Archív autora

Velikonoce

Přestože jsou velikonoce z hlediska jídla jen takové ,,malé vánoce”, můžou snahu o hubnutí když nic horšího, tak na pár týdnů zabrzdit. Což se vzhledem k blížícímu se létu vůbec nehodí.

Nejrůznější dobroty jako takové by samy o sobě ani vadit nemusely, ale pokud posčítáme dohromady všechny kousky mazanců, beránků, čokoládových zajíčků, nádivek, řízků a vajíčkových salátů, dohromady to může dát pěknou dávku kalorií. A samozřejmě nasycených tuků, sacharidů, hlavně cukru a u někoho ještě s dávkou alkoholu navíc. Jak to tedy všechno letos zvládnout?

(more…)

Smoothies_kolaz

první části článku věnovaného smoothies jsem vysvětlovala, proč nejsou úplně nevinná. Ani zdravotně, ale hlavně při hubnutí.

Vzhledem k jejich snadné dostupnosti je dobré vědět, co jejich vypití vlastně obnáší a jak jim potom přizpůsobit další položky na jídelníčku. Jak si správně vybrat, pokud si je dáváte venku. A jak si je umixovat, když je vy sami máte pod kontrolou.

Většina lidí vnímá smoothies jako zdravou volbu. Ale ve skutečnosti můžou snahu o zhubnutí paradoxně zkomplikovat. Proč ?:

(more…)

Proteiny_obchod

Hned na úvod je dobré zdůraznit, že pro hubnutí jsou nejvhodnější proteinové nápoje, které vůbec žádné ,,dietní" nebo ,,hubnoucí" účely nedeklarují. Nejenže jsou oproti koktejlům na hubnutí levnější a kvalitnější, ale bývají často i zároveň i chutnější. Jejich složení může být zcela prosté a nevyskytují s v ních žádné jednoduché sacharidy, jakými jsou například fruktóza nebo maltodextrin.

Většina vhodných proteinových nápojů je na bázi syrovátky. O nich byla řeč v první části článku zde:

(more…)

Proteiny_Ronnie

Většina lidí má stále ještě představu, že hlavním úkolem proteinových nápojů je nárůst svalové hmoty. Možná z toho důvodu, že slovo ,,protein” naše ucho vnímá jinak než ekvivalentní pojem ,,bílkoviny”. Ve spoustě lidí vzbuzují pocit, že je potřebují pouze kulturisté nebo profesionální sportovci a že se jedná o jakési podpůrné látky. Mnohé ženy by se jich pro jistotu ani nedotkly, chtějí být totiž éterickými vílami a co kdyby jim už po jedné dávce narostly paže kulturistek v předsoutěžní for­mě?

Někdo se na ně dívá skrz prsty proto, že mu přijdou ,,umělé”. Jak je to tedy ve skutečnosti? Z čeho se skládají? Má smysl, si je dávat při hubnutí nebo ne? Jak si správně vybrat v záplavě různých značek? Podle čeho se orientovat?

Pozor! Řeč je zásadně o proteinovém nápoji 1× denně, nikoli o náhradě celodenního jídla proteinovými nápoji.

(more…)

Proteiny_jidelnicek

Na počátku hubnutí se skoro každý snaží hlavně omezit velikosti porcí, snížit množství tuku v jídelníčku a vyřadit cukr. To je jistě podmínka nutná, nikoli postačující. Je zapotřebí mít dostatečný přísun bílkovin, aby hubnutí probíhalo efektivně a bezbolestně. Všechny důvody byly vysvětleny v předchozích článcích o bílkovinách. Nyní se podívejme na příklady jídelníčků z praxe.

(more…)

Bilkoviny_cast3

Značná část lidí na doporučení ohledně zvýšení příjmu bílkovin v jídelníčku zareaguje větou: ,,Ale já maso tolik moc nemusím”. Je až s podivem, kolik lidí vůbec netuší, z jakých potravin můžou kvalitní bílkoviny vlastně získat. Kolik bílkovin najdete v jednotlivých potravinách? Na jaké zdroje byste se při hubnutí měli zaměřit nejvíc a proč?

Přečtěte si předchozí dva články na téma bílkovin:

Proč jsou při hubnutí bílkoviny důležité?

http://www.rozumnehubnuti.cz/?…

Kolik bílkovin při hubnutí doopravdy potřebujete?

http://www.rozumnehubnuti.cz/?…

(more…)

V prvním článku na téma bílkovin jsme rozebrali jejich důležitost pro zdraví a všechny strategické důvody k jejich zařazení do redukčního jídelníčku. Přečtěte si zde: http://www.rozumnehubnuti.cz/?…

Tato část je zaměřená na stále dost kontroverzní téma: Kolik bílkovin vlastně potřebujeme?

Kolik bílkovin bychom měli jíst?

Bilkoviny_2 Zásadní nedostatek bílkovin nám většinou nehrozí. Výjimkou můžou být lidé, kteří se stravují alternativně (například fruitariáni nebo raw vegani) a ti, kteří drží neodborně sestavené redukční diety (diety s nízkým energetickým příjmem, někdy levné krabičkové diety, očistné půsty a podobně).

Oficiální doporučení směřují k tomu, aby dávka u průměrného jedince zabránila příznakům deficitu. To však nestačí. V mnoha případech má člověk potřeby zvýšené.

Minimální hranice denního příjmu bílkovin je 0,8 g na kilogram ideální tělesné hmotnosti.

(more…)

Bilkoviny

Existuje mnoho způsobů, jak zhubnout. Klíčem k úspěchu je vždy jídelníček zajišťující takzvanou negativní energetickou bilanci. To znamená, že více energie vydáváme než příjímáme. Ale na toto známé a jednoduché pravidlo můžeme hrát sofistikovanou hru a donutit ho pracovat trochu víc v náš prospěch. Jak přesně? Zapojit ve větším množství bílkoviny.

Proč zrovna bílkoviny pomáhají zhubnout?

Kolik bílkovin bychom měli jíst?

Máme se obávat přebytku bílkovin?

Z jakých zdrojů nejlépe bílkoviny čerpat?

Většina obézních klientů, kteří přijdou do poradny na vstupní konzultaci, má ve svém jídelníčku malé množství bílkovin. Velmi často jich jedí jen poloviční množství než kolik by měli, mají hlad, jsou unavení, podráždění a řeší problém neustálého nárůstu váhy I přes opakované snahy o její redukci. Jejich jídelníček nemusí být vůbec energeticky bohatý, naopak. Přesto se jejich snaha míjí účinkem.

(more…)

Slanina_vejce

Škodí nám nasycené tuky nebo naopak byly a jsou zbytečným strašákem? Můžeme být k soli ještě tolerantnější než jsme dnes? Jíst, jak nám Margit radí, máslo, vejce a slaninu,to vše bohatě zalévat kávou a nehlídat pitný režim? Margit Slimáková ve svém, byť poměrně krátkém článku na Aktuálně.cz, otevřela tolik kontroverzních témat, že rozbor vydal celkem na tři reakce. Ale slibuji, tato je už opravdu poslední :) Předchozí dvě si můžete přečíst zde:

http://www.rozumnehubnuti.cz/?…

http://www.rozumnehubnuti.cz/?…

(more…)

Dortiky_zelenina

V první části článku rozboru článku Margit Slimákové jsme řešili otázky stability a nestability oficiálních výživových doporučení, nutnost nebo naopak zbytečnost počítání kalorií a důležitost pohybové aktivity: První část článku zde: http://www.rozumnehubnuti.cz/?…

Druhá část se týká kontroverzí k doporučení příjmu tuků a sacharidů. Podle Margit Slimákové je i v těchto otázkách všechno úplně jinak. Máme přestat hlídat tuky a vyloučit ze stravy sacharidy?

(more…)

TOPlist