsou proteinové nápoje jediná možnost, jak jednoduše zvýšit příjem bílkovin.

Nepatříte-li mezi vegany, držte se ,,zlatého standardu” – syrovátkového proteinu

Proteinové nápoje které byste si měli vybírat, se ideálně skládají pouze z proteinového koncentrátu (angl. 100% whey). Můžete vybírat i s nižším obsahem bílkovin, ty však obsahují přidané sacharidy, které nejsou žádané. Samozřejmě bývají přidávány sladila jako sukralóza, acesulfam K, barviva a někdy se dokonce přidávají enzymy napomáhající trávení. Je důležité sledovat složení a nutriční tabulku protože se občas přidávájí jednoché sacharidy jako je dextróza, která je nežádoucí.

Proteinové nápoje se skládají ze syrovátkového proteinu, který ale může být jako syrovátkový koncentrát, syrovátkový izolát a nebo jako syrovátkový hydrolyzát.

Syrovátkový koncentrát – WPC

Je levnější a méně zpracovaná forma, obsahuje méně bílkovin (okolo 80%) a ve vyšším množství laktózu, tudíž pro vás není vhodný pokud trpíte laktózovou intolerancí.

Syrovátkový izolát – ISO, WPI

Je forma, která je více hydrolyzovaná (naštěpená), tudíž se rychleji vstřebává a je tak vhodná po tréninku. Izolát má tedy vyšší obsah bílkovin, protože již neobsahuje laktózu, je ale ovšem i dražší.

Syrovátkový hydrolyzát – HYDRO

Je nejvíce naštepenou formou, vstřebává se tudíž nejrychleji, ale je také nejdražší. Jeho nevýhodou může být hořká pachuť způsobená velkým množstvím volných aminokyselin.

U některých výrobků se můžeme setkat i s kombinací syrovátkového koncentrátu, izolátu či hydrolyzátu.

 

Co dalšího můžete najít na obalu?

CFM – Cross Flow Microfiltration, typ oddělování syrovátky

UF – Ultrafiltration, jiný způsob filtrace syrovátky

ISO beef – hydrolyzovaný protein z hovězího masa, neobsahuje laktózu a je velmi rychle vstřebatelný

Správný výběr proteinového nápoje závisí především na vašich cílech, pokud je jím redukce váhy měl by obsahovat co nejvíce bílkovin, to samé však platí i pro nabrání svalové hmoty, ve zkratce čím více bílkovin tím lépe.

Dalším hlediskem je cena, kdy správným výběrem můžete ušetřit. Pro příklad může být mezi dražším a levnějším proteinovým nápojem rozdíl 3 g bílkovin na jednu dávku, což je malý rozdíl.

Při výběru je nejdůležitější sledovat složení a nutriční tabulku a to z důvodu často zavádějích etiket.
Ve složení je nutné najít výrobek, v němž je syrovátková proteinová složka uvedena na prvním místě, značí to totiž její největší zastoupení, sestupně jsou další složky v nižším množství.

U syrovátkových koncentrátů je však důležité si ješte hlídat množství bílkovin v koncentrátu, pokud ho výrobce uvádí.

Příklad a srovnání:

CFM Instant Whey 80 – výrobce: Extrifit

Obsah bílkovin 73 g/100g – příchuť čokoláda, příchutě se mohou lišit I o 3g bílkovin ve 100g výrobku
instantní syrovátkový proteinový koncentrát vyrobený metodou CFM – tvoří 100 % obsahu bílkovin výrobku

Professional Whey Protein 50 % -výrobce: ATP Nutrition
Obsah bílkovin 50 g/100g – syrovátkový prášek, syrovátkový proteinový koncentrát, syrovátkový proteinový hydrolyzát, hydrolyzovaný kolagen, dextróza, mléčný prášek

Tyto dva proteinové nápoje se liší ve svém složení. Professional Whey Protein 50 % má pouze 50 g bílkovin na 100 g což je pro hubnutí mnohem méně vhodné. Ve složení také vidíme méně kvalitní hydrolyzovaný kolagen a nežádoucí dextrózu.

Dalším důležitým kritériem je samozřejmě příchuť. Pokud se nerozhodnete pro neochucený protein, který se však spíše používá do vaření. Pokud nevíte, zda vám daná příchuť bude vyhovovat je dobré nejdříve vyzkoušet jednorázové porce. Výrobce, který je nabízí, je každopádně ve výhodě.

Na článku spolupracoval aktivní sportovec Ing. Michal Kuna jr. (absolvent Vysoké školy chemicko-technologické v Praze)

 

Tento článek je nezávislý, autoři nejsou žádným způsobem finančně podporováni výrobci ani distributory proteinových nápojů ani jiných doplňků výživy.

Facebook

Články, testy a recepty

Müsli v jídelníčku při hubnutí – jak se vyvarovat nejčastějších chyb ?

Na první pohled by se mohlo zdát, že největší chybou je špatný výběr müsli. Tedy že si někdo vybere výrobek hodně sladký, nebo zapékaný, a tím pádem vysoce kalorický. Je pravda, že rozdíly mezi nimi můžou být až 500 kJ na 100 gramů. Ale 100 g při hubnutí beztak sníst nemůžeme. Při hubnutí bychom si […]

Topinambury – pro hubnutí jako stvořené

Zvenku zrovna krásou neoplývají, ale byla by chyba nechat se odradit a nezkusit je. Topinambury, neboli jeruzalémské artyčoky vám můžou být při hubnutí k užitku z důvodů chuťových i nutričních. Proč jsou topinambury nutričně tak ceněné ? Největší výhodou je obsah prebiotické vlákniny inulinu. Ta ,,krmí“ ve střevě přátelsky působící bakterie, což posiluje zdravé zažívání, […]

Test rostlinných alternativ mléka – které se hodí při hubnutí ?

V poslední době nabízí obchody a kavárny tak velký výběr rostlinných alternativ mléka, že není lehké se v nich vyznat. Navíc, když vás zajímá, jestli jsou vhodné při hubnutí. Na tuto skupinu výrobků můžete nahlížet různě. Z jedné strany se vůbec nic nestane, když je úplně pominete a zůstanete u cappuccina z klasického kravského mléka […]

Teplý salát z kapustiček s feta sýrem, ořechy a brusinkami

Studené saláty v lednu nikdo moc nevyhledává. Proto jsem vám připravila recept na ,,vymazlený“ salát z tepelně upravených kapustiček, v němž najdete jen pár lístků polníčku a proužků mrkve pro barvu, křupavost a objem na talíři. Základem jsou ale čerstvé růžičkové kapustičky uvařené al dente a potom ještě zkaramelizované v horkovzdušné fritéze, případně na pánvi. […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook