dreamstime_Diet_change copy

Na první pohled by se mohlo zdát, že nám chce Margit Slimáková v článku ,,Ve výživě je skoro všechno naopak” na webu aktualne.cz konečně otevřít oči: prokouknout špinavé triky výrobců potravin a uvést na pravou míru omyly výživových odborníků.

V článku Margit zrecyklovala svoje oblíbená témata a smíchala je do dosud nevídané směsi pravd, a polopravd, na něž nabalila populistické pozlátko, o kterém je předem jasné, že zajistí vysokou čtenost a počty sdílení. Jaký je důsledek pro čtenáře? Neaktuálnost by byla ještě tím nejmenším, ale zmatení, nejasná až nebezpečná výživová doporučení už nikoli. Proto považuji za nezbytné se k němu vyjádřit.

Plné znění článku je zde:

http://blog.aktualne.cz/…limakova.php?…

Problém s článkem mám osobně v několika aspektech:

Formálních:

  1. Z jedné strany je velmi obecný, například: ,,jezte kvalitní základní potraviny”, z druhé strany zbytečně konkrétní, například: ,,Celkové množství sacharidů ve stravě, na kterých se dá prospívat, je vysoce individuální od minima 20 gramů za den až třeba po 300 gramů za den”. Ani jedno z toho čtenáři bez dalšího studia nic neřekne. Nejste-li dietolog nebo fitness závodník, 20 g sacharidů si na běžné potraviny nepřepočítáte.
  2. Není moc jasné, proti čemu všemu bojuje a co má být vlatně cílem. Boj proti obezitě? Diabetu II.typu? Kardiovaskulárním chorobám? To všechno na jednu stránku? Vážně?
  3. Jednotlivé výroky nedrží pohromadě a někdy si vzájemně odporují (viz dále)

Faktických:

Rozeberme postupně celý článek, původní Margitina slova jsou vždy v rámečku:

1.

,,Tragickým medicínským omylem bylo doporučovat margaríny nacpané trans tuky, a to pro zdraví vašeho srdce. Zdraví ohrožujících výživových omylů je však mnohem více."

Margaríny obsahovaly transizomery nenasycených mastných kyselin (TFA) před cca 20–25 lety, v současné době již margaríny TFA neobsahují. Aspoň ne ty, které se mažou na pečivo. Expozice TFA u nás stále klesá, pořád je ale co zlepšovat. V současné době se vyskytují hlavně v polevách ze ztužených a částečně ztužených tuků, v náplních do oplatek (některých), ve výrobcích z listového těsta (podle typu použitého tuku), hotových chlazených a mražených pokrmech a hojně v sušených sojových nápojích, které se používají jako náhrada mléka.

http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?…

http://www.tribune.cz/…-potravinach

Analyticky zjištěné obsahy TFA v margarínech vyskytujících se na českém trhu:

https://drive.google.com/…S-LsIHo/view

Osobně se nepřikláním ani k máslu ani k margarinům, na pečivo podle mého názoru stačí tvarohové nebo luštěninové pomazánky a na dobrý chléb nemusí být vůbec nic.

Ale hlavně: ve výživě existuje spousta mnohem větších problémů než zrovna TFA, takže začínat tímto tématem ,,převratný” článek moc nemá logiku.

2.

,,Mohlo by se zdát, že bychom měli aktuální výživová doporučení úplně ignorovat, chvílemi snad dělat přesný opak toho, co odborníci radí. Nejde totiž jen o drobné změny, ke kterým v průběhu let dochází, ale často o naprosté obraty. Vypadá to na výživovou revoluci! Některé omyly jsem dříve také neodhalila a předávala. Za svá pochybení se omlouvám! Velké množství mylných tvrzení, na kterých mnozí oficiální experti dokonce doposud lpějí, jsem však roky vysvětlovala a vyvracela. Jaké jsou naše znalosti, kterými můžeme aktuální omyly uvést na pravou míru?"

Oficiální výživová doporučení už dlouho hovoří celkem stejně: Upravení energetického příjmu podle aktuálního BMI, tuky do 35% z celkové energie (ano, tady je posun za cca 20 let z původně doporučovaných 30%), příjem TFA do 1% (což je cca 2,5 g/den), snížení spotřeby přidaného cukru na 10 % z celkové energie, omezení fruktózy, omezení konzumace výrobků z bílé mouky, zvýšení konzumace zeleniny, ryb a luštěnin… Plné znění současně platných výživových doporučení najdete zde:

http://www.vyzivaspol.cz/…e-republiky/

Do výživy ale hovoří mnoho ,,odborníků”, jejichž mottem je, se nějak odlišit, a tak se setkáváme s protichůdnými výživovými styly: veganství, raw, paleostrava, bezlepkový styl, nízkosacharidová dieta. Ty si samozřejmě z principu věci odporují. Ale s tím je zapotřebí se naučit v dnešní době žít a informace filtrovat.

Pravdou je, že oficiální česká výživová doporučení by mohla být podrobnější, v atraktivnější podobě, více propojená do praktického života, atd. Ale ne, že by se každou chvíli měnila.

3.

,,Kalorie není kalorie"
Exaktní stanovování množství kalorií v jednotlivých potravinách má jisté opodstatnění v laboratoři na kalorimetru. Lidský organismus je však mnohonásobně komplikovanější. Regulaci hmotnosti zásadně ovlivňuje náš hormonální systém a dokonce i naši spolubydlící mikrobi. Do procesů, které určují pocity sytosti, hladu anebo ukládání tuků, zasahují třeba stresové hormony, které mobilizují zásoby a podporují ukládání tuků, šetřící hormon inzulin, který nám hlídá tukové zásoby v buňkách, anebo leptin, který oznamuje, kdy máme jíst a kdy už máme dost. Doporučení počítat kalorie je zavádějící, dlouhodobě neudržitelné a hlavně zbytečné."

Pro člověka, který nemá problém s váhou, je počítání kalorií zbytečné. Nevím o tom, že by někdo z kolegů nutil počítat kalorie toho, kdo to nemá zapotřebí. Pokud ale máme za cíl snížit váhu, úplně tak samo od sebe to nepůjde. Každý rozumný odborník by měl vysvětlit, co všechno výsledek při redukci váhy ovlivní. Samozřejmě, že se zapojuje inzulín a leptin, ale také hladiny kortizolu, ghrelinu, adiponektinu, cholecystokininu, GLP-1 a další faktory. U některých lidí s genetickou predispozicí (riziková alela A na genu FTO) může být problém odhadnout velikost porce jídla a takový člověk musí mít jasně dané mantinely, kolik za den může sníst, aby hubl optimálním tempem. Pokud se naučí správnou skladbu jídelníčku, jeho střevní mikroflóra se druhově tak zpestří, že mu bude činit posléze mnohem menší problém se v jídle omezit. A samozřejmě, klesne hladina inzulínu v krvi, tudíž bude mít menší hlad. Ale na počátku se bez energetické restrikce neobejde.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18025815

A jen tak mimochodem, o tom, že se mají lidé se sklonem k nadváze vyhýbat zvýšení hladiny krevního cukru po jídle, aby ,,nedráždili" inzulín, se píše už asi tak 15 let, takže žádné wow! v Margitině článku.

4.

Pohyb nezajistí štíhlost"
Pohyb je naprosto skvělý, prospívá našemu tělu i náladě a velmi ho doporučuji. Ale pohybem nevybalancujeme nezdravé jezení. Inzulinovou rezistenci ani narušené střevní prostředí nevyběháme. Junk průmysl, tedy průmysl výrobců nezdravých potravin, rád tvrdí, že stačí jen pohyb a můžete jíst, co chcete. Toto tvrzení je lživé. Jestliže se budete hýbat pouze rekreačně, nic moc nespálíte. Jestliže se budete hýbat excesivně, spálíte sice energii, ale také budete hladoví jako šakali, a proto sníte ještě více jídla."

Tohle je naprosto zavádějící tvrzení a pro mnoho lidí bude jistě příjemnou výmluvou proč se nehýbat. Samozřejmě, že pohyb asi stěží vybalancuje přehnané dávky nutričně nevhodného jídla a sladkých nápojů (a souhlasím s tím, že někteří výrobci potravin mají tendenci to tímto způsobem stavět) ale rozhodně pomůže. I celkem nenáročná pohybová aktivita, třeba u netrénovaného obézního diabetika podstatně zlepší citlivost tkání na inzulín (a tedy povede ke snížení hladiny krevního cukru). S úpravou stravování, samozřejmě.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10683091

Nejde jen o to, kolik kalorií pohybem spálíme, ale o to, že se změní množství a fungování aktivní tělesné hmoty, což zvýší bazální metabolismus a metabolický obrat i v době, kdy necvičíme. Pohybem se naopak snižuje chuť k jídlu a zvyšuje se tendence vybírat si výživově hodnotnější potraviny.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC2931400/

Pohyb, kromě známých benefitů také snižuje riziko vzniku prozánětlivých mechanismů v organismu a snižuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15049716

Pitva dalších částí Margitina článku proběhne v nejbližších dnech :)

Omlouvám se za grafickou podobu webu, už se na tom pracuje :)

Vytisknout článek Vytisknout článek

Odpovědi k “Esence výživového populismu v podání Margit Slimákové – 1. část”

  1. Honza řekl:

    Dobry den,

    dekuji za zajimavou „pitvu“ :-)

    „I celkem nenáročná pohybová aktivita, třeba u netrénovaného obézního diabetika podstatně zlepší citlivost tkání na inzulín (a tedy povede ke snížení hladiny krevního cukru).“

    Jak se divate na LookAhead (2013)?

    Na zaklade jakych studii dovozujete efekt cviceni u diabetiku?

    Dekuji, zdravim a tesim se na dalsi cast pitvy.

    Honza

  2. Kunová řekl:

    To Honza:
    Jeden z odkazů máte v článku, je jich hodně, ale další třeba zde:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18073312
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20044474

    Look Ahead – vyjádření zařadím do samostatného článku věnovaného obezitě a diabetu.

  3. Honza řekl:

    Ok dekuji.

    Winnick (2008), 2 tydny, 18 ucastniku

    Kroh-Madsen (2009), 2 tydny, 10 ucastniku

    LookAhead (2014), 9.6 roku, 5145 ucastniku

    Na FB jste napsala:

    Václava Kunová „Vzhledem k neetickým a necitlivým útokům na další diskutující jsem byla nucena zablokovat [xxx] a Jana Vyjídáka.“

    Rad bych pozadal o uvedeni prikladu takoveho utoku z me strany.

  4. Neuzi řekl:

    ""Margaríny jsou výhodnější v tom, že neobsahují cholesterol," vysvětluje hlavní výhodu rostlinných tuků Kunová. Rok 2004"
    Ne, nikdy jste nepropagovala margariny, ach jo

  5. Výživářka tělem i duchem řekl:

    To Neuzi:
    A z jakého článku jste uvedenou citaci z roku 2004 vytáhla???
    Ten článek se jmenoval Propaguji margaríny a nebo Hypercholeste­rolémie???
    To je totiž obrovský rozdíl v pohledu na věc!!!

    Když čtu tuhle diskuzi, chce se mi (s prominutím) zvracet. Vy neřešíte podstatu článku, ale dohadujete se o hloupostech. Znáte to Werichovo přísloví?
    Blbce nikdy neusvědčíte z blbství … z takové srážky vyjdete jako největší blbec pod sluncem (možná to pokračuje ještě nějak dál).

    A KDO JE MARGIT SLIMÁKOVÁ? Je to k smíchu a nebo rovnou k pláči, že dnes do oboru Výživa člověka fušuje KDE KDO.
    Máme tady BOOM výživových specialistů rodících se jako houby po dešti. Za tím následuje BOOM v gastronomii. Kdo neví, jak se vyslovuje slovo Bruschetta a co je Demi-glace (samožrejmě všichni z něj vaříme) jako by nebyl? Kam ten svět spěje!!!

    A mimochodem. Až zde někteří diskutující budou chtít odhalit identitu, snad i přijdeme na to, že Neuzi je Margit Slimáková nebo její nejlepší kamarádka:)

    Přečtením této diskuze jsem přišla o dobrou náladu i energii, a tak si jdu zaplavat, a tímto dorovnat chybějící ztráty.

    Vám všem, co máte čas a energii na bezduché tlachání, přeji příjemný den:)

  6. Výživářka tělem i duchem řekl:

    PS: Závist je nepěkná emoce. Mimochodem, co napsala Margit Slimáková v roce 2004?

  7. Honza řekl:

    To: Vyzivarka telem i duchem, 9.2. 11:41

    Citace pochazi z tohoto clanku:

    http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?…

    Jak presne souvisi stravni cholesterol, margariny a hypercholeste­rolemie, prosim? Konzumace margarinu vede k nizsi celkove nebo kardiovaskularni mortalite?

  8. Výživářka tělem i duchem řekl:

    To Honza: Myslím si, že není důležité, jak jsem nazvala své zcela smyšlené názvy článku z roku 2004. Nepochopil jste smysl mého vyjádření. Já zde nediskutuji o významu cholesterolu v našem těle. Stejně jako jiné složky, je pro naše tělo nezbytný. Jedná se o základní chemické či biochemické znalosti. Vyjadřuji nesmyslnost této diskuze. Již teď ztrácím svůj čas, jež bych mohla věnovat nějaké smysluplnější činnosti. Já píši o voze a Vy zase o koze. Werich měl naprostou pravdu:-)
    Mé poslední vyjádření v této diskuzi.

  9. Honza řekl:

    To: Vyzivarka

    Pokud se nechcete vyjadrovat k Vasim vlastnim nejednoznacnym vyjadrenim, je nutne to respektovat.

    Nic to nemeni na tom, ze shora uvedena reakce na blog prispevek Margit Slimakove a „odjisteny granat“ je spise takove rozlobene placnuti do vody. Naprosto chybi vysvetleni, v cem se Margit dopustila dezinformaci a polopravd.

    Nezbyva nez doufat, ze cast 2 bude psana s vetsim rozmyslem.

  10. Honza řekl:

    Pokud Cast 2 dosahne urovni respektu, profesionality a pokory alespon 10% toho, co predvedl Peter Attia v teto kraticke prednasce z roku 2013, tak to by byla velka vec. Ceske titulky jsou k dispozici.

    Is the obesity crisis hiding a bigger problem?
    Skryva krize obezity vetsi problem?
    https://www.ted.com/…out_diabetes

    Je nejvyssi cas, aby lekari, dietologove a vyzivovi poradci zakopali valecne sekyry, zajistili uz odjistene granaty, zacali spolupracovat na zlepseni verejneho zdravi i vysledku pro pacienty, a vyuzili k tomu vsechno, co nam medicina zalozena na dukazech nabizi, ne jen to, co se bezne uci na lekarskych fakultach a ve vyzivovych kurzech.

    Ben Goldacre velmi pekne shrnuje, co lekari nevedi o lecich, ktere predepisuji. Nabizi se otazka, co vsechno nevime o zdrave vyvazene strave, kterou nam W.O.Atwater vypocital v roce 1881.

    What doctors don't know about the drugs they prescribe
    https://www.ted.com/…ey_prescribe

    Je treba prestat palit mosty napric profesemi, a zacit budovat nove.

    Cim vice mytu a omylu se spolecnymi silami podari odhalit a zbourat, tim lepe pro kazdeho z nas.

  11. Kunová řekl:

    To Honza:
    Myslím si, že za větu: „Margaríny jsou výhodnější v tom, že neobsahují cholesterol,“
    by mi potravinářká firma zaplatila asi tak maximálně 5 Kč. Ten článek, kterým jste mě ,,načapal" se ještě navíc jmenuje ,,Margarín: častý omyl při hubnutí" !!!

    Bylo to v době, kdy jsem se stále setkávala s tím, že si lidé mysleli, že rostlinný tuk má méně kJ než živočišný.

    Ale je to opravdu vtipné, kolik energie věnujete tomu, abyste mě na něčem nachytal.
    Navíc ty proklínané margaríny ani TFA neobsahují, což Margit v diskuzi na FB přiznala.

  12. Honza řekl:

    To: Vaclava Kunova

    Ja Vas nemam zajem na necem nachytat, reagoval jsem na nesmyslne komentare anonymni vyzivarky, a co si myslite o margarinech, je mi uplne jedno.

    Polozil jsem Vam na FB nekolik otazek, vy jste zatim vetsinu nechala bez odpovedi.

    Pozadal jsem o uvedeni prikladu neetickeho a necitliveho utoku z me strany, a zatim take nic.

    Jen doufam, ze kvalia casti 2 pujde podstatne vys.

  13. Výživářka tělem i duchem řekl:

    To Honza:
    Vy jste dokonalým prototypem Werichova přísloví o „blbství“. Vás z něj totiž nikdo nikdy neusvědčí, a to je ten problém.
    Výměna výživových názorů pro Vás není potěšením, ale naopak, vyhledáváte střety, chytračíte, snažíte se všemu oponovat.
    Opravdu a upřimně Vás liluji.

    PS: Ani bych se nedivila, kdybyste byl pravidelným klientem psychologické poradny.
    Být toto mé webové stránky, dávno byste na nich nic nenapsal. Vy byste si jistě našel dokonalou výmluvu na to, jak hrozný čin by to byl. Tímto mi připomínáte jedince, co si chodí po celý život každý měsíc pravidelně pro dávky. Víte proč? Umíte úplně stejně křičet a ohánět se jen svou vlastní pravdou.
    Z lidí jako jste Vy je mi velmi nevolno.

    PS2: A propros, že jsem si nevšimla, že se zde prezentujete pod vašim pravým jménem i příjmením:-) Všichni jistě víme, že jste přesně TEN Honza:-)

  14. Výživářka tělem i duchem řekl:

    To Honza 2: Všiml jste si, že Vy nevyvoláváte konstruktivní diskuze o výživě člověka, ale naopak pouze konflikty? Možná jste za to dostal úplně stejně zaplaceno jako paní doktorka Kunová. O jaký honorář jste si řekl, abyste tu mohl otravovat vzduch? Bylo to 5,–Kč?:-)
    Kdybyste měl zájem smysluplně diskutovat, nikoliv nesmyslně tlachat a opakovat se, můžete to dělat mimo tento web, a tak tímto neobtěžovat ostatní čtenáře.

    Jen Werichův blbec může napsat, že reaguje na nesmyslné a anonymní komentáře.
    Vy totiž stále nechápete, o co jsem Vás žádala a ani to nikdy nepochopíte.
    Budu se opakovat. Já neřeším výživu, ale vaše úmyslné vyvolávání dohadů.
    Věřím i tomu, že jste takový od přírody, a proto to prostě nejste nikdy schopen pochopit. Je to patrně Vaše běžné chování a vystupování. Nevidíte na něm nic špatného. A o tom to celé je. Všichni s Vámi ztrácí svůj osobní čas, jež by mohli věnovat své práci, rodině, apod. Na místo toho zde s Vámi diskutují, jelikož jim není jedno, že se sem vkrádá nějaký hnidopich. Je to pouze o boji proti lidské hlouposti, kterou Vy byste měl na rozdávání.
    Nesmyslné je, milý anonymní Honzo, že Vy už se nyní třesete, až Vám někdo odpoví, abyste mohl dokázat, jaký jste kabrňák a odpovědět 20-ti otázkami hemžícími se tématy jako je diabetes mellitus, cholesterol či jakékoliv jiné okruhy a navíc své zcela neútočící dotazy proložit dalšími peprnými informacemi typu – Jaký je „opruz“ komunikovat s anonymní výživářkou. Tak proč to stále děláte?
    Běžte se prosím litovat někam jinam:-)

  15. Honza řekl:

    To: Vyzivarka

    Je velmi obtizne porozumet obsahu toho, co pisete, nebo proc.

    Pokud mate zajem se vecne vyjadrit k clanku Margit Slimakove nebo k reakci Vaclavy Kunove, tak sem s tim.

    Me zajimalo, jak Vaclava Kunova o problemech nastinenych Margit uvazuje, proto take otazky smerujici k nekterym bodum, ktere zahrnula do sve argumentace.

    Pokud otazky povazujete za vyvolavani konfliktu, tak jde zrejme o nejake nedorozumeni.

    Hezky vikend,

    Honza Vyjidak

  16. Výživářka tělem i duchem řekl:

    To Honza:
    Úplnou náhodou se do této diskuze dostane člověk, jež se s paní Slimákovou zná, ba dokonce s ní spolupracuje, že pane Vyjídáku.
    Je jistě náhoda, a všichni čtenáři tomu budou věřit, že zde jen konstruktivně diskutujete. Pádný důvod proto nereagovat na Vaše příspěvky.

    A víte, že mne vůbec nevadí a ani mne nepřekvapuje, že je pro Vás obtížné porozumět tomu, co píši.

    Zdravím Vás i paní Slimákovou.

  17. Honza řekl:

    To: Vyzivarka

    Pokud nemate zajem diskutovat o obsahu, neda se nic delat.

    Mne je uplne jedno, cemu veri ctenari a proc, zajimalo me jen to, jak Vaclava Kunova uvazuje o problemech nastinenych Margit.

    Spoluprace s lidmi, kteri usiluji o zmenu k lepsimu, se nijak nebojim. Vzdy uzitecnejsi, nez odjistovani granatu.

    Honza

  18. Neuzi řekl:

    takze mi jako s vaznou tvari chcete tvrdit, ze kdyz mam hypercholeste­rolemii , tak si ji snizim nebo nezhorsim tim, ze se budu misto sadla ci masla cpat margarinem? On ten cholesterol prece zabiji, ze? Nezabiji…

    http://articles.mercola.com/…disease.aspx?…

  19. To Neuzi řekl:

    Táhni slimáku !!!

Zanechej komentář

TOPlist